Τι σημαίνει για σένα πολιτισμός;
Τι άποψη έχεις για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου σου;
Τι αλλαγές θα πρότεινες;
Τώρα έχεις την ευκαιρία αυτή!

Η νέα έρευνα της CulturePolis «Οι Πολίτες για τον Πολιτισμό – CitizenTalks» δίνει το λόγο στους πολίτες και ζητάει τη γνώμη τους για την πολιτιστική δραστηριότητα στον Δήμο τους και όχι μόνο. O Βασίλης Λαοπόδης, Πρόεδρος της CulturePolis απαντά στις ερωτήσεις:

Γιατί μια νέα πανελλαδική έρευνα με τίτλο: «CitizenTalks_Οι Πολίτες για τον Πολιτισμό»; Τι επιδιώκει αυτή η έρευνα και πώς προέκυψε η ανάγκη για μια τέτοια έρευνα; Δώστε μας τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου από 19 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου 2018 και απευθυνόμαστε στους πολίτες – κατοίκους των πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για να  καταγράψουμε τη γνώμης τους και να τους δώσουμε την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το Δήμο όσον αφορά στην πολιτιστική του δραστηριοποίηση.

Η έρευνα γίνεται μέσω ερωτηματολογίου που επεξεργάστηκε η CulturePolis με τη βοήθεια και ειδικών επιστημονικών συνεργατών και περιλαμβάνει 21 ερωτήσεις κλειστού τύπου και μία ανοιχτού. Μπορεί δε να απαντηθεί σε λίγα λεπτά από όλους τους πολίτες που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Θα ήθελα να τονίσω ότι μας ενδιαφέρει η άποψη όλων των κατηγοριών πολιτών από 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου και το αν κατοικούν σε μεγάλες ή μικρές πόλεις ή χωριά.

Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα ανθεί, δημιουργείται και διαμορφώνεται ακόμη και στο πιο απόμακρο μέρος από τους πολίτες του. Άρα όλοι έχουν άποψη. Επίσης πολύ σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία «μέτρησης» του πολιτισμού και δη του αντίκτυπου του στην κοινωνία και στον πολίτη (οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά κ.α.). Ο χώρος του πολιτισμού χρειάζεται δεδομένα για να διεκδικήσει ανώτερη θέση στην εθνική πολιτική και στρατηγική.

Ποια είναι η CulturePolis που ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία;

Η CulturePolis είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα την Κέρκυρα, που δραστηριοποιείται από το 2006 σε όλη την Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο, σε θέματα Πολιτισμού, Βιωσιμότητας και Καινοτομίας κυρίως με συγχρηματοδότηση ανταγωνιστικών έργων της Ε.Ε.

Στον ιστοχώρο μας culturepolis.org μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει πληροφορίες για τις δράσεις μας αλλά και την ιστορία μας από το 2006 μέχρι σήμερα και να αντλήσει στοιχεία από τα πολυάριθμα και ενδιαφέροντα έργα που έχουμε ολοκληρώσει ή υλοποιούμε την περίοδο αυτή σε χώρους όπως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η διευκόλυνση της πρόσβασης από άτομα με ειδικές δυνατότητες, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ήχου και εικόνας με χρήση διαδικτύου, ο πολιτιστικός τουρισμός, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων στις νέες τεχνολογίες όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και στην κοινωνική ζωή, στον πολιτισμό της γαστρονομίας και τη βιώσιμη αγροδιατροφή και άλλα.

Οι δράσεις έχουν αναφορά όχι μόνο στην Κέρκυρα και το Ιόνιο αλλά εκτείνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη με έμφαση στα Βαλκάνια και την Αδριατική και τέλος στις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης. Η CulturePolis είναι μια μικρή οργάνωση αλλά με υψηλοτάτου επιπέδου δυναμικό και πλούσιες εμπειρίες που προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω των έργων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε.

«Το σύνθημά μας είναι “Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πολυφωνικός και για όλους!”»

Αναφέρατε ότι η έρευνα αυτή αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της έρευνας για την «Πολιτιστική Στρατηγική των Ελληνικών Πόλεων», που πραγματοποιήθηκε το 2016 και 2017 απευθυνόταν στους ελληνικούς Δήμους. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή τη σημαντική έρευνα;

Πράγματι η έρευνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει την έρευνα για την «Πολιτιστική Στρατηγική των Ελληνικών Πόλεων», που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια και αναφερόταν στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και προοπτικές κάθε Δήμου, τις ανάγκες του για πολιτιστική ανάπτυξη καθώς και την αυτο-αξιολόγηση της πολιτιστικής στρατηγικής ακολουθώντας  το πρότυπο Agenda for Culture 21 του Ο.Η.Ε.

Πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις:

Η 1η φάση πιλοτικά το 2016 σε δειγματοληπτικά 58 Δήμους, με γνώμονα την πολιτιστική τους δραστηριότητα, για να συμπληρώσουν τα τρία ερωτηματολόγια:

Αυτοαξιολόγηση πολιτιστικής πορείας Δήμων με βάση το πρότυπο «Ατζέντα 21 για τον πολιτισμό (Agenda 21 for Culture)» του ΟΗΕ.

