Ο Φλεβάρης κι αν Φλεβίσει, Φεστιβάλ Αθηνών θα μυρίσει! Τέτοιες μέρες του χρόνου πάντα αρχίζουμε κι ανυπομονούμε για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ, τα τελευταία δε χρόνια στα «πηγαδάκια» ακούγεται όλο και πιο συχνά η ερώτηση, «για να δούμε, θα γίνει και φέτος;». Φέτος λοιπόν όχι μόνο θα γίνει, αλλά θα έχει και την αγαστή συμπαράσταση τόσο του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, όσο και της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, αλλά και του Δημάρχου της πόλης, Γιώργου Καμίνη. Όχι απλώς συμβολικές οι παρουσίες τους στην ανακοίνωση του προγράμματος, αλλά ουσιαστικές, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τόσο έντονη στήριξη από κρατικούς θεσμούς και φορείς.

officials
Στη συνέντευξη τύπου (από αριστερά): Γ. Καμίνης, Ρ. Δούρου, Γ. Λούκος, Ν. Ξυδάκης

Ο κύριος Ξυδάκης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, αναφέροντας ότι ο Γιώργος Λούκος έδωσε αίγλη στο Φεστιβάλ, έβαλε την Αθήνα στον ευρωπαϊκό χάρτη, και έδωσε ταυτότητα στους Έλληνες. Το Φεστιβάλ Αθηνών, είπε χαρακτηριστικά, «απέκτησε εξωστρεφή φυσιογνωμία, προσέγγισε τη νέα ελληνική δημιουργία, ενώ παράλληλα μας σύστησε ό,τι πιο φρέσκο έχουν να προσφέρουν τα σύγχρονα πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού. Είναι πλέον Φεστιβάλ όλης της Ελλάδας, και όχι μόνο της Αθήνας, με το άνοιγμα σε χώρους της περιφέρειας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, με παραστάσεις παντού ανά την Ελλάδα, σε παλιά θέατρα και βιομηχανικούς χώρους, καθώς αυτή είναι η νέα άνοιξη που ονειρευόμαστε. Αυτό το κλισέ “ο πολιτισμός είναι η δύναμή μας”, θα πρέπει να αρχίσουμε να το υλοποιούμε».

Basic CMYK
Εικαστικό της φετινής διοργάνωσης

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήλωσε τη στήριξη της περιφέρειας σε τρεις μεγάλες παραγωγές του Φεστιβάλ, ενώ τόνισε ότι όπου αλλού χρειαστεί βοήθεια, η Περιφέρεια θα είναι παρούσα. Ο στόχος, για την κ. Δούρου, είναι να εξαπλωθεί το Φεστιβάλ σε όλο και περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, χωρίς όμως αυτό να το ζητά ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που θα παρέχει. Αντίστοιχα, και ο Γιώργος Καμίνης ανέφερε πως «για πρώτη φορά δεσμεύομαι να στηρίξω όσο μπορώ το φεστιβάλ». Πώς λοιπόν να μην είναι διπλά χαμογελαστός – όπως παρατήρησε και ο Δημήτρης Μαυρίκιος – ο Γιώργος Λούκος, με τόση ένθερμη στήριξη;

Στα του προγράμματος τώρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ αρχικά ανέφερε ότι το τελικό πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, αφού μέχρι τελευταία στιγμή δέχεται τηλεφωνήματα από καλλιτέχνες που θα ήθελαν να ενταχθούν στον προγραμματισμό, όπως ο Διευθυντής των Μπαλέτων της Όπερας του Παρισιού Benjamin Millepied (σύζυγος της Natalie Portman) και ο Rufus Wainwright, ο οποίος επιθυμεί να παρουσιάσει την όπερα Prima Dona για τη Μαρία Κάλλας στην Αθήνα, παραγωγές τις οποίες προσπαθεί να δει εάν και με ποιο τρόπο μπορεί να εντάξει.

romeo castelluci
Romeo Castellucci – Go down, Moses

Στο θέατρο συνεχίζονται οι ξένες μετακλήσεις, με προσκεκλημένους μεγάλους σκηνοθέτες και θεατρικούς οργανισμούς, όπως ο Ρομέο Καστελλούτσι με τη Societas Raffaello Sanzio και ο Τόμας Όστερμαγερ με τη Shaubüchne, που πρωτογνωρίσαμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι οποίοι επανέρχονται με νέες δημιουργίες. Θίασοι όπως οι She She Pop από το Βερολίνο, το Young Jean Lee’s Theater από τη Νέα Υόρκη, το Baxter Theatre από τη Νότιο Αφρική, οι Γάλλοι Φρανσουά Τανγκύ και Νταβίντ Μαμπούς εμφανίζονται για πρώτη φορά, ενώ το New Riga Theatre από τη Λετονία παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη ένα ρωσικό έργο. Επίσης και φέτος υπάρχουν αρκετές ελληνικές παραγωγές καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών.

PUSH.SWT.21-3-2007
Η μπαλαρίνα Sylvie Guillem

Στο χορό σημειώνουμε ότι η Συλβί Γκιλλέμ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι δίνει τις τελευταίες της παραστάσεις πριν αποχωρήσει από το χορό, θα ξεκινήσει την αποχαιρετιστήρια παράστασή της “Life in Progress” από την Αθήνα, στις 3 και 4 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Μεταξύ άλλων, θα δούμε επίσης παραστάσεις των Μαγκύ Μαρέν και Αντώνη Φωνιαδάκη.

Station Athens (4)
«Είμαστε οι Πέρσες!», της Γιολάντας Μαρκοπούλου

Το βήμα σε νέους καλλιτέχνες αποτελεί βασική προϋπόθεση του Φεστιβάλ: πέντε σκηνοθέτες συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι ξαναδοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και στη μικρή Επίδαυρο. Ιδιαίτερη θέση στη φετινή διοργάνωση έχουν οι γυναικείες παρουσίες: σκηνοθέτριες, συγγραφείς, ηθοποιοί. Παράλληλα, η σύνδεση του Φεστιβάλ με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας, υπαγόρευσε την ένταξη παραστάσεων που πραγματεύονται θέματα όπως οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενώ το Τροχόσπιτο θα συναντήσει τους θεατές μέσα στην πόλη.

Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σημαντικοί καλλιτέχνες θα αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα, ενώ η ελληνο-ιαπωνική συμπαραγωγή της ομηρικής Νέκυιας από το θέατρο Νο, για το οποίο μας είχε μιλήσει πριν από λίγο καιρό ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, είναι μια από τις πολυαναμενόμενες παραγωγές.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών