Μια ταινία για την παιδική αθωότητα, αποτελεί το φιλόδοξο κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Κοσοβάρου σκηνοθέτη Βίσαρ Μορίνα. Τοποθετημένη στο Κόσοβο και τη Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η ταινία αφηγείται μια ιστορία σκληρής ενηλικίωσης, ενώ ταυτόχρονα μιλά για θέματα όπως η πατρότητα, το μεταναστευτικό και η κοινωνική ένταξη. Βραβευμένο με την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2015 και με σημαντικές διακρίσεις στο 33o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μονάχου, το «BABAI/O Μπαμπάς μου» έχει διαγράψει μια εξαιρετική καριέρα σε διεθνή Φεστιβάλ – έχει προβληθεί σε πάνω από 40 Φεστιβάλ – και ήταν η επίσημη πρόταση του Κόσοβου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2015.

Βρισκόμαστε στο Κόσοβο της δεκαετίας του ’90 υπό το καθεστώς του Μιλόσεβιτς, πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Ο δεκάχρονος Νόρι και ο πατέρας του, Γκεζίμ, ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους για να επιβιώσουν. Ο Γκεζίμ δεν θέλει ούτε ν’ ακούσει για τη μητέρα του Νόρι. Αυτό που κάνει καλύτερα απ’ όλα είναι να ξεφεύγει από το παρελθόν του, κι έτσι και τώρα θέλει να φύγει από το Κόσοβο χωρίς τον Νόρι. Το αγόρι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον εμποδίσει, με αποτέλεσμα να συμβεί ένα ατύχημα. Όταν ο Νόρι βγαίνει από το νοσοκομείο, ο πατέρας του έχει ήδη φύγει με προορισμό την Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Θυμωμένος αλλά αποφασισμένος, ο Νόρι ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για να τον βρει.

Γεννημένος στο Κόσοβο το 1979, ο Βίσαρ Μορίνα μετανάστευσε στη Γερμανία με τους γονείς του σε ηλικία 15 ετών.  Ξεκίνησε να δουλεύει το σενάριο του «BABAI/O Μπαμπάς μου» το 2007, με την ιστορία να επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον πατέρα και στο γιο, ειπωμένη από την πλευρά του μικρού αγοριού. «Στο τέλος, το σενάριο αφορούσε περισσότερο την εμπιστοσύνη. Η σύγκρουση του δεκάχρονου Νόρι με τον πατέρα του αφορά τον καθένα μας». Το «BABAI/O Μπαμπάς μου» είναι η ακριβότερη παραγωγή που έχει γίνει ποτέ στο Κόσοβο και κόστισε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, λέει ο Μορίνα, «ότι η ταινία είναι πολύ προσωπική. Είναι ως ένα σημείο, αλλά όχι με την έννοια των χαρακτήρων και της ιστορίας. Γεννήθηκα στο Κόσοβο και έφυγα με τους γονείς μου όταν ήμουν 15 ετών. Ήρθα στη Γερμανία πρόσφυγας, αλλά με ένα καλύτερο τρόπο από ό, τι ο πρωταγωνιστής της ταινίας μου, Νόρι. Επίσης, η οικογενειακή κατάσταση μου είναι πολύ διαφορετική. Έχω τα αδέλφια και τους γονείς μου.

Ήταν, όμως, σημαντικό για μένα να διηγηθώ μια ιστορία που ήταν οικεία. Μου πήρε οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσω το φιλμ. Όταν κάνεις μια ταινία, αντιμετωπίζεις στον δρόμο σου πολλά εμπόδια κι αυτό που πρέπει να κάνεις είναι πιστεύεις στο υλικό που έχεις στα χέρια σου. Η χρονική περίοδος κατά την οποία διαδραματίζεται το «Babai» ήταν πολύ σκληρή για όλους μας. Πολιτικά ήταν μια πολύ περίπλοκη περίοδος. Πολλές ταινίες έχουν γίνει για αυτή την περίοδο και της είχα παρακολουθήσει όταν ήμουν μικρός. Έτσι, ακόμη και σε ένα πολιτικό πλαίσιο ήταν σημαντικό για μένα να αφηγηθώ μια προσωπική ιστορία, μια ιστορία που εξερευνά την σχέση πατέρα/γιου. Στην ταινία μου, ο πατέρας είναι ένα σύστημα αξιών. Ο Γκιζέμ έχει σκοτώσει τον εαυτό του ως πατέρας. Αυτό είναι και το βασικό θέμα της ταινίας μου. Δεν αφορά τους πρόσφυγες. Αν ήθελα να μιλήσω για τους πρόσφυγες θα έκανα μια εντελώς διαφορετική ταινία.

Αυτό που με ενέπνευσε να κάνω ταινίες δεν ήταν καθόλου ρεαλιστικό. Αγαπώ την αφηρημένη τέχνη και άρχισα την καριέρα μου δουλεύοντας σε θέατρα ως βοηθός σκηνοθέτη. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, είναι ότι πιστεύω σε αυτό που γράφω και σε ό,τι βλέπω γύρω μου. Για να κάνω κάτι, πρέπει να έχει νόημα. Αυτό μετράει».

Αμέσως μετά τις προβολές στο «Άστορ», στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου, το “BABAI/O Μπαμπάς μου” θα είναι διαθέσιμο σε online streaming σε συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα MUBI (https://mubi.com). Γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά με κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα. Οι θεατές που θα παρακολουθήσουν την ταινία στο «Άστορ» θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν συνδρομή δύο μηνών στο MUBI για να απολαύσουν αγαπημένες ταινίες και να ανακαλύψουν σπάνια κινηματογραφικά διαμάντια.

Info: «BABAI/O Μπαμπάς μου» του Βίσαρ Μορίνα | 28 – 30 Νοεμβρίου 2016 | Κινηματογράφος Άστορ

Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή της ταινίας «BABAI/O Μπαμπάς μου», στις 28 Νοεμβρίου.