Αυτή τη χρονιά, το Βρετανικό Μουσείο από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 26 Αυγούστου θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση manga που έγινε ποτέ εκτός Ιαπωνίας. Η έκθεση ονομάζεται “Manga マンガ”, στην οποία επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν “cosplay” και να περιηγηθούν σε ένα εικονικό βιβλιοπωλείο manga, ενώ παράλληλα περίπου 130 αντικείμενα που συμπεριλαμβάνουν αντικείμενα και αυθεντικά σχέδια.

Η κατά λέξη μετάφραση manga σημαίνει «τυχαίες (ή παράξενες) εικόνες». Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αν και από τον 12ο αιώνα εμφανίζονται αστείες εικόνες που περιέχουν πολλά χαρακτηριστικά των manga.

Τα manga αναπτύχθηκαν ως μια μείξη με τη δυτική τεχνοτροπία, ενώ έγιναν στο Δυτικό κόσμο γνωστά κυρίως μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν άρθηκε η απαγόρευση που επέτρεπε μόνο έργα προπαγάνδας και δόθηκε ένα βήμα ελευθερίας στους εκδότες.

“Berserk”

Ο όρος manga κυρίως χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στα κόμικς, παρόλο που στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται για να περιγράψει παιδικά κινούμενα σχέδια. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας, τόσο σαν τέχνη όσο και σαν μια μορφή λαϊκής λογοτεχνίας, αλλά έχουν κριθεί πολύ αυστηρά για τη βία που παρουσιάζουν συχνά και για τα τολμηρά σεξουαλικά θέματα που φιλοξενούν. Τα manga αφορούν πολλούς, καθώς υπάρχουν αντίστοιχα για κάθε ηλικία και πολλά θέματα.

Είναι η οπτική επιρροή που ασκούν τα manga αυτή που τα καθιστά πολύ δημοφιλή. Η αφήγηση δημιουργείται μέσω ενός εκφραστικού γραμμικού σχεδίου μαζί με την οπτική ανάπτυξη των μεμονωμένων χαρακτήρων. Η τέχνη, η μόδα, τα γκράφιτι, καθώς και τα ψηφιακά πολυμέσα και παιχνίδια με ήρωες φιγούρες των manga, τα έχουν αναδείξει σε παγκόσμιο φαινόμενο που επεκτείνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς. Εκτός όλων των άλλων, η μόδα τους τροφοδοτεί μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων και έχει φανατικούς οπαδούς.

“One Piece”

Τα manga έχουν επί πολλά χρόνια επηρεάσει την παγκόσμια σκηνή των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ενώ προσδιόρισαν και μια ολόκληρη αγορά εναλλακτικών κόμικς. Στη Γαλλία και το Βέλγιο, αγορές με παραδοσιακή αγορά των κόμικς, τα manga δημιούργησαν αίσθηση και ένα ολόκληρο κίνημα που ονομάζεται “La nouvelle manga” και περιλαμβάνει τόσο Ιάπωνες όσο και Γάλλους δημιουργούς.

Συχνά, πολλοί συγχέουν τα anime και τα manga, αφού πολλοί όροι που αναφέρονται συχνά μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους μη μυημένους. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους όρους, είναι αυτοί οι οποίοι αναφέρονται στις διάφορες κατηγορίες των manga και των anime. Στην πραγματικότητα, τα manga μπορούν να κατηγοριοποιηθούν, ανάλογα με το ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνονται, σε 5 κατηγορίες. Ο ίδιος διαχωρισμούς εφαρμόζεται και στα anime, καθώς και τα ιαπωνικά video games, τα οποία αποτελούν συνήθως διασκευές και μεταφορές των manga.

“Dragon Ball”

Στις κατηγορίες των manga ξεχωρίζουν ανάμεσα σε πολλές  η κατηγορία Shōnen που σημαίνει «λίγα χρόνια», και τυπικά αναφέρεται για αγόρια κάτω των 15. Συνήθως σε αυτά πρωταγωνιστεί ένα νέο αγόρι και η υπόθεση είναι γεμάτη με δράση, περιπέτεια και μάχες. Δημοφιλή  παραδείγματα είναι τα “Dragon Ball”, “Bleach”, “Naruto”, “One Piece”, “Watamote” και“Attack on Titan”. Η κατηγορία Shōjo που μεταφράζεται σαν «νεαρό κορίτσι», και στοχεύει στο ηλικιακό κοινό 10-18. Είναι ρομαντικές ιστορίες από τις οποίες δε λείπει η δράση και η περιπέτεια. Πρωταγωνιστούν γυναίκες και μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα “Sailor Moon”, “NANA”, “Revolutionary Girl Utena”, “Fushigi Yuugi”,  και “Ouran High School Host Club”.

Τα Josei στοχεύουν στο γυναικείο κοινό, και συχνά έχουν ως θέμα την αγάπη αλλά και την απιστία, τις προσωπικές σχέσεις και σκέψεις όπως και τη θέση της γυναίκας. Οι σειρές “Loveless”, “Paradise Kiss”, “Honeyand Clover”, “07-Ghost”, και “Makai Ouji: Devilsand Realist” είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς αυτής της κατηγορίας. Η κατηγορία Seinen κυρίως απευθύνεται σε νεαρούς άνδρες και το περιεχόμενο είναι συχνά το πιο βίαιο από όσο σε άλλες κατηγορίες αλλά και συχνά έχουν ερωτικό ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Τα “Berserk”, “Ghostin the Shell”, “Akira”, “Hellsing”, και “Gantz” είναι μερικά από τα πιο γνωστά αυτής της κατηγορίας.