Το 2012 έκλεισε με αμέτρητες λίστες απολογισμού. Αυτό δε μας έκανε σοφότερους για την εικόνα της περασμένης χρονιάς, αλλά κράτησε απασχολημένους τους δημοσιογράφους για ένα μήνα. Το 2013 ξεκινάει με υποσχέσεις για καινούργια γεγονότα, προϊόντα και τάσεις. Αν μάλιστα επιχειρούσαμε να μαντέψουμε την κυρίαρχη τάση αυτής της χρονιάς, θα στοιχηματίζαμε στην ίδια την κατάρτιση συγκεντρωτικών λιστών που επιχειρούν να βάλουν μια τάξη στο πληροφοριακό χάος που μας περιβάλλει και να αποδείξουν ότι δημοσιογράφος δεν είναι πλέον ο καλός ρεπόρτερ, αλλά εκείνος που έχει καλή μνήμη και ευχέρεια χρήσης των μηχανών αναζήτησης. Τις καλύτερες λίστες τις διαβάζουμε καθημερινά στο Flavorwire και στο Complex, αλλά μέχρι να τα προσθέσετε στα bookmarks, ιδού μερικές ακόμα λίστες για να μη σας βρει απροετοίμαστους η χρονιά.

6 συμβουλές αυτοβελτίωσης
Για όσους εμπνέονται από τον Paulo Coelho τόσο βαθιά ώστε να τον κάνουν retweet και θεωρούν ότι οι σύγχρονοι φιλόσοφοι είναι οι ομιλητές του TEDx, αυτές είναι οι διαχρονικά αόριστες και άχρηστες συμβουλές για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι (τις βρήκαμε σε μια ιστοσελίδα για το bodybuilding κι αυτός είναι άλλος ένας καλός λόγος για να τις αγνοήσουμε επιδεικτικά):
1. Σπάσε το βασικό στόχο σου σε μικρότερους.
2. Διάλεξε ένα στόχο που μπορείς να διατηρήσεις.
3. Τα συναισθήματά σου είναι σπουδαιότερα από την εμφάνισή σου.
4. Κατάργησε τη λέξη «δίαιτα» από το λεξιλόγιό σου.
5. Κατανόησε γιατί κάνεις όσα κάνεις.
6. Εντόπισε τα εσωτερικά σου κίνητρα.

5 λογαριασμοί στο Twitter
Ο Πάπας Βενέδικτος δεν άνοιξε έναν αλλά οκτώ λογαριασμούς σε διαφορετικές γλώσσες, ώστε να πιάσει τόπο ο μισθός και η θεία χάρη που θα κερδίσει ο άνθρωπος που τους χειρίζεται. Το πρώτο tweet του Πάπα στα αγγλικά έκανε τεράστιο σουξέ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν τόσο συναρπαστική. Πιστεύω πάντως πως, αν αποκτήσουν προσωπικό λογαριασμό οι ακόλουθες προσωπικότητες που απέχουν από το δυναμικότερο social medium, το τρολάρισμα θα πάει σύννεφο χωρίς μάλιστα το φόβο της άνωθεν τιμωρίας:
1. Γιάννης Σμαραγδής
2. Μπήλιω Τσουκαλά
3. Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
4. Γιάννης Πρετεντέρης
5. Χριστόφορος Παπακαλιάτης

5 αθηναϊκά ερωτήματα που κάνουν τζιζ
1. Ποιοι ηθοποιοί δε βλέπονται, αλλά έχουν τόσο καλές δημόσιες σχέσεις ώστε κανείς δεν το ομολογεί;
2. Σε ποιο συσσίτιο σερβίρεται το πιο γκουρμέ φαγητό;
3. Ποιος πεζόδρομος του ιστορικού τριγώνου τιγκάρει στα αυτοκίνητα, ποια είναι η καλύτερη καβάτζα για παρκάρισμα Σάββατο βράδυ και γιατί τα προηγούμενα σκέλη του ερωτήματος δεν είναι δείγμα ανάπτυξης, αλλά κατάντιας; (Πιάνεται για ένα ερώτημα.)
4. Ποια είναι η πιο βρόμικη συνοικία της πόλης;
5. Ποια είναι η ιδανικότερη φυσική καταστροφή που θα προκαλέσει τέτοιες ζημιές ώστε να πρέπει να ξαναχτιστεί αυτή η πόλη;

3 καινούργια MMORPG
Με την ανεργία να σημειώνει νέο ρεκόρ στην Ελλάδα μέσα στο 2013, ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαζόμαστε είναι να επιλέξουμε ένα MMORPG, περιμένοντας να βελτιωθεί η κατάσταση. Αν δε γνωρίζεις τι είναι τα MMORPG, αρκεί να γνωρίζεις ότι είναι δωρεάν (αρκεί να έχεις να πληρώσεις τη σύνδεση στο Internet), απολύτως εθιστικά, υπερκαλύπτουν όλες τις ανάγκες σου για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση και σε βοηθούν να καταλαβαίνεις καλύτερα τα αστεία στο The Big Bang Theory.
1. Game of Thrones: Seven Kingdoms (από τη σειρά «Game of Thrones» του HBO)
2. Starlite (με τη σφραγίδα της NASA)
3. The Elder Scrolls Online

3 τάσεις στα media
Αν περιορίζαμε τη λίστα στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως γεγονότα σε αναμονή την πτώχευση όλων των εκδοτικών συγκροτημάτων, την επαναλειτουργία του ALTER και της Ελευθεροτυπίας. Θα ήταν όμως προβοκατόρικο και ξεπερασμένο ως αστείο. Στο παγκόσμιο σκηνικό το 2012 ήταν μια χρονιά ζυμώσεων (βλέπε: να χρεώνουμε για το online περιεχόμενο ή όχι;), αλλά η καινούργια χρονιά προβλέπεται ότι θα φέρει τα πάνω κάτω:
1. Διάχυση της τηλεόρασης στα social media
2. Μεγαλύτερη επιρροή της δημοσιογραφίας των πολιτών και του φωτορεπορτάζ, μέσα από δίκτυα όπως το Demotix
3. Και η συζήτηση για το μέλλον του Google+ συνεχίζεται

7 χτενίσματα για την άνοιξη
Υπάρχει η προκατάληψη ότι οι κουλτουριάρες αδιαφορούν για την εμφάνιση. Λάθος. Χρησιμοποιούν όμως εκτεταμένα iPad. Γι’ αυτό ας αποθηκεύσουν σε κινητά ή ταμπλέτες τις επιταγές για μοδάτη εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να κάνουν υποδείξεις στην κομμώτριά τους. Η τριχωτή ορολογία παραμένει αμετάφραστη, γιατί δεν την κατέχω – ούτε το Google Translator θα τα πήγαινε πολύ καλά. Προσοχή: Η ημερομηνία λήξης των ακόλουθων χτενισμάτων είναι το τέλος της άνοιξης:
1. Tying the knot
2. Making the braid
3. The new long pony
4. So slick
5. Rock ’n’ roll waves
6. Topping it off
7. Undone updos