Την Τετάρτη 10 Απριλίου έφυγε από τη ζωή η γλύπτρια Κλοντ Λαλάν (Claude Lalanne) σε ηλικία 95 ετών. Η Κλοντ Λαλάν και ο σύζυγός της Φρανσουά Ξαβιέ Λαλάν αποτέλεσαν ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά ντουέτα στην τέχνη.

Ο Λαλάν γεννήθηκε στο Agen της Γαλλίας και σε ηλικία των 18 ετών, μετακόμισε στο Παρίσι και σπούδασε γλυπτική, σχέδιο και ζωγραφική στην Académie Julian. Εργάσθηκε το 1948 στο Λούβρο σαν βοηθός στο τμήμα Ανατολικών Αντικών και υπήρξε φίλος με τον γλύπτη Κονσταντίν Μπρανκούζι, δίπλα στο στούντιο του οποίου, στο Μονπαρνάς νοίκιασε και αυτός ένα δικό του.

Μέσω του Μπρανκούζι ήρθε σε επαφή με όλο τον κύκλο των Γάλλων καλλιτεχνών όπως οι Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp και Jean Tinguely. Το 1952, στην πρώτη του έκθεση συνάντησε την Κλοντ, κάτι που σήμανε και το τέλος της καριέρας του στη ζωγραφική, αφού από τότε άρχισαν να κάνουν μαζί έργα γλυπτικής. Η Κλοντ Λαλάν είχε γεννηθεί το 1924 και σπούδασε αρχιτεκτονική στην École des Beaux-Arts και στο École des Arts Décoratifs.

Τα έργα των Λαλάν κοσμούν από το 1983, τα μνημειακά σιντριβάνια μπροστά στο Hôtel de Ville του Παρισιού, ενώ σχεδίασαν και τους κήπους των Les Halles στο κέντρο του Παρισιού, όταν ανακατασκευάστηκαν. Οι Λαλάν υπήρξαν ισότιμοι συνδημιουργοί και τα θέματα που διερεύνησαν ήρθαν σε αντίθεση με την τρέχουσα τάση της αφηρημένης τέχνης στη δεκαετία του 1960. Το ζευγάρι πίστευε πως υπέρτατη τέχνη είναι η τέχνη της ζωής. Δούλευαν και χωριστά αλλά ή τέχνη τους είχε παρόμοια αισθητική.

Ο κόσμος της τέχνης και της μόδας τους γνώρισε όταν ο Yves Saint Laurent και ο Pierre Bergé ανέθεσαν στην Κλοντ τη δημιουργία σουρεαλιστικών και υβριδικών κοσμημάτων που κοσμούσαν τα ρούχα των κολεξιόν. Παρά την αγάπη του για την τέχνη, ο Σεν Λοράν επέτρεψε μόνο στην Κλοντ Λαλάν να δημιουργήσει δυο φορέματα για τη συλλογή του το 1969. Η Βερούσκα, το πιο διάσημο μοντέλο της εποχής της, φόρεσε δυο φορέματα, ένα μαύρο και ένα μπλε που τα κοσμούσαν μεγάλα κομμάτια χαλκού και σήμερα εκτίθενται στο μουσείο Ιβ Σεν Λοράν στο Παρίσι. Η Λαλάν το 1981 συνεργάστηκε ξανά με τον Σεν Λοράν, δημιουργώντας περίπλοκα κοσμήματα όπως τριαντάφυλλα από χαλκό και πέταλα λουλουδιών.

Η Λαλάν στο ατελιέ του Ιβ Σεν Λοράν

Η Βερούσκα με το χάλκινο μπούστο της Κλόντ Λαλάν

Η φιλοσοφία της ζωής της Κλοντ Λαλάν ήταν «ένα καλό έργο την ημέρα». Ο κόσμος που δημιούργησαν οι δυο καλλιτέχνες, ένας κόσμος που συνδέει το φυτικό και το ζωικό βασίλειο με τη σουρεαλιστική τους ματιά ήταν ένα μοναδικό κράμα φαντασίας, το χιούμορ και ποίησης. Ένα από τα πιο διάσημα έργα της Κλοντ Λαλάν είναι, χωρίς αμφιβολία, ο άνδρας με κεφάλι λάχανου που δημιούργησε το 1968 και ενέπνευσε το περίφημο άλμπουμ του Serge Gainsbourg το 1976.

Πολλά από τα έργα των Λαλάν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα σε σχέδιο των Λαλάν ήταν τα κάγκελα της περίφημης σκάλας στη βίλα του Ιόλα με τον οποίο υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες. Η κουπαστή εξαφανίστηκε όταν η βίλα βανδαλίστηκε.

Η επιρροή των Λαλάν στη γλυπτική είναι καθοριστική ακόμα και σήμερα.