Αμαζόνες, καρχαρίες, καρδιές φυλακτά, χρυσοί ήλιοι ή το πυθαγόρειο έξι, στοιχεία από τη μυθολογία ή το μεσαίωνα, από το φυσικό και το ζωικό βασίλειο… Δεν είναι παραμύθι, ούτε ταινία, είναι κοσμήματα που έχουν σχεδιαστεί και δημιουργηθεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό με νόημα.

Ancient Greece, Maya Zoulovits

Ancient Greece, Maya Zoulovits

Από το Σάββατο 1η Απριλίου ως την επόμενη Παρασκευή (7 Απριλίου) διεξάγεται μια πρωτότυπη, πολύ ελκυστική, ενδιαφέρουσα δράση, το project “Designer Jewelry”. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Creaid“, Πρόεδρος της οποίας είναι η Μαρίνα Βερνίκου, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ηλεκτρονική δημοπρασία και έκθεση πρωτότυπων δημιουργιών με φιλανθρωπικό σκοπό. Το 2015, η Creaid στο ξεκίνημά της διοργάνωσε έκθεση με tote bags, σχεδιασμένες από διακόσιους περίπου δημιουργούς. Τα έσοδα της έκθεσης προσφέρθηκαν για την αγορά κινητής μονάδας από τους Γιατρούς του Κόσμου. Το 2016 η δημοπρασία και η ατμοσφαιρική έκθεση είχε τίτλο “Designer lights” και αφορούσε φωτιστικά σε πρωτότυπες πάντα δημιουργίες. Τα έσοδα αυτή τη φορά διατέθηκαν για τη δημιουργία παιδικής χαράς στο νοσοκομείο Παίδων. Φέτος το αντικείμενο είναι το κόσμημα και τα έσοδα θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός παιδότοπου στον εσωτερικό χώρο του Νοσοκομείου Παίδων.

1281, Lakis Gavalas

1281, Lakis Gavalas

Πάνω από εκατό, καταξιωμένοι διεθνώς αλλά και νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί, σχεδιάζουν ένα κόσμημα ακριβώς για το σκοπό της δημοπρασίας και το προσφέρουν αφιλοκερδώς για τους σκοπούς της οργάνωσης. Στην ιστοσελίδα της “Creaid” βρίσκει κανείς υπέροχες, πρωτότυπες δημιουργίες με χαμηλές τιμές εκκίνησης, που περιμένουν να ανοίξει η δημοπρασία. Παράλληλα, την Τρίτη 4 Απριλίου τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο ζεστό χώρο του “One Athens” στο Κολωνάκι.

MentonRing, K.AND. Katerina Andrigiannaki

MentonRing, K.AND. Katerina Andrigiannaki

Η Μαρίνα Βερνίκου σχολιάζει το πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία: «Κινητήρια δύναμη ήταν οι γιαγιάδες μου, που και οι δυο με τον τρόπο τους βοηθούσαν όσο περισσότερο μπορούσαν τους συνανθρώπους τους. Ήθελα κι εγώ να κάνω κάτι, χωρίς να ξέρω ακριβώς ακόμα τι και πώς. Έχω, λοιπόν, μια φίλη στην Κύπρο, τη Μύρνα Παττίχη, που είχε καλέσει επώνυμους δημιουργούς να σχεδιάσουν μια πασμίνα. Έτσι, αποφάσισα να φέρω την ιδέα και στην Ελλάδα. Όλοι οι δημιουργοί προσφέρουν δωρεάν τα έργα τους, τα οποία είναι πολλά και καλά. Φέτος έχουμε τους σημαντικότερους σχεδιαστές κοσμήματος, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τα χρήματα θα διατεθούν για να διαμορφωθεί ένα αίθριο στο Νοσοκομείο Παίδων ως κλειστή παιδική χαρά για τα παιδιά. Υπάρχει μεν μια μικρή παιδική χαρά στο προαύλιο του νοσοκομείου, όμως τι γίνεται με τα παιδιά εκείνα που δεν μπορούν να βγουν από αυτό; Το κόστος είναι μεγάλο κι ελπίζω να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Ένα είναι το δημόσιο νοσοκομείο που έχουμε για παιδιά και είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι! Το ζητούμενό μας είναι, βέβαια, η συνέχεια. Έτσι, μπορώ να σας πω ότι από τώρα έχουμε σχεδιάσει το event της επόμενης χρονιάς, πάντα τον Απρίλιο, που θα είναι μια έκθεση φωτογραφίας  με αναγνωρισμένους φωτογράφους, όπως ο Γιάννης Μπεχράκης και καθηγητές».

