Στο δεύτερο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που έσφυζε από ζωή, οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS το 2018 στο πλαίσιο του 1ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ, παρουσίασαν τα έργα τους στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με ελεύθερη είσοδο.

Στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης το κοινό έπαιρνε μια γεύση από τον «εικαστικό» Brian Eno μέσα από το πολυταξιδεμένο σε όλα τα μέρη του κόσμου έργο του 77 Million Paintings, με τα καλειδοσκοπικά χρώματα, μια προέκταση της άμπιεντ μουσικής του. Η οπτική μουσική του ιδιοφυούς μουσικού μέσα στη σιωπή και το σκοτάδι και μέσα από την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός που διαρκώς εξελίσσεται μπροστά στον θεατή, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με το έργο όπως ακριβώς με έναν συμβατικό πίνακα ζωγραφικής, έπαιρνε σε κάθε αλλαγή της τη διάσταση του ανεπανάληπτου μέσα στο χρόνο.

Στην έκθεση του δεύτερου ορόφου, οι συμμετέχοντες μας καλούν να γνωρίσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα, σε ένα χώρο ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους.

Brian Eno 77 Million Paintings

Φωτεινή Παλπάνα Grafí #1-8 2017

«Μπορούμε να φανταστούμε την έκθεση ως ένα ζωντανό αρχείο που φέρνει στην επιφάνεια φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας μας, βλέμματα κριτικής στο παρελθόν και στο παρόν μας. Τα ράφια της βιβλιοθήκης βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με τους καλλιτέχνες που στοχάζονται πάνω στην ιδέα της καταγραφής και της οικειοποίησης του αρχείου που γίνεται αφορμή για performances, εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα και γλυπτικές αναπαραστάσεις. Οι σχέσεις πολιτισμικής παραγωγής, φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου, ανθρώπου και άλλων μορφών ύπαρξης, σώματος αρχιτεκτονικής του πάρκου, παρεμβάσεων με τα δέντρα και τα φυτά μας οδηγούν -μέσα από το πρίσμα των έργων- να σκεφτούμε κριτικά τις οριοθετήσεις εννοιών όπως «φύση» ή «πολιτισμός», και μας προκαλούν να αμφισβητήσουμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Η έκθεση προσπαθεί να αναδείξει τους διαλόγους και τις δημιουργικές εντάσεις μεταξύ των έργων και του χώρου και αντιλαμβάνεται την πρακτική των καλλιτεχνών ως χαρτογράφηση ενός διαφορετικού μέλλοντος. Σε πείσμα των καιρών Still Here Tomorrow», λέει ο επιμελητής -μαζί με την Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού- Πάνος Γιαννικόπουλος.

H ARTWORKS δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017 με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) με στόχο να ενισχύσει και να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική κοινότητα. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, απονέμει χρηματικά βραβεία σε νέους δημιουργούς, παρέχοντάς τους τον χρόνο και την ελευθερία για να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους πρακτική. Το 1ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2018, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο 2ο Πρόγραμμα την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Μάιος 2020.

Χρήστος Βαγιάτας But the darkness got that too 2019

Ο τίτλος της έκθεσης και των προβολών, “Still Here Tomorrow”, λειτουργεί καταφατικά και συνιστά αναγκαία επιβεβαίωση απέναντι στις σημερινές συνθήκες επισφάλειας. Η συνύπαρξη, η ανταλλαγή ιδεών και οι δημιουργικές εντάσεις γίνονται μέσα αντίστασης στην αβεβαιότητα, με τους καλλιτέχνες να ανοίγουν τον διάλογο προς το μέλλον.

Ζωγραφική, γλυπτική, video, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, ηχητικά έργα αλλά και ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, ενεργοποιούν χώρους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Οι δημιουργοί, ανιχνεύουν τις δυνατότητες των προσωπικών αφηγήσεων και στοχάζονται πάνω στον ρόλο του ψηφιακού και φυσικού αρχείου, στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, στον άνθρωπο και τη σχέση του με άλλες μορφές ύπαρξης, στο άτομο σε σχέση με το σύνολο. Χρησιμοποιούν στοιχεία από την καθημερινότητα για να προσεγγίσουν το «ανοίκειο» και επιστρέφουν σε μυθολογίες του παρελθόντος για να δημιουργήσουν διαφορετικές για το μέλλον. Σκέφτονται ξανά την έννοια της ιδιοκτησίας, τον αυτοματισμό, την εργασία, την παραγωγή, την ταυτότητα, εντοπίζουν τους αποκλεισμούς και τις οριοθετήσεις τους και φαντάζονται εργαλεία αναταραχής και απόδρασης.

Πέτρος Μώρης Hands, Tools and Automations 2018

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Χρήστος Βαγιάτας, Φίλιππος Βασιλείου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Νίκη Γκουλέμα, Κυριακή Γονή, Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Πέγκυ Ζάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Γιάννης Κολιόπουλος (ως HYPERCOMF), Πάνος Κομπής, Κατερίνα Κότσαλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρία Κριαρά, Ορέστης Μαυρουδής, Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks), Ράνια Μπέλλου, Γιώργος Μωραΐτης, Πέτρος Μώρης, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάολα Παλαβίδη (ως HYPERCOMF), Γιώργος Παλαμάρης, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπαδημούλη, Ελένη Παπαναστασίου, Μαρία Παπανικολάου, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Προφήτης, Φώτης Σαγώνας, Μαρία Σιδέρη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλίκη Σούμα, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Άγγελος Τζωρτζίνης, Παύλος Τσάκωνας, Αλέξης Φιδετζής, Δέσποινα Φλέσσα

Συμμετέχουν οι κινηματογραφιστές:
Ειρήνη Βιανέλλη, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Δέσποινα Κούρτη, Ζακλίν Λέντζου, Μανώλης Μαυρής, Λουκιανός Μοσχονάς, Γιώργος Νικόπουλος, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Ιωάννα Πετειναράκη, Γιάννης Συμβώνης, Γιώργος Φουρτούνης, Δάφνη Χαιρετάκη

Info:

Brian Eno | 23 – 30 Ιουνίου 2019, 10.00 – 01.00, | Πύργος Βιβλίων EBE | Είσοδος ελεύθερη

Still Here Tomorrow | Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Επίπεδο 2 ΕΒΕ (Αίθουσα 360°) | Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival