Το διοικητικό δικαστήριο του Βένετο, το οπoίο συνεδρίασε στις 16 Οκτωβρίου απέρριψε τελικά την προσφυγή της πολιτιστικής οργάνωσης Italia Nostra κατά του δανεισμού του περίφημου σχεδίου «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο παρισινό μουσείο του Λούβρου. Έτσι το περίφημο σχέδιο, η πιο διάσημη απεικόνιση των ανθρώπινων αναλογιών θα είναι μέρος της μεγάλης έκθεσης «Λεονάρντο ντα Βίντσι» για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού εκπροσώπου της Αναγέννησης.

Το δικαστήριο βρήκε ότι η προσφυγή στερείτο επαρκών στοιχείων, τα οποία θα απεδείκνυαν ότι ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου θα εκτίθετο σε συνθήκες «μη ασφαλείς για το έργο». Μάλιστα το δικαστήριο αποφάσισε πως μόνο αρμόδιο για το δανεισμό του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, το οποίο έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας και δεν εμπίπτει σε διοικητικούς περιορισμούς. Οι λόγοι που είχε επικαλεστεί η πολιτιστική οργάνωση Italia Nostra ήταν πως η μεταφορά του έργου που αποτελεί τμήμα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης της Ακαντέμια της Βενετίας, θα ήταν επικίνδυνη λόγω της κατάστασης του χαρτιού στο οποίο απεικονίζεται αλλά και του φωτισμού του Λούβρου και άλλων κινδύνων που εγκυμονεί η, τόσων μηνών, έκθεσή του στο παρισινό μουσείο.

Ο δανεισμός του είναι μέρος των συμφωνιών Ιταλίας και Γαλλίας για την ανταλλαγή έργων τέχνης που θα εμπλουτίσουν τις εκθέσεις στο Λούβρο για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι φέτος και για τις εκδηλώσεις στην Ιταλία το ερχόμενο έτος για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου εκπροσώπου της Ιταλικής Αναγέννησης Ραφαήλ.