Καταγραφή οραμάτων – στόχων – ποιοτικών χαρακτηριστικών πολιτιστικής στρατηγικής κάθε Δήμου.

Καταγραφή πόρων, αναγκών και προγραμματισμού για διαφορετικές κατηγορίες Δήμων.

Απάντησαν συνολικά 32 Δήμοι και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 21/5/2016 σε εκδήλωση της Ένωσης Γεν. Γραμματεέων ΟΤΑ «Κλεισθένης» στη Θεσσαλονίκη.

Η 2η φάση από τον Μάιο – Ιούλιο 2017 αφορούσε ιδιαίτερα στην αυτοαξιολόγηση της πολιτιστικής  πορείας των ελληνικών πόλεων και στις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες και για να καταγραφεί η εξελικτική πορεία τους. Απάντησαν 58 Δήμοι που σημείωσαν Μ.Ο βαθμολογίας 4,7 / 9  ξεπερνώντας ελαφρά τον Μ.Ο του 2016 (4,5 / 9).

Η Σύνοψη των ευρημάτων της έρευνας 2016-7 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο,  ενώ όλοι οι Δήμοι που έλαβαν μέρος έλαβαν ειδικό φυλλάδιο με τα δικά τους συγκριτικά αποτελέσματα για αξιοποίηση.

«Η ομάδα της CulturePolis θα σκιαγραφήσει το πώς βλέπουν οι πολίτες τους Δήμους, στους οποίους κατοικούν»

Έχετε την υποστήριξη θεσμικών οργάνων και Ιδρυμάτων;

Αναζητήσαμε και λάβαμε την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ενώ εξασφαλίσαμε συνεργασία με ειδικούς επικοινωνιακούς οργανισμούς όπως κι από εσάς. Βασιζόμαστε όμως και στην υποστήριξη των πολλών συνεργατών ατόμων και οργανισμών και ιδρυμάτων με τους οποίους συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια σε εθνικά και ευρωπαϊκά έργα πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Γιατί πιστεύετε πως οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας για καταθέσουν την άποψή τους για τον πολιτισμό; Μήπως θα θεωρήσουν πώς ο,τι και να πουν απλά δεν θα ακουστεί η γνώμη τους; Θα μπορέσουν οι Δήμοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί θεσμικοί ή μήπως σύλλογοι, πολιτιστικά ιδρύματα και σωματεία, ενώσεις πολιτών να διαδώσουν την έρευνα αυτή με στόχο την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών από όλη την Ελλάδα;

Το σύνθημά μας είναι «Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πολυφωνικός και για όλους!» και η έρευνα αυτή δίνει το λόγο στους Πολίτες, που αποτελούν την καρδιά των ελληνικών πόλεων. Μέσω αυτής της έρευνας η ομάδα της CulturePolis θα σκιαγραφήσει το πώς βλέπουν οι πολίτες τους Δήμους, στους οποίους κατοικούν και θα ανιχνεύσει τις πολιτιστικές τους ανάγκες. Ο θεματικός πυλώνας επικεντρώνεται στην πολιτιστική δραστηριότητα των Δήμων τους, πώς την κρίνουν οι πολίτες, ποιες πρωτοβουλίες θεωρούν οι πολίτες κατάλληλες για την περιοχή τους αλλά και ποιες ανάγκες έχουν οι ίδιοι στο χώρο του πολιτισμού και πώς εν γένει αντιλαμβάνονται τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τον πολιτισμό στη ζωή τους. Πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη διάχυση και ενεργή προώθηση φορέων και πολιτών και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα φτάσει το μήνυμά μας στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη με περίπου 700 απαντήσεις. Ελπίζουμε οι Δήμοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί θεσμικοί ή άλλοι όπως σύλλογοι, πολιτιστικά ιδρύματα και σωματεία, ενώσεις πολιτών να αγκαλιάσουν και να διαδώσουν την έρευνα αυτή που θα τους δώσει φωνή στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πορείας στις περιοχές τους.

Καλείτε τους πολίτες να πουν την άποψή τους για τον πολιτισμό. Πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας για να επηρεάσουν την πολιτιστική πορεία στην πόλη / περιοχή που ζουν;

Πρώτον και κύριο θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τον πολιτισμό σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας και κυρίως Δήμου /Πόλης. Φυσικά προϋπόθεση για όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση είναι η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην έρευνα. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτουμε αφού η έρευνα γίνεται με ιδία χρηματοδότηση χωρίς χορηγούς αλλά βασιζόμαστε στους φίλους και φορείς που θα παίξουν το ρόλο των πολλαπλασιαστών.

Η συγκριτική ανάλυση των δεδομένων με την παλαιότερη έρευνα της CulturePolis θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση τού ποιες είναι οι ανάγκες των πολιτών και εάν αυτές γίνονται αντιληπτές από τους Δήμους στους οποίους κατοικούν καθώς και το πώς αντιλαμβάνονται και προσλαμβάνουν οι πολίτες τις δραστηριότητες των Δήμων.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε δημόσια εκδήλωση όπου θα κληθούν εκπρόσωποι των Δήμων της Ελλάδας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών για να παρακολουθήσουν αλλά και να λάβουν υπόψη τις απόψεις και ανάγκες των πολιτών τους και να αναλάβουν δράση.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στην έρευνα εδώ