starΣτον βορρά της Λέσβου, σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσογείου, φέτος το καλοκαίρι ανοίγεται ένας μουσικός ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ, δεν είναι η πρώτη φορά αλλά η πέμπτη που το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, από τις 8 μέχρι τις 19 Αυγούστου γίνεται το κέντρο της κλασικής μουσικής και περιμένει 27 διεθνούς φήμης σολίστες απ’ όλο τον κόσμο. «Ένα γεγονός», που όπως μας λέει η Ραλλού Κράλλη-Κωνσταντέλλη, η Υπεύθυνη Επιτροπής ΔιΦεΜΜ Λέσβου, «προάγει τον διάλογο ανάμεσα στην καρδιά της Ευρώπης και το ανατολικό νησιωτικό ευρωπαϊκό σύνορο που ορίζεται από τον Μόλυβο της Λέσβου, την αρχαία Μήθυμνα». 

Η σημασία του Διαλόγου είναι φέτος το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ και πώς μέσα από τη μουσική «όταν συναντιούνται πολλοί άνθρωποι και μπαίνουν σε ένα διάλογο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δυνατό και όμορφο», μας αναφέρει η Δανάη Dörken, συν-ιδρύτρια και Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ [και διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστρια].

«Το κοινό του Μολύβου έχει ένα απίστευτα ανοιχτό μυαλό που μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορες μουσικές περιπέτειες κάθε χρόνο»

Κρίστιαν Τέτσλαφ, Ηλίας Καντέσα, Βόλκερ Γιάκομπσεν, Ντέιβιντ Ορλόφσκι, Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι, Τίμοθυ Ρίνταουτ, Τάνια Τέτσλαφ, Μπρούνο Φιλλίπ, Aρτουρ Πιτζάρο, Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν: είναι ορισμένοι μόνο από τους σημαντικούς ερμηνευτές που θα ανοίξουν τον μουσικό διάλογο στον τόπο του Μολύβου, όπου το κοινό του με ανοιχτό μυαλό δίνει τη δυνατότητα στη διοργάνωση του Φεστιβάλ να δοκιμάζει μαζί του διάφορες μουσικές περιπέτειες κάθε χρόνο. «Μουσικοί, παραθεριστές και ντόπιοι γίνονται μια παρέα. Αυτό δημιουργεί μαγικές εμπειρίες καθώς τον μουσικό που βλέπεις στη σκηνή του κάστρου να παίζει Μπαχ, τον έχεις συναναστραφεί ξανά κατά πάσα πιθανότητα στην παραλία ή σε κάποιο από τα μπαρ του Μολύβου», μας λέει ο Δημήτρης Τρύφων, συν-ιδρυτής του Φεστιβάλ [και επιχειρηματίας].

Συζητήσαμε με την ομάδα του φεστιβάλ και τους ανθρώπους της για το πώς ξεκίνησε η ιδέα, τι οραματίζονται για το μέλλον ενώ μας μεταφέρουν την εμπειρία τους μουσικοί και εθελοντές για τις στιγμές που κρατούν στην καρδιά τους από το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου:

Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενός φεστιβάλ-γιορτή της κλασικής μουσικής  στη Λέσβο και συγκεκριμένα στον Μόλυβο;

Λητώ Ντάκου [Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ]: Η κύρια ώθηση ήταν και είναι η αγάπη στον τόπο. Ψάχναμε λοιπόν – πολύ πριν το 2015 – να βρούμε ένα καινοτόμο τρόπο, που να μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο της ικανότητες μας σαν άτομα και σαν ομάδα, ταυτόχρονα κάτι που ταίριαζε αλλά δεν υπήρχε στον τόπο και που θα μπορούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να γίνει ένα εργαλείο ανάπτυξης, ωφελώντας την τοπική κοινωνία, ολόκληρο το νησί, το Β.Αιγαίο, τη χώρα μας. Μετά από σκέψεις και συζητήσεις καταλήξαμε να ιδρύσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Mολύβου, βασιζόμενοι στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

Δημήτρης Τρύφων, Ραλλού Κράλλη-Κωνσταντέλλη | Δανάη Dörken, Λητώ Ντάκου

Τώρα που βρίσκεστε στον πέμπτο χρόνο διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, μοιραστείτε την εμπειρία σας και την αίσθησή σας από το νησί και την ανταπόκρισή του;

