Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων αρχιτεκτονικής Stirling που το πρώτο βραβείο απονέμεται σε κοινωνικές κατοικίες. Οι εργατικές όπως θα τις λέγαμε κατοικίες του Norwich είναι ένα αριστούργημα υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικής με την πλέον περιβαλλοντικά και κοινωνικά συνειδητή μορφή. Είναι και μια απόδειξη ότι το βραβείο δίνει βαρύτητα στον κοινωνικό χαρακτήρα των έργων που παρουσιάζονται.

Υποψήφια για το φετινό βραβείο και φιναλίστ ήταν ένα πειραματικό σπίτι από φελλό The Cork House, ο σταθμός του London Bridge, το κέντρο επισκεπτών στο Yorkshire Park Sculpture Park, το 140 εκατομμυρίων λιρών Macallan Distillery και Visitor Experience, που παρουσιάζει την κληρονομιά της μάρκας Macallan, το νέο σπίτι της όπερας Nevill Holt στο νότιο Leicestershire, αλλά το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA), επέλεξε ως κτίριο που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη βρετανική αρχιτεκτονική τα σπίτια της οδού Goldsmith στο Norwich, τις κοινωνικές κατοικίες που χτίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο και μισθώνονται με ασφαλείς μισθώσεις σε σταθερά κοινωνικά ενοίκια, ενώ αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που αναβαθμίζει την περιοχή.

Πρόκειται και για ένα μήνυμα: η καλή αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο τα φανταχτερά κτίρια ή τους πλούσιους. Αφορά την καθημερινότητα των ανθρώπων που μαθαίνουν να ζουν σε κατοικίες σχεδιασμένες και οργανωμένες ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και ετοιμάζονται να υποδεχθούν γενιές που θα αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα ως επείγοντα.

Οι αρχιτέκτονες Mikhail Riches και Cathy Hawley έφτιαξαν 105 σπίτια με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα που εξοικονομούν 70% ενέργεια με καλές μονώσεις και κλίση της στέγης τέτοια ώστε κάθε βεράντα να μην εμποδίζει το φως του ήλιου από τα σπίτια που βρίσκονται στην πίσω πλευρά της. Κάθε σπίτι έχει ανεξάρτητη είσοδο και ο κοινόχρηστος χώρος έχει παρτέρια, δέντρα, μπάρμπεκιου και παγκάκια, ενώ οι μελετημένοι χώροι στάθμευσης αποδίδουν περισσότερο ελεύθερο χώρο στους πεζούς.

Η σύμβουλος του Norwich, Gail Harris, δήλωσε υπερήφανη για αυτό το «αριστοκρατικό βραβείο» που δείχνει ότι είναι δυνατό, τελικά, να φτιαχτούν σπίτια σε χαμηλό κόστος παρά τις κεντρικές κυβερνητικές περικοπές στη στέγαση και την απόκτηση κατοικίας. Η Goldsmith Street χρηματοδοτήθηκε από δάνεια και αποθεματικά του τοπικού συμβουλίου, ενώ σχεδιάστηκε με έμπνευση από τις γειτονιές με τα βικτοριανά σπίτια στο «χρυσό τρίγωνο» του Λονδίνου. Η φετινή επιλογή στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι, παρά τις κυβερνητικές περικοπές, είναι δυνατό τα γενναία συμβούλια να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να οικοδομήσουν την κατάλληλη κοινωνική κατοικία.