Στο προηγούμενο επεισόδιο, ο κόσμος ήταν έτοιμος να τελειώσει. Τον πλανήτη συντάραξε μια εκκωφαντική βουή από βάθος 505 μέτρων. Από μια μικρή οπή, που παλιά λεγόταν Θεσσαλονίκη, ξεχύθηκε λάβα ανεξέλεγκτης ενέργειας.  

Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στο υπόγειο.

Σάββατο βράδυ, κάπου στη δυτική είσοδο της πόλης. Ένα προχειροφτιαγμένο stage, θεατρικά στημένο, σπαρμένο με όργανα, λαμπιόνια και έναν κινέζικο δράκο. Τέσσερις πιτσιρικάδες ανεβαίνουν στη σκηνή, την οργώνουν ακατάπαυστα επί μία ώρα και δε σταματάνε να θερίζουν θόρυβο, ωμή, ακατέργαστη ενέργεια και βρωμιά, βρωμιά, βρωμιά, πολλή και εξαγνιστική βρωμιά.

Οι θεσσαλονικείς Chinese Basement, πρόσφατοι ενήλικες, παίζουν μουσική εδώ και περίπου μια πενταετία. Μέσα σ’αυτό το διάστημα κατόρθωσαν να κάνουν αρκετά live στον δρόμο, σε φεστιβάλ, σε σκηνές, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, να εμφανιστούν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, να κυκλοφορήσουν ένα χειροποίητο δισκάκι με τον τίτλο Litmus, να γίνουν «η μπάντα που πρέπει να δεις live», να αποκτήσουν φανατικό κοινό, να υποστούν τις συνήθεις κατηγοριοποιήσεις και παρομοιώσεις με τους μουσικούς ήρωες των εφηβικών μας χρόνων -μακρινούς συγγενείς από το Seattle και τη Νέα Υόρκη- και να φορτωθούν το βάρος της απαίτησης να αποκατασταθεί επιτέλους το χαμένο κύρος της πάλαι ποτέ κραταιάς μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Εκείνοι όμως, το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να παίζουν μουσική για να μπορούν να βγάζουν αυτό που έχουν μέσα τους. Τα τραγούδια τους διηγούνται αλλόκοτες, φανταστικές ιστορίες, σε απλά ελληνικά που χρειάζονται όμως δημιουργική διερμηνεία από τον ακροατή. Περιγράφουν αλήθειες τόσο προσωπικές και καταστάσεις τόσο εσωτερικές που καταλήγουν να γίνονται οικουμενικές, με λέξεις παρμένες από την επιφάνεια που σκάβουν την πραγματικότητα μέχρι τον πυρήνα της. Η μουσική τους είναι μια συνεχής διακύμανση από τη μελωδία στον θόρυβο και πάλι πίσω, συντίθεται και αποσυντίθεται από ήχους που προκύπτουν από κάθε λογής ηχοποιητικά όργανα και μέσα: κιθάρες, μπάσα, μπουζούκια, ρόδες, τύμπανα, φανφάρες, πένες, δάχτυλα, δοξάρια, ανάσες.

Καταγράφουν λέξεις και ήχους με σκοπό να δημιουργούν εικόνες και αισθήσεις, που να συνεπαίρνουν και να ενεργοποιούν τη φαντασία, θέλουν η διαδικασία της μετάβασης από τραγούδι σε τραγούδι να είναι σαν μια αλλαγή χώρων, σαν μια περιδιάβαση από δωμάτιο σε δωμάτιο σε ένα παράξενο, υπόγειο, ξενοδοχείο ήχων και στίχων. Την ίδια ατμοσφαιρικότητα επιδιώκουν και στα live τους. Στις παραστάσεις τους φτιάχνουν κλίμα από συναίσθημα και γκάζια, με τη μουσική, τις λέξεις και την εικόνα να παίζουν το καθένα το δικό του, αναπόσπαστο ρόλο.

Στόχος τους είναι να κάνουν πολλά live που να βγάζουν τη μουσική έξω από τις συνήθεις οριοθετήσεις της, είτε πρόκειται για τα σχεδόν flash-gig τους στις πλατείες της πόλης είτε για οργανωμένες συναυλίες σε χώρους που δεν έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε με τη μουσική, όπως π.χ. τους επτά μαρτυρικούς πύργους του Γεντί Κουλέ. Την ίδια στιγμή, αποστασιοποιούνται από τις μουσικές κλίκες της πόλης που το μόνο που καταφέρνουν είναι να πληγώνουν, κλείνοντας ανθρώπους και μουσικές σε ιδεολογικά καλούπια.

Ο νέος τους δίσκος λέγεται «Διαδικασία ημέρευσης». Αποτυπώνει το ολοένα και πιο γλαφυρό σμίλεμα της προσωπικής μουσικής τους ταυτότητας και καταγράφει μια ιστορία, την ιστορία μιας πορείας.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/157103191″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=’450′ iframe=”true” /]

Μιλάει για τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος αλλοτριώνει και εκμηδενίζει το άγριο, επιμένοντας να το αντιλαμβάνεται, να το μετέρχεται, να του επιτρέπει να υφίσταται μόνο μέσα από τα ίδιά του φίλτρα, αντανάκλαση μιας εποχής που διαμορφώνει τους ανθρώπους που ζουν μέσα σ’αυτή χωρίς να τους επιτρέπει να τη διαμορφώσουν.

Ένας πλαστικός, ηλεκτρικός ήλιος καίει τους ανθρώπους που κοιτάζουν προς αυτόν. Τους καίει και γεμίζει το δωμάτιο με καπνό ως το ταβάνι.

Κυρίες και κύριοι, τώρα μπορείτε να εξέλθετε.


Οι Chinese Basement θα παίξουν στις 12 Ιουλίου στο Rockwave Festival. Ο επόμενος δίσκος τους με τίτλο «Διαδικασία ημέρευσης» θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι από τη melissamusic.

Φωτογραφία άρθρου via facebook