Το νόμισμα της φωτογραφίας ζυγίζει εκατό κιλά. Αξίζει σχεδόν 4 εκ. ευρώ και εδώ και λίγες ημέρες εκλάπη από το μουσείο Μπόντε του Βερολίνου. Το Μουσείο Μπόντε βρίσκεται στο προστατευόμενο από την UNESCO νησί των μουσείων του Βερολίνου και στεγάζει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων του κόσμου. Η μεταφορά του δε φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα τους ληστές, αφού κατάφεραν να μπουν στο μουσείο και μέσα σε λίγη ώρα η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με… επιτυχία.

Το πολύτιμο νόμισμα εκδόθηκε από το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο το 2007. Ονομάζεται «Το μεγάλο φύλλο σφενδάμου» (Big Maple Leaf) και πρόκειται για ένα αναμνηστικό κομμάτι με διάμετρο 53 εκ., πάχος 3 εκ. και όπως όλα τα καναδικά νομίσματα έχει σκαλισμένο το προφίλ της Βασίλισσας Ελισάβετ. Έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για τη μεγάλη καθαρότητα του χρυσού από την οποία είναι κατασκευασμένο.

Οι κλέφτες χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να μπουν στο μουσείο, η οποία βρέθηκε λίγο αργότερα στον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό. Η αστυνομία προσπαθεί να λύσει το γρίφο για τον τρόπο με τον οποίο οι κλέφτες κατάφεραν να παρακάμψουν όλα τα συστήματα ασφαλείας, ενώ θεωρούν βέβαιο ότι, λόγω του βάρους του, η επιχείρηση δεν έγινε μόνο από ένα άτομο. Η αστυνομία βρήκε σπασμένο ένα παράθυρο στο πίσω μέρος του μουσείου δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Το νόμισμα ήταν εκτεθειμένο μέσα σε αλεξίσφαιρη προθήκη από το 2010. Είναι μέρος της συλλογής Münzkabinett, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 540.000 αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία 102.000 νομίσματα από την αρχαία Ελλάδα και περίπου 50.000 ρωμαϊκά νομίσματα. Από όλα τα πολύτιμα νομίσματα έλειπε μόνο το «μεγάλο φύλλο σφενδάμου». Η αστυνομία πιστεύει ότι η επιχείρηση έγινε από επαγγελματίες οι οποίοι έχουν σκοπό να λιώσουν το χρυσό νόμισμα.