Η Action Finance Initiative (AFI) και η Eurobank παρουσιάζουν μοναδικές ιστορίες δημιουργίας. H συνεργασία Eurobank – AFI στόχο έχει τη στήριξη – μέσω μικροπιστώσεων – των ευπαθών οικονομικά ομάδων, για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Από το 2015 έως και σήμερα χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 155 μικροεπιχειρήσεις, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας και έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 600 άνεργοι και μικροεπιχειρηματίες σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Μιλήσαμε με τον Ανάργυρο Κουτρούμπα, δημιουργό του Cleopatra’s Sponges και παρουσιάζουμε τη δική του «μοναδική ιστορία» που έγινε πραγματικότητα με το πρόγραμμα EaSI-AFI. 

Δείτε ένα βίντεο-κατάδυση στο σφουγγάρι των ελληνικών θαλασσών και την ιστορία δημιουργίας των Cleopatra’s Sponges:

«Ξεκίνησα με την ιδέα της Κλεοπάτρας στην Κρήτη, ως δευτεροετής φοιτητής, έχοντας μεγάλη αγάπη στις καταδύσεις και τη θάλασσα γενικότερα. Σκεφτόμουν με τι θα ασχοληθώ, όσο σπούδαζα Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία, ένα τμήμα που συνδυάζει το κομμάτι της θάλασσας με αυτό της παραγωγής.

Σκέφτηκα τότε το σφουγγάρι, αλλά σε εκείνη τη φάση είχα πλήρη άγνοια για το θέμα. Πήγα λοιπόν ένα ταξίδι στην Κάλυμνο πριν από 3,5 χρόνια περίπου και μίλησα με διάφορους εμπόρους και σφουγγαράδες, οι οποίοι μου είπαν όλη την ιστορία του σφουγγαριού. Έτσι έμαθα και για την αρρώστια του 1986 που εξαφάνισε το ελληνικό σφουγγάρι. Κάποτε είχαμε τόννους παραγωγής σφουγγαριού (περίπου 150) και με την αρρώστια χάσαμε το 90% του πληθυσμού, και με την υπεραλίευση φτάσαμε μόλις στα 150 κιλά.

Με αυτήν την πληροφορία αναρωτήθηκα πώς μπορώ να σταματήσω την εξαφάνιση του σφουγγαριού και κάπως έτσι πέρασα 1,5 χρόνο να μελετάω οτιδήποτε είχε γραφτεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία γι’ αυτά. Κάποια στιγμή ανακάλυψα έναν παγκόσμιο σύνδεσμο επιστημόνων που είχαν ερευνητικό ενδιαφέρον πάνω στο σφουγγάρι και έστειλα mail σε κάθε έναν από αυτούς! Αρκετοί μου έστειλαν απάντηση και απέκτησα με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε αδημοσίευτα ακόμα ερευνητικά άρθρα.

«Στόχος είναι να ξαναχτίσουμε την ελληνική βιομηχανία σφουγγαριού»

Ένας Γερμανός καθηγητής μάλιστα μου υπέδειξε τον μετέπειτα συνέταιρό μου, τον Θάνο, με τον οποίο έκανε πειράματα καλλιέργειας εκείνη την περίοδο. Μίλησα μαζί του, τον συνάντησα στην Κρήτη και η συνεργασία μας προχώρησε!

Ανέλαβα την ευθύνη της εμπορικής εκμετάλλευσης και από εκείνη τη στιγμή αναζήτησα στήριξη στο πρόγραμμα egg – enter•grow•go  της Eurobank, για την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών στη χώρα μας που καταπολεμά και το brain drain. Είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα, καθώς όταν εγώ κατέθεσα την ιδέα, συμμετείχαν περίπου 2.500 ομάδες, από τις οποίες επιλέχθηκαν 30.  Αξιοποιώντας το πρόγραμμα εξωστρέφειας του egg – enter•grow•go ταξίδεψα και στο Λονδίνο σε ένα acceleration πρόγραμμα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής μου ιδέας. Στη συνέχεια, μέσω αυτού του προγράμματος, προσεγγίσαμε την AFI, όπου σε συνεργασία με την Eurobank, λάβαμε χρηματοδότηση και συμβουλευτική υποστήριξη για την ανάπτυξη της επιχείρησης μας. Είναι σημαντικό στο ξεκίνημα κάθε επιχείρησης να έχει κανείς συνεργάτες με εμπειρία και εξειδίκευση. Λάβαμε άμεσα και διακρίσεις: Νικήσαμε στον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) του Entrepreneur’s Organization και εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό του GSΕA 2018 στο Τορόντο του Καναδά, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και πιθανούς πελάτες χάρη στις επαφές που έγιναν από στελέχη της Eurobank.

Είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς έχουμε λάβει στήριξη τόσο από οργανισμούς, όσο και από άτομα – επαγγελματίες που πίστεψαν σε μας. Μετά από τρία χρόνια που τρέχω αυτό το πρόγραμμα, αισίως βγάλαμε τον Δεκέμβριο την πρώτη μας σοδειά, η οποία πήγε καλά.

Το σφουγγάρι αν και ζωντανός οργανισμός δεν διαθέτει κεντρικό νευρικό σύστημα, οπότε δεν αισθάνεται ό,τι συμβαίνει. Εμείς δεν βγάζουμε ποτέ σφουγγάρι από τη θάλασσα. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι το οποίο, με δεδομένο ότι αναπτύσσεται, μεγαλώνει μέσα σε δύο μήνες. Συλλέγουμε λοιπόν κάθε δύο μήνες κομμάτια σφουγγαριού, τα σφουγγάρια που μένουν στον βυθό συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Μέσα στη δεκαετία όλα όσα έχουν χαθεί με την αρρώστια του 1986, θα έχουν ξαναγεννηθεί και θα έχει ανατραπεί η εξαφάνιση των σφουγγαριών. Στόχος είναι να ξαναχτίσουμε την ελληνική βιομηχανία σφουγγαριού, και με τη συμβολή μας να διασφαλίσουμε πιο καθαρά νερά και ένα Αιγαίο γεμάτο ζωή. Το σφουγγάρι διασπά και αναδιανέμει τον άνθρακα, μια διαδικασία που είναι προϋπόθεση ανάπτυξης θαλάσσιας ζωής. Αυτό σημαίνει περισσότερα σφουγγάρια, περισσότεροι σφουγγαράδες και άρα όλοι θα είναι χαρούμενοι.

Βασικές προτεραιότητές μας είναι να προωθήσουμε το ελληνικό σφουγγάρι στις αγορές που μας ενδιαφέρουν, με έμφαση κυρίως στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές».

Info:

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα χρηματοδότησης EaSI-AFI εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα σφουγγάρια Cleopatra’s Sponges εδώ.