starΤο «New York Times Athens Democracy Forum» και η Costa Navarino, διοργανώνουν στις 14-16 Σεπτεμβρίου, το τριήμερο με θέμα «Democracy and Books», για 4η χρονιά.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν επιφανείς ομιλητές, μεταξύ των οποίων: ο λογοτέχνης και φιλόσοφος Pascal Bruckner, o συγγραφέας, περιβαλλοντολόγος και πρώην Ευρωβουλευτής Stanley Johnson, η Group Editor in Chief του εκδοτικού οίκου Bloomsbury Alexandra Pringle και ο Mark Thompson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της The New York Times Company. Επίσης θα μιλήσει και ο συγγραφέας και ιδρυτής του Ινστιτούτου Nexus, Rob Riemen.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Pamela Paul, αρχισυντάκτρια του The New York Times Book Review.

Κεντρικό θέμα του τριημέρου είναι τα βιβλία, με αφορμή την επιλογή της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO. Διακεκριμένοι ομιλητές και διαμορφωτές γνώμης, συγγραφείς και πολιτικοί, θα συζητήσουν για τη μακρόχρονη σύνδεση της δημοκρατίας με τα βιβλία και το ρόλο που διαδραματίζουν σε περιόδους ιδεολογικών αναταραχών, ενώ θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στη συμβολή των βιβλίων στην πολιτική αλλαγή και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Costa Navarino

 “Democracy and Books Weekend” highlights

Η συμμετοχή επιφανών ομιλητών

Οι Pascal Bruckner, Stanley Johnson, Alexandra Pringle, Pamela Paul και Mark Thompson θα είναι μεταξύ των ομιλητών.

“How publishing works” – συζήτηση με την Alexandra Pringle

Η Alexandra Pringle παρουσιάζει τη σκοπιά του εκδότη και συζητά με τους συμμετέχοντες του για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να πετύχει και την πορεία του από το χειρόγραφο έως το βιβλιοπωλείο.

Ανάγνωση με τον Pascal Bruckner

Ο Pascal Bruckner θα διαβάσει αποσπάσματα από το πρόσφατο έργο του: «Un racisme imaginaire: La querelle de l’islamophobie et culpabilite» (Ένας κατά φαντασίαν ρατσισμός: η διαμάχη της ισλαμοφοβίας και της ενοχής).

Αυθεντικές εμπειρίες

Για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο από αυθεντικές εμπειρίες, οι επιλογές διαμονής εμπλουτίζονται από δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες του «Democracy & Books»:

Φιλοσοφικοί Περίπατοι με θέμα τη Δημοκρατία και τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους

Οι Φιλοσοφικοί Περίπατοι δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συμμετάσχουν σε μία πρωτοποριακή δραστηριότητα και να συζητήσουν σύγχρονα ζητήματα υπό το πρίσμα της σκέψης και των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Η γνωριμία με τον κόσμο της Ελληνικής φιλοσοφίας γίνεται μέσα από έναν περίπατο στο ειδυλλιακό Μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα σε αιωνόβιους ελαιώνες, υπό την καθοδήγηση της Καθ. Ελένης Βολονάκη.

Ξενάγηση στην έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες»

Το πλούσιο εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενός εκ των πιο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, παρουσιάζεται στην έκθεση που φιλοξενείται στο Navarino Dunes της Costa Navarino.

Η έκθεση δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, της Costa Navarino και του Διεθνούς Αερολιμένα, με στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικές από τις πιο γνωστές εικονογραφήσεις του: τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη, η Ινδία -ένα λεύκωμα με κείμενα που έγραψε ο ίδιος για το ταξίδι που έκανε στη χώρα το 1958.

Επίσης, η εικονογράφηση που έκανε για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, το λεύκωμα Λυρικά, καθώς και τα σχέδια για το βουκολικό μυθιστόρημα του Λόγγου Δάφνης και Χλόη.

Ξεναγηθείτε στη συλλογή πρωτότυπων έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και απολαύστε μια «ζωντανή» περιήγηση στην τέχνη και στον ελληνικό πολιτισμό.

Μάθημα παραδοσιακής Μεσσηνιακής Κουζίνας

Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα παραδοσιακής Μεσσηνιακής Κουζίνας με γυναίκες της περιοχής.

Μαζί τους, θα ανακαλύψουν τις παραδοσιακές τεχνικές, τις πρώτες ύλες και τις οικογενειακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, απολαμβάνοντας όλοι μαζί στο τέλος ένα Μεσσηνιακό γεύμα.

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου

Μάθετε από τους ειδικούς, πώς να διακρίνετε τις λεπτές γεύσεις και τα αρώματα του παγκοσμίου φήμης παρθένου ελαιόλαδου της Μεσσηνίας μέσα από μια γευστική δοκιμή. Το παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας της περιοχής, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής και διατροφής των ανθρώπων εδώ διαχρονικά.

Η υψηλή ποιότητα της γεύσης και η μεγάλη διατροφική του αξία είναι αποτέλεσμα του εδάφους, της ποικιλίας των ελιών αλλά και της διαδικασίας που ακολουθείται από το δέντρο και τη συλλογή των καρπών του έως την εμφιάλωση.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Democracy & Books», το πρόγραμμα εμπειριών και τις επιλογές διαμονής, μπορείτε να βρείτε εδώ

Το τριήμερο διοργανώνεται στο πλαίσιο του The New York Times Athens Democracy Forum που θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά 14 – 16 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η δημοκρατία κινδυνεύει: Λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Στο φόρουμ θα συμμετέχουν και φέτος πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί που καλούνται να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα.