Το σχολείο Tàber στην Βαρκελώνη απέσυρε από τη βιβλιοθήκη του την Κοκκινοσκουφίτσα και προτίθεται να αδειάσει τη βιβλιοθήκη του σχολείου από βιβλία που ενισχύουν σεξιστικά στερεότυπα. Έτσι διακόσιοι περίπου τίτλοι βιβλίων, ανάμεσά τους και ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου πήραν το δρόμο προς τις αποθήκες.

Η βιβλιοθήκη του Tàber με περίπου 600 παιδικά βιβλία εξετάστηκε από το Associació Espai i Lleure ως μέρος ενός έργου που στοχεύει να αναδείξει το κρυμμένο σεξιστικό περιεχόμενο των βιβλίων.

Η ομάδα εξέτασε τους χαρακτήρες σε κάθε βιβλίο, διαπιστώνοντας ότι το 30% των βιβλίων ήταν ιδιαίτερα σεξιστικά, είχαν ισχυρά στερεότυπα και δεν είχαν, κατά τη γνώμη τους, καμία παιδαγωγική αξία. Σύμφωνα με το Associació Espai i Lleure, αν τα μικρά παιδιά βλέπουν «έντονα στερεοτυπικές» απεικονίσεις σχέσεων και συμπεριφορών σε αυτά που διαβάζουν, θα τα θεωρούν στο μέλλον φυσιολογικά. Η κοινωνία αλλάζει και ολοένα και περισσότερο αποκτά συνείδηση σε ζητήματα ταυτότητας και φύλου και είναι λογικό να ζητά να απεικονίζονται και στις ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο πολλά παιδιά βιβλία διαχειρίζονται το ζήτημα του φύλου, του «δυνατού» αγοριού και του λιγότερο δυνατού κοριτσιού, όπως και το θέμα της αρρενωπότητας στέλνει ένα μήνυμα για τη βία του δυνατού απέναντι στον αδύναμο.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στη γκραβούρα του Γκιστάβ Ντορέ

Η εφημερίδα El País ανέφερε ότι άλλα σχολεία στη Βαρκελώνη επανεξετάζουν το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών τους, ζητώντας από τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. «Σε ηλικία πέντε ετών τα παιδιά μέσω των παιδικών βιβλίων έχουν ήδη καθιερώσει τους ρόλους των φύλων γνωρίζουν τι είναι να είναι αγόρι ή κορίτσι και τι σημαίνει αυτό. Έτσι, είναι σημαντικό να δουλέψουμε με την προοπτική του φύλου από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας» λέει ο πρόεδρος της ένωσης γονέων του Fort Pienc.

Αν τα αγόρια έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στα βιβλία, επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να τους έχουν και στη ζωή και ότι ο κόσμος πρέπει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Οι ανδρικοί χαρακτήρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα βιβλία από τους γυναικείους και αυτό στέλνει ένα μήνυμα για το πως βλέπει η κοινωνία τον άνδρα και τη γυναίκα, και πόσο δύσκολο είναι στο μέλλον να διεκδικηθεί η ισότητα.

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της εκστρατείας Let Books Be Books γίνεται μια προσπάθεια να αφαιρεθούν από τα εξώφυλλα των βιβλίων οι ενδείξεις «για αγόρια» και «για κορίτσια», κάτι για το οποίο έχουν πειστεί και το κάνουν ήδη ένδεκα εκδοτικοί οίκοι.