Πώς μπορεί κανείς να φέρει στο φως τις κρυμμένες ιστορίες ενός τόπου; Πόσους ανείπωτους κόσμους βιώνει ο καθένας μας και πώς μπορούν να απελευθερωθούν; Τι σημαίνει η «διάσωση της προφορικής ιστορίας και μνήμης»;

Το Caravan Project, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιπλανάται, με το αυτοκινούμενο όχημά του, εδώ και 3 χρόνια, ανάμεσα στους κόσμους των ανείπωτων ιστοριών του τόπου μας και με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, φέρνει στο φως τις μνήμες, τα συναισθήματα και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά στο πέρασμά του. Φέτος, η νομαδική του δράση αποκτά ένα ριζωματικό χαρακτήρα με το χάρτη του νέου οδοιπορικού του να περιλαμβάνει 7 ελληνικές πόλεις, στις οποίες θα εγκατασταθεί για 1 μήνα, ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη.

11
Μέρος της σειράς φωτογραφιών από το οδοιπορικό του Caravan Project στη Χίο

Στην κοινωνία της Μυτιλήνης απευθύνει το πρώτο του ανοιχτό κάλεσμα, έχοντας ήδη προγραμματίσει την άφιξή του στη δημοτική πλαζ «Ακτή Τσαμάκια», στις 15 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνει για 4 εβδομάδες, με την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις που θα εμπλέξουν ενεργά φοιτητές και ακαδημαϊκούς στην αναζήτηση της βιωματικής γνώσης και στην εμβάθυνση των ντόπιων πολιτισμικών κοιτίδων. Τέλος, η πρόσκληση του Caravan Project σε μαθητές σχολείων της Λέσβου, για να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ως πρόταση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές προς το κοινό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

22
Μέρος της σειράς φωτογραφιών από το οδοιπορικό του Caravan Project στην Ευρυτανία

Ταξιδεύοντας από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, η ομάδα του Caravan Project, που την απαρτίζουν νέοι δημιουργοί και ερευνητές, έχει ήδη δημιουργήσει 12 ντοκιμαντέρ, που έχουν βραβευθεί και διακριθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και μια σειρά φωτογραφιών από τους απομακρυσμένους τόπους που επισκέφθηκε, ενώ έχει συλλέξει αφηγήσεις ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε πάνω από 20 πολυμεσικές μικρο-ιστορίες. Οι ιστορίες του θα αναρτώνται στο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών που θα λειτουργήσει σύντομα στην ιστοσελίδα του caravanproject.org, μια ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα που θα ανανεώνεται διαρκώς με νέες ιστορίες και θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

33
Μέρος της σειράς φωτογραφιών από το οδοιπορικό του Caravan Project στα Πομακοχώρια

Κατασκηνώνοντας
με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές “Yurt”, 100 τ.μ συνολικά, για 4 συνεχείς εβδομάδες σε κάθε πόλη-σταθμό, το Caravan Project σχεδιάζει μια σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καλώντας τις τοπικές κοινότητες να συμμετάσχουν, να συν-δημιουργήσουν και τελικά να αφουγκραστούν τις ανθρώπινες ιστορίες που ελλοχεύουν στους κόλπους τους. Στήνοντας μια πολυμεσική έκθεση, με άξονα τις ιστορίες που έχει συλλέξει από το μέχρι τώρα οδοιπορικό του, αλλά και εκπονώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων, καθώς και εργαστήρια ιστοριών για ενήλικες, το Caravan Project επιχειρεί να μεταγγίσει το όραμά του για τη διάσωση και το μοίρασμα των ανθρώπινων ιστοριών. Εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το ζωντανό αρχείο ιστοριών, οι κάτοικοι των περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν τις δικές τους ιστορίες και να τις δουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από την κινηματογράφηση, τη φωτογραφία και τη δημιουργική αφήγηση, που προάγονται μέσα από τις δραστηριότητες του project. Παράλληλα, τη δράση του θα πλαισιώσουν κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα και εργαστήρια, αλλά και συνεργατικές δράσεις με τους τοπικούς φορείς.

44
Ο «Τυφλός Ψαράς» είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ του Caravan Project, o ψαράς Γιάννης Κουκούμιαλος, όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του

«Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν τόπο συνάντησης, απευθύνοντας στις ντόπιες κοινωνίες ένα ανοιχτό κάλεσμα, για να ιχνηλατήσουμε περάσματα σε περιοχές που κατοικεί η μνήμη, η φαντασία, το βίωμα και να καταλύσουμε την απομόνωση μέσα από ιστορίες, που εμπλουτίζουν τον πολιτισμικό μας πλούτο και την ανθρώπινη έκφραση», δηλώνουν τα μέλη του Caravan Project, πρεσβεύοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι η διάχυση και η ανάδειξη των ανθρώπινων ιστοριών έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συγκινήσουν και τελικώς να παρακινήσουν τον άνθρωπο και την κοινωνία.

55
Μέρος της σειράς φωτογραφιών από το οδοιπορικό του Caravan Project στο Αιγαίο