Οι Cave Chidren είναι μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές μπάντες που έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό (μέσα στο ρεύμα της ψυχεδέλειας που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, αλλά και έξω απ’ αυτό). Όποιος έχει ακούσει το δίσκο τους “Quasiland” που κυκλοφόρησε πέρσι από την Ιnner Ear ή έχει βρεθεί σε κάποια από τις συναυλίες τους (ειδικά στην τελευταία τους στο Velvet Room, μαζί με τους Voyage Limpid Sound) μάλλον θα επιβεβαιώσει. Η ειδοποιός διαφορά στην περίπτωσή τους, είναι πως πέρα απ’τo τρίπτυχο της επιτυχίας «ακολουθώ τις στυλιστικές επιταγές του είδους – έχω τσαγανό – κάνω ξεσηκωτικά live», όλα ανεξαιρέτως τα κομμάτια τους, φανερώνουν μια τραγουδοποιία ολοστρόγγυλη και εμπνευσμένη, κάτι που ομολογουμένως σπανίζει στην εποχή μας. Εν όψει του αυριανού τους live στο ΑN club μαζί με τους Μelt Mountain και τους 7-odds, είχαμε μια μικρή κουβέντα με τον μπασίστα της μπάντας, Βασίλη Νιτσάκη:

ελculture: Τι είναι πιο ωραίο: ένα καλό live ή οι κριτικές στις οποίες το όνομά σας αναφέρεται κοντά σ’ αυτό των Beatles;
Βασίλης Νιτσάκης: Καλά, υπερβολή αυτό για τους Beatles. Ίσως το μόνο που υπάρχει είναι η επιρροή τους στη μουσική μας. Άσχετα από αυτό όμως, ένα live με πολύ κόσμο είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που θέλουμε να δουλεύουμε πολύ. Μια κριτική σίγουρα σημαίνει πράγματα για εμάς αλλά ένα καλό live σημαίνει και για άλλους.

ελc: Πόσο ζωντανή είναι και πόση διάρκεια μπορεί να έχει μια «νεοψυχεδελική» σκηνή στην Αθήνα;
Β.Ν.:
Δε μας ένοιαξε ποτέ κάτι τέτοιο. Ίσως και να μην έχει διαμορφωθεί κάτι τέτοιο ακριβώς. Σίγουρα υπάρχουν λάτρεις του ψυχεδελικού ήχου εν γένει και σπουδαίες νέες μπάντες που τον εκπροσωπούν όμως αξίζει περισσότερο να σταθούμε στην ευρύτερη μουσική σκηνή της Αθήνας που ανθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή ναι, έχει ζωή και ακόμα δεν έχουμε δει το μεγάλο «μπραφ» της.

ελc: Πιστεύετε ότι είναι δυνατό μουσικοί μιας πιο ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής να ζήσουν ποτέ αποκλειστικά από τη μουσική;
Β.Ν.: Αυτό το ερώτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά το τι δουλειά κάνεις ακριβώς. Σίγουρα δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά από την μπάντα σου ακριβώς γιατί και να βγάλεις ή θα πρέπει να τα επενδύσεις – όπως τα πήρες – ξανά στην μπάντα ή απλά δεν είναι αρκετά για να συντηρηθείς. Αν από την άλλη, είσαι και επαγγελματίας μουσικός τότε ισχύει για εσένα ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους σου: βιοπάλη, ελεύθερη αγορά και άγιος ο Θεός.

ελc: Ποια είναι η χειρότερη και ποια η καλύτερη στιγμή που έχετε ζήσει σε live;
Β.Ν.:
Καλύτερη στιγμή έχω ζήσει όταν παίξαμε ως opening act στη συναυλία των Radio Moscow στην Αθήνα. Ήταν ένα δυνατό live για εμάς και πολύ δεμένο μουσικά. Χειρότερη δεν έχω. Ίσως κάποια τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν αλλά τα προσπερνάμε συνήθως άμεσα.

ελc: Αν δίνατε ένα κομμάτι από το Quasiland για OST ταινίας, ποιο κομμάτι θα ήταν και σε ποια ταινία θα ταίριαζε;
Β.Ν.:
Σίγουρα το Pillowfingers σε μια οποιαδήποτε ταινία του Tim Burton.

ελc: Ποιο είναι εκείνο το κομμάτι του άλμπουμ που του έχετε αδυναμία, που είπατε όταν το γράφατε «ωπ, εδώ είμαστε»;
Β.Ν.: Το Pelorian! Βγήκε από τις πρώτες κιόλας πρόβες που κάναμε μαζί. Τελικά το ένστικτό μας δικαιώθηκε. Έγινε ίσως και το πιο αγαπητό κομμάτι στα live.

ελc: Γράφετε στα αγγλικά, αλλά αν διαλέγατε έναν αγαπημένο ελληνικό στίχο, ποιος θα ήταν αυτός;
Β.Ν.: «Μπαίνουμε στον Υδροχόο και θ’ ανάψουνε φωτιές, οι καιροί νερό θα φέρουν έτσι λεν’ αυτοί που ξέρουν. Κι όμως θα καούν καρδιές. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν και μένα τα χεράκια της με λύνουν και με δένουν».

ελc: Αν μπορούσατε να προσθέσετε ακόμα ένα μέλος στην μπάντα, οποιοδήποτε, ποιο θα ήταν αυτό;
Β.Ν.:
Σίγουρα αν χρειαζόμαστε ένα παραπάνω μέλος αυτό είναι ένα τρίτο χέρι στον Ορέστη. Κάνει ήδη παρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα και με τα δυο του χέρια άρα μια τέτοια προσθήκη στην μπάντα θα μας ανέβαζε αρκετά.

ελc: Το live στο AN, είναι το «επόμενο μεγάλο βήμα»;
Β.Ν.:
Nαι, γιατί θα είναι η πρώτη φορά σε ένα ολόδικό μας live και σε χώρο μεγαλύτερο των 200 ατόμων. Γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο το πρώτο μας μεγάλο live και το βλέπουμε σαν τέτοιο. Και σας θέλουμε εκεί!

Info: Οι Cave Children εμφανίζονται την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο AN club, μαζί με τους Μelt Mountain και τους 7-Odds. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