Number 6: The first perfect number, Eugenia Manolioudaki

Number 6: The first perfect number, Eugenia Manolioudaki

Η Μυρτώ Δανελιάν είναι μια από τους δημιουργούς που συμμετέχουν για τρίτη φορά στη δράση της Creaid και μας εξηγεί το γιατί: «Είναι ένας ωραίος τρόπος να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου και να συμβάλλεις σε ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, πόσo μάλλον σε κάτι που γίνεται με πολύ μεράκι και άψογο επαγγελματισμό. Δεν προσφέρεις απλά κάτι που έχεις, αλλά δημιουργείς ειδικά για να προσφέρεις, εμπνέεσαι και δημιουργείς!» Το κόσμημα της Μυρτώς είναι ένα μενταγιόν – καρδιά “Love Lock”. «Το κόσμημά μου έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία γιατί φυλάς μέσα του κάτι που αγαπάς. Είναι μια μοντέρνα εκδοχή των locks που υπήρχαν από τη βικτωριανή εποχή ακόμα, αποτελώντας το απόλυτα συναισθηματικό κόσμημα που κατέχει έναν αέρα μαγείας και μυστηρίου και διέρχεται από τη μια γενιά στην άλλη. Είναι ένα φυλαχτό που κρατάς, που επιλέγεις να έχεις μαζί σου, ένα μικρό ερωτικό γράμμα, μια φωτογραφία αγαπημένων προσώπων ή οποιοδήποτε προσωπικό γούρι. Έτσι γίνεται πιο προσωπικό, βάζεις ένα κομμάτι του εαυτού σου, μια προέκταση της ψυχής σου!».

To κόσμημα “Love Lock” από την Μυρτώ Δανελιάν

Love Lock, Μυρτώ Δανελιάν

Ο δημιουργός Γιώργος Προκοπίδης από την G&P Jewelry μας δίνει τη δική του οπτική: «Ένα από τα βασικότερα μότο μου στη ζωή είναι το παρακάτω: Προσφέρω χωρίς να ζητώ κάποιου είδους αντάλλαγμα και παίρνω ευχαρίστηση από αυτό που κάνω. Γιατί το αντάλλαγμα που λαμβάνω είναι η ψυχική μου ικανοποίηση. Έτσι λοιπόν όταν μου ζήτησαν από την Creaid να συμμετάσχω, δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη. Υπήρχε μόνο η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά μου για να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ, να μπει ένα λιθαράκι στον αγώνα να συγκεντρωθούν χρήματα για το Νοσοκομείο Παίδων. Είναι τιμή μας να είμαστε συνοδοιπόροι στο μονοπάτι της CREAID και της Marina Vernicos στο πλαίσιο του “Designer Jewelry”». Η συμβολή του Γιώργου είναι ένα υπέροχο κολιέ -καρχαρίας. «Ο καρχαρίας αποτελεί μοναδικό κομμάτι μας», μου εξηγεί. «Εμπνευσμένος από τη φύση, έρχεται να επαναπροσδιορίσει την ομορφιά και τη μοναδικότητα, αλλά και να επισημάνει παγκόσμια περιβαλλοντικά θέματα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να φέρνει στο νου τόσες εικόνες φόβου, όπως αυτό το μυστηριώδες πλάσμα. Ο θεριστής του βυθού, το πιο δυνατό και καλά δομημένο θαλάσσιο πλάσμα, γίνεται δημιουργία υψηλής αισθητικής για γυναίκες και άντρες!”».

The Shark, G&P Jewellery Designer

The Shark, G&P Jewellery Designer

Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Βογανάτσης, σχολιάζει: «Η δημιουργία και η προσφορά είναι έννοιες συνυφασμένες από την πρώτη μέρα δημιουργίας του Creaid. Φέτος, βλέπουμε αξιοθαύμαστες δημιουργίες κοσμημάτων που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και τα οικονομικά επίπεδα. Δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένα πλαίσια, οι καλλιτέχνες δημιουργούν ελεύθερα αυτό που τους αντιπροσωπεύει και το κάνουν από την πρώτη στιγμή με πολλή χαρά γιατί το έχουν πιστέψει και ξέρουν ότι πιάνει τόπο. Στην έκθεση στο “One Athens” θα έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει δημιουργούς και να δει τα κοσμήματα από κοντά, στις πραγματικές τους διαστάσεις, ώστε να σχηματίσει μια εικόνα και να αποφασίσει αν θέλει να συμμετάσχει στη δημοπρασία».

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Alone Together, Amberly Cross / Dimitris Damaskos

Info:

Designer Jewelry | Τρίτη 4 Απριλίου, 19:00 – 23:00 | One Athens, Στρατιωτικού Συνδέσμου 20, Κολωνάκι

Οnline δημοπρασία | 1 – 7 Απριλίου