«Ένα πραγματικό έργο τέχνης δεν τελειώνει ποτέ» ~Πωλ Βαλερύ

Ένα από τα βιβλία που ξεχωρίζει το 2019, είναι το Βιβλιομουσείο της Τζο Νέλσον. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα: τη δημιουργία ενός ελεύθερου μουσείου που μπορείς να κρατήσεις στα χέρια σου και να ξεφυλλίσεις, να διαβάσεις. Μια συνοπτική περιπλάνηση στον ανθρώπινο πολιτισμό, ταξινομημένη σε ένα χρήσιμο χρονολόγιο που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ιστορικά τις επιλογές της επιμελήτριας αλλά και να κάνουμε τις συνδέσεις των πολιτισμών μέσα στο χρόνο.

βιβλιομουσείο

Η Τζο Νέλσον, που ανέλαβε τα κείμενα αλλά και την επιμέλεια των εκθεμάτων, παρουσιάζει έργα και τεχνουργήματα που χαρακτηρίζουν τον εκάστοτε πολιτισμό και μπορεί να περιλαμβάνουν λατρευτικά αγαλματίδια, σκεύη καθημερινής χρήσης, εργαλεία, κοσμήματα αλλά και βραχογραφίες που συναντάει κανείς στην παλαιολιθική εποχή, έτσι ακριβώς όπως θα φρόντιζε να κάνει ένας επιμελητής οποιουδήποτε μουσείου.

Έτσι ξεδιπλώνεται στις εντυπωσιακές σελίδες του βιβλίου μια εκπληκτική συλλογή που αριθμεί περισσότερα από 130 τεχνουργήματα αρχαίων πολιτισμών, των πλέον γνώριμων και χαρακτηριστικών της ανθρωπότητας.

Ξεκινάει στην Αφρική με τα παλαιότερα λίθινα εργαλεία που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ αλλά και τους κυριότερους καλλιτέχνες βράχων που δεν ήταν άλλοι από τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες Σαν και συνεχίζει στην Αρχαία Αίγυπτο με το ομοίωμα του χρυσού Ώρου αλλά και πλήθος άλλων δημιουργημάτων τέχνης και λατρείας των Φαραώ, ξεκινώντας ένα χρονολογικό ταξίδι στο γύρο της υφηλίου για να γνωρίσουμε τελικά αντιπροσωπευτικά έργα του ανθρώπου ανά τους αιώνες σε όλες τις ηπείρους.

Στην Αμερική θα γνωρίσουμε τους Ολμέκυς, τους Χόπγουελ, τους Μάγια, τους Πουέμπλο αλλά και τους Αζτέκους, στην Ασία θα εντυπωσιαστούμε με τους πλούσιους αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας και θα μάθουμε μέσα από τα τεχνουργήματά τους για τις ποικίλες δοξασίες και το πάνθεο του ευρύτερου χώρου, όπως με το άγαλμα του Γκανέσα, του Βούδα Μαιτρέγια αλλά και το άγαλμα μποντισάτβα που είναι και τα πλέον δημοφιλή της περιόδου σε αυτούς τους πολιτισμούς.

Στην «αίθουσα» της Ευρώπης, θα γνωρίσουμε καλύτερα τους Κέλτες με το Μεγάλο Τορκ από το Σνετισάμ αλλά και την ασπίδα από το Μπάττερσι, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με το Μελανόμορφο αμφορέα αλλά και το μπρούτζινο ειδώλιο της κοπέλας που χορεύει, καθώς και τον Ρωμαϊκό πολιτισμό με έργα όπως την τοιχογραφία από την Πομπηία αλλά και τα περίτεχνα ψηφιδωτά, ενώ θα μάθουμε για τους Βίκινγκ και τις θαλάσσιες πειρατικές επιδρομές και τις σάγκα.

Στην 5η αίθουσα, της Μεσοποταμίας, θα γνωρίσουμε την Ουρ την πόλη που σήμερα αποτελεί το σημερινό Ιράκ με έργα από το βασιλικό νεκροταφείο της, αλλά και την πινακίδα της Πλημμύρας που εξιστορείται ένα μέρος από το Έπος του Γκιλγκαμές, το πρώτο μεγάλο έπος της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Στην 6η και τελευταία αίθουσα του Βιβλιομουσείου, θα επισκεφθούμε την Ωκεανία και συντροφιά με τους αυτόχθονες Αυστραλούς, τους Μελανήσιους, τους Πολυνήσιους και τους Μαορί, θα γνωρίσουμε τους λαξεμένους βράχους και τα εντυπωσιακά ογκώδη αγάλματα από πέτρα, τα μοάι, τη ξύλινη μάσκα από το νησί της Πεντηκοστής, των Στενών Τόρες, αλλά και την Πέτρα του Αμπούμ.

Κάθε κεφάλαιο, αποτελεί και μια εικονική αίθουσα του ιδιότυπου Μουσείου που κρατάμε στα χέρια και αναφέρεται σε κάθε έναν από τους πολιτισμούς που άνθισαν στην εκάστοτε ήπειρο. Οι πολιτισμοί, προλογίζονται από μια σύντομη ιστορία κάθε λαού και στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα επιλεγμένα αντικείμενα-εκθέματα, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες με τη μορφή υπομνήματος που περιγράφει με ανάλογη αρίθμηση τα χαρακτηριστικά και την ιστορία τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να περιηγηθούμε στις αίθουσες και στα εκθέματα του κάθε πολιτισμού ανάλογα με το ενδιαφέρον μας ή το γνωστικό πεδίο που ο κάθε μικρός ή μεγάλος αναγνώστης επιθυμεί να καλύψει, χωρίς απαραίτητα να ακολουθήσουμε τη γραμμική παρουσίαση του περιεχομένου.

Τα κείμενα του βιβλίου, λιτά, απλά και κατανοητά, είναι γραμμένα από την Jo Nelson, ερευνήτρια και συγγραφέα βιβλίων γνώσεων, και συνοδεύονται με την εξαιρετική εικονογράφηση του συνεργάτη του περιοδικού Time Richard Wilkinson. Την ελληνική μετάφραση υπογράφει η βραβευμένη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρίζα Ντεκάστρο.

Η αρχαιολογία είναι εκείνη η επιστήμη που μέσα από τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι πολιτισμοί, μας επιτρέπει να γίνουμε κατά κάποιον τρόπο και εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι του παρόντος, θεατές και γνώστες του παρελθόντος. Μέσα από την έρευνα, την ανάδειξη και την ανάλυση ευρημάτων των ανασκαφών, μπορούμε αν το επιθυμούμε, να κατανοήσουμε και εμείς το μακρινό παρελθόν. Μικροί και μεγάλοι με αυτή την εξαιρετική δουλειά που μας προσφέρει ένα Μουσείο που παραμένει πάντα ανοιχτό!

Info:

Βιβλιομουσείο, Jo Nelson | Για παιδιά 7+ | Εικονογράφηση: Richard Wilkinson | Εκδόσεις: Παπαδόπουλος