Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα «Αφηγηματικά + Όχι» του φεστιβάλ σε επιμέλεια της Νίνας Βελιγράδη, με εννιά ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2013-2014, οι οποίες έκαναν ελληνική πρεμιέρα, κορυφώνεται με την απονομή του Βραβείου Καλύτερης Ταινίας.

Οι ταινίες που έλαβαν μέρος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα είναι οι ακόλουθες:

Mambo Cool του Chris Gude (Μυθοπλασία, Κολομβία-ΗΠΑ, 2013, 62′), Pays Barbare/Barbaric Land των Yervant Gianikian και Angela Ricci Lucchi (Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, 2013, 65′), Belleville Baby της Mia Engberg (Ντοκιμαντέρ, Σουηδία, 2013, 75′), L for leisure των Lev Kalman και Whitney Horn (Μυθοπλασία, ΗΠΑ, Μεξικό, Γαλλία, Ισλανδία, 2014, 73′), Historical del miedo/History of fear του Benjamín Naishtat (Μυθοπλασία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Γερμανία, Γαλλία, 2014, 79′), Roland Wounded του Vicent Dieutre (Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, 2013, 121′), Fort Buchanan του Benjamin Crotty (Μυθοπλασία, Γαλλία, Τυνησία, 2014, 65′), The iron ministry του J.P. Sniadecki (Ντοκιμαντέρ, Κίνα, ΗΠΑ, 2014, 83′), Cavalo Dinheiro/Horse money του Pedro Costa (Μυθοπλασία, Πορτογαλία, 2014, 104′).

Η κριτική επιτροπή του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με μέλη τους Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντή της Ταινιοθήκης και του Μουσείου Κινηματογράφου της Πορτογαλίας), Βαλερί Μασαντιάν (φωτογράφο και σκηνοθέτις), Κάλλια Παπαδάκη (συγγραφέα, ποιήτρια και σεναριογράφο), Εύα Στεφανή (ντοκιμαντερίστρια και εικαστική καλλιτέχνις), και Νίκο Ξυδάκη (δημοσιογράφο, κριτικό βιβλίου και εικαστικών), απένειμε τα παρακάτω βραβεία με το ακόλουθο σκεπτικό:

> Τιμητική Μνεία στην ταινία:
Belleville Baby (2014) της Mia Engberg από τη Σουηδία
Με πειραματική γραφή και φθηνές πρώτες ύλες, η σκηνοθέτις κατορθώνει να συνθέσει με αξιοθαύμαστη οικονομία ένα χειροποίητο μωσαϊκό με θραύσματα μνήμης και αυτοβιογραφίας.


Στιγμιότυπο από την ταινία «Belleville Baby» της Mia Engberg από τη Σουηδία

> Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, στην ταινία:
Cavalo Dinheiro (2014) του Πέντρο Κόστα από την Πορτογαλία
Ο σκηνοθέτης επανεφευρίσκει τη μυθοπλασία μέσα από μνήμες που εξυφαίνονται στο σήμερα, αγκιστρωμένες στους ψιθύρους και τα σώματα μιας λησμονημένης αποικιοκρατούμενης κοινότητας στη σύγχρονη κοινωνία. Σε μια ταινία που ξορκίζει με αξιοπρέπεια σε κάθε πλάνο τον πόνο και τη βία της Ιστορίας, ο σκηνοθέτης της αναπτύσσει μια νέα προσέγγιση στην υλική υπόσταση των ταινιών, δομώντας ένα πυκνό πολυεπίπεδο σύμπαν και αμφισβητώντας θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικο-πολιτικών αντιπαραθέσεων στο σύγχρονο κόσμο.


Στιγμιότυπο από την ταινία «Cavalo Dinheiro» του Πέντρο Κόστα από την Πορτογαλία

Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production από την εταιρεία Authorwave για την επόμενη ταινία του βραβευμένου.

Info: Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου

Κεντρική φωτογραφία άρθρου από την ταινία «Cavalo Dinheiro» του Πέντρο Κόστα