«Αργά το απόγευμα, για άλλη μία φορά, να συναντηθούμε στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας περιμένοντας να αρχίζουν να σβήνουν τα φώτα, να αφήσουμε στη μέση μία φιλική κουβέντα για να ακούσουμε το ρυθμό της καρδιάς μας να συναντάει τις πρώτες στιγμές της νυχτερινής  εμπειρίας. Αφορμή  το θέατρο, η μουσική, ο χορός και το δικαίωμα στο χειροκρότημα που το αξίζουν οι καλλιτέχνες που μας επισκέπτονται. Ας νιώσουμε περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει στα χρόνια της έντασης και της αμφισβήτησης».

Παντελής Βούλγαρης

Η τέχνη, η ιστορία και το συναίσθημα συνδέονται μέσα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου που κάθε καλοκαίρι φέρνει κοντά στον κόσμο της Άνδρου και τους επισκέπτες της, μια σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων, ποιοτικές παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής στο κομψό, σύγχρονο ανοιχτό θέατρο της Χώρας.

Στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου έχει παρουσιάσει σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ελληνικής και κλασικής μουσικής αλλά και τοπικά σχήματα όπως η Φιλαρμονική, θεατρικές σκηνές, και χορευτικά συγκροτήματα. Στόχος τόσο της ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωσή του, όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντή Παντελή Βούλγαρη, είναι να παρουσιάζονται ποιοτικές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αξιόλογες συναυλίες κλασικής μουσικής και τζαζ. Υποστηρικτής και αρωγός του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος Άνδρου.

Το Ανοικτό Θέατρο Άνδρου όπου και διεξάγεται το Φεστιβάλ, βρίσκεται στη Χώρα Άνδρου ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο (κτίριο Βούλγαρη) και το Λύκειο. Το θέατρο έχει κτιστεί σε ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση προστατευμένη από τον άνεμο και έχει πανοραμική θέα προς το νότο. Δημιούργημα των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου, παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου.

Ο Παντελής Βούλγαρης ως καλλιτεχνικός διευθυντής, του οποίου η Άνδρος είναι ο τόπος της ψυχής του, αλλά και ο υποστηρικτής του Φεστιβάλ και ο βέρος Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος μας υποδέχθηκαν στην ταράτσα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, στην οδό Ασωμάτων με την πανοραμική θέα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο Παντελής Βούλγαρης έκανε τον απολογισμό του φεστιβάλ που μετρά πενήντα συνολικά παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ, το οποίο φέτος εγκαινιάζει και τη συνεργασία του με γειτονικά νησιά όπως τη Σύρο. Με υποστηρικτή και αρωγό τον Δήμο Άνδρου, το φεστιβάλ κατόρθωσε να έχει φέτος έντεκα παραγωγές, έντεκα ευκαιρίες για να συναντηθούμε στην Άνδρο.

Ο Παντελής Βούλγαρης τόνισε  την ανάγκη «να μιλήσουμε μέσα από την τέχνη δημιουργώντας μια επαφή με τον κόσμο και μια ανάγκη να προχωρήσουμε ένα βήμα, εμείς σαν δημιουργοί κι εσείς σαν πολίτες», ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί η αισιοδοξία, η ένωση κοινού και καλλιτεχνών, η ανακάλυψη νέων ταλέντων και η ανάγνωση εκ νέου παλαιών θεμάτων από νέους καλλιτέχνες. «Αυτή είναι η επαφή με την τέχνη που μας τροφοδοτεί υπόγεια, μάς δωρίζει πράγματα που ανακαλύπτουμε μέσα στον χρόνο», είπε, ενώ μιλώντας για την τέχνη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σεβασμό με τον οποίο πρέπει να στεκόμαστε «απέναντι σ’ έναν κόσμο που δουλεύει κάτω από σκληρές οικονομικές συνθήκες και όπου οι ηθοποιοί δοκιμάζουν τον ψυχισμό τους με ελάχιστες αμοιβές».

Τι θα δούμε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Την αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου ανοίγει ο τοπικός ερασιτεχνικός θίασος Λαϊκή Σκηνή Άνδρου με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη (31/7). Συνεχίζει η Ορχήστρα Κυκλάδων – ΜΟΥ.ΣΑ. Σύρου σε κοινή συναυλία με τη Χορωδία Άνδρου σε μουσική και τραγούδια Ελλήνων συνθετών για την 7η τέχνη (2/8), το Θέατρο Πορεία με το «Ύψωμα 731» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (3/8).

Ακολουθεί συναυλία του Γιάννη Πάριου (5/8), χορός «Tempus Fugit» από την Ομάδα Cie. Toula Limnaios (9/8), «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή με τον Δημήτρη Λιγνάδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη (10/8), «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι του Ησίοδου» με την ομάδα Patari Project (12/8).

Τα τραγούδια του Λόρκα στην παράσταση «Adiós Niña – Αντίο κορίτσι» ερμηνευμένα από το «Μικροσκοπικό Θέατρο» της Αναστασίας Λύρα(14/8), Θέατρο Πορεία με την παράσταση «Το ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου (17/8). Συνέχεια, με συναυλία της Ελένης Βιτάλη στις μεγαλύτερες προσωπικές επιτυχίες της και με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη σολίστα στο κλαρίνο Μάνου Αχαλινωτόπουλου (18/8).

Το 5ο Φεστιβάλ Άνδρου ολοκληρώνεται με την παράσταση «Ηλέκτρα του Σοφοκλή» από τον θεατρικό Όμιλο της Σύρου (20/8).