Το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι μία μοναδική έκθεση που αναδεικνύει την ιδιοφυή προσωπικότητα του μεγάλου μετρ της μόδας Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα καθώς συνδέει τις δημιουργίες του πιο σημαντικού σχεδιαστή μόδας της Ισπανίας με την παράδοση της ισπανικής ζωγραφικής του 16ου έως τον 20ό αιώνα.

Οι αναφορές στην ισπανική τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας του είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του Μπαλενσιάγκα. Οι απλές, μινιμαλιστικές γραμμές των θρησκευτικών ενδυμάτων ή ο αρχιτεκτονικός όγκος του υφάσματος βρίσκονται σε πολλά από τα σχέδια του. Το φουσκωτό φόρεμα μιας χορεύτριας φλαμένκο και οι αντανακλάσεις πάνω στα κεντήματα στο κοστούμι των ταυρομάχων, μεταφέρονται άψογα στο κέντημα ενός μπολερό ή σε μαύρα βελούδινα ρούχα με διακοσμητικά σχέδια.

Ο Μπαλενσιάγκα μελετούσε διαρκώς  την ιστορία της τέχνης και έκανε χρήση αυτών των επιρροών, που εκφράζονται με το δικό του δυνατό και μοναδικό ύφος, καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Η έκθεση, σε επιμέλεια του Eloy Martínez de la Pera, περιλαμβάνει μία προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα έργων ζωγραφικής δανεισμένα από ιδιωτικές ισπανικές συλλογές και δημόσια μουσεία, όπως το Museo Nacional del Prado και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο. Θα συνοδεύονται από μια ομάδα σημαντικών δημιουργιών από την Μπαλενσιάγκα – από το Museo Balenciaga της Guetaria, το Museo del Traje στη Μαδρίτη και το Museu del Disseny στη Βαρκελώνη και άλλες διεθνείς και εθνικές ιδιωτικές συλλογές, ενώ κάποια από αυτά τα εκθέματα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Cardenal Luis María de Borbón Francisco De Goya

Atribuido a Juan Pantoja de la Cruz. Retrato de la VI condesa deMiranda.

Ana de Austria Bartolomé González y Serrano

Έργα του Ελ Γκρέκο και δημιουργίες σε πράσινο χρώμα

Bartolomé Esteban Murillo Immaculate Conception

La bailaora Josefa Vargas Antonio María Esquivel y Suárez de Urbina

El Greco The Annunciation

Santa Isabel de Portugal Francisco de Zurbarán

Η έκθεση Balenciaga and Spanish painting θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.