Μια θυμωμένη επιστολή του θεατρικού συγγραφέα Τζον Όσμπορν σε έναν κριτικό θεάτρου ανάμεσα σε «έγγραφα» ηλικίας 2.000 ετών βρίσκονται στα εκθέματα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης που εγκαινιάζει την έκθεση Writing: Making Your Mark και η οποία παρουσιάζει την εξαιρετική ιστορία που βρίσκεται πίσω από τη γραφή, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Περισσότερα από 100 αντικείμενα που καλύπτουν πέντε χιλιετίες ανθρώπινης παρουσίας σε επτά ηπείρους είναι τα δείγματα της αξιοσημείωτης ιστορίας της γραφής που ξεκινά από τα αρχαία αιγυπτιακά ιερογλυφικά λαξευμένα στην πέτρα τα πρώιμα τυπωμένα κείμενα, όπως η έκδοση του William Caxton με τις ιστορίες του Canterbury και φτάνει σε σημειώσεις μερικών από τα μεγαλύτερα μυαλά που γνώρισε η ανθρωπότητα, μέχρι τα ψηφιακά εργαλεία του σύγχρονου κόσμου.

Σημειωματάριο της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ

Μαθητική εργασία στην Αρχαία Αίγυπτο

Κινέζικη γραφή σε κόκκαλο

Επιγραφή των Μάγια

Ξύλινη επιγραφή από τα Νησιά του Πάσχα

Ύμνος στο θεό Όσιρι

Η γραφή άνοιξε δρόμο στην πρόοδο και την ανθρώπινη καινοτομία, την έκφραση και την τέχνη, επέβαλλε αλλαγές και μας έχει οδηγήσει σε μυστηριακούς αλλά και σπουδαίους επιστημονικούς δρόμους. Η χρυσαφένια ιαπωνική καλλιγραφία συναντά τις σημειώσεις του Τζέιμς Τζόις για τον Οδυσσέα του, τις παρτιτούρες του Μότσαρτ και το πρωτοποριακό σημειωματάριο του Αλέξανδρου Φλέμινγκ.

Η πράξη της γραφής ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας εξακολουθεί και σήμερα στον κόσμο των τάμπλετ να γοητεύει και να μας εξάπτει την περιέργεια, καθώς όλοι θέλουμε μέσα από την κλειδαρότρυπα του γραπτού να μπούμε στο μυαλό των μεγάλων δημιουργών και προσωπικοτήτων. Τα εκθέματα, από σκαλιστές πέτρινες επιγραφές και μεσαιωνικά χειρόγραφα μέχρι παλιές γραφομηχανές, έναν παλιό υπολογιστή Apple Macintosh II και πολλά στυλό, όπως τα Mont Blanc, Bics και Tennyson καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης δίπλα σε χειρόγραφα σημειώματα.

Η έκθεση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη θα διαρκέσει από τις 26 Απριλίου έως τις 27 Αυγούστου 2019.