Δημήτρης Τρύφων: Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ όλο το χωριό μεταμορφώνεται και παρασύρεται από τους ρυθμούς του. Μουσικοί, παραθεριστές και ντόπιοι γίνονται μια παρέα. Αυτό δημιουργεί μαγικές εμπειρίες καθώς τον μουσικό που βλέπεις στη σκηνή του κάστρου να παίζει Μπαχ, τον έχεις συναναστραφεί ξανά κατά πάσα πιθανότητα στην παραλία ή σε κάποιο από τα μπαρ του Μολύβου. Η ατμόσφαιρα του χωριού σε εμπνέει να χαλαρώσεις και να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να περιορίζεσαι από τις συμβάσεις και τους τύπους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές νέες φιλίες και γνωριμίες έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Πολύ ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο ο ντόπιος πληθυσμός έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ. Θεωρούν το φεστιβάλ ως κάτι που τους αντιπροσωπεύει και το έχουν οικειοποιηθεί πλήρως. Πλέον είναι πολύ πιθανό σε κάποιο καφέ ή μέσα στα ταξί του Μολύβου να ακούσεις κλασική μουσική. Ήταν εξ αρχής επιθυμία μας να εντάξουμε το σύνολο του οικισμού στο φεστιβάλ. Δεν είναι τυχαίο το ότι κάθε γεύμα του φεστιβάλ γίνεται σε διαφορετικό εστιατόριο έτσι ώστε να επωφελούνται όλοι οι επιχειρηματίες εξίσου.

Τι οραματίζεστε για το μέλλον του;

Λητώ Ντάκου: Μετά απο 100 χρόνια – όταν δεν θα υπάρχουμε εμείς – το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου να είναι παγκοσμίως γνωστό για την σταθερή του ποιότητα και τη συνεχή συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου.

Μετά τις Μεταμορφώσεις, τα Σταυροδρόμια, την Κάθαρση, τη Γένεση, περνάτε στο ΔΙΑ-ΛΟΓΟ , Μιλήστε μας για το πώς επιλέγετε τη θεματική και τα ονόματα που απαρτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ;

Δανάη Dörken: Η θεματική του Φεστιβάλ για μας δεν είναι μόνον ένα μουσικό θέμα, αλλά ένα θέμα το οποίο αγκαλιάζει όλο τον τόπο και τους ανθρώπους του. Κάθε χρόνο, προσπαθούμε να διαλέξουμε μια θεματική μέσα από την οποία μπορούμε όλοι (καλλιτέχνες και κοινό) να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Φέτος θέλουμε να προβάλουμε τη σημασία του Διαλόγου, που θεωρούμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εργαλείο που μπορεί να μας εξελίξει ως μονάδες και ως σύνολο και θέλουμε μέσα από τη μουσική να αναδείξουμε ότι όταν συναντιούνται πολλοί άνθρωποι και μπαίνουν σε ένα διάλογο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δυνατό και όμορφο.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Λέσβος 16 Αυγούστου 2016

Μοιραστείτε μαζί μας μία στιγμή που δεν θα ξεχάσετε από τη γνωριμία σας με κάποιον από τους διεθνούς φήμης μουσικούς που έχετε προσκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια.

Δανάη Dörken: Μια στιγμή που πάντα θα μείνει μαζί μας είναι όταν η Marlis Petersen (που φέτος είναι artist in residence με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου) τραγούδησε την 4η Συμφωνία του Gustav Mahler την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ μας. Το συναίσθημα αυτής της μαγικής ατμόσφαιρας στο Κάστρο και μία τόσο γνωστή και σημαντική τραγουδίστρια τόσο κοντά μας, θα μου μείνει αξέχαστο.

Τι σας λένε φεύγοντας οι ξένοι καλλιτέχνες μετά τη συναυλία τους και την εμπειρία τους με το κοινό;

Δανάη Dörken: Οι ξένοι καλλιτέχνες κάθε χρονιά είναι ενθουσιασμένοι από το Φεστιβάλ και το κοινό. Το κοινό του Μολύβου έχει ένα απίστευτα ανοιχτό μυαλό που μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορες μουσικές περιπέτειες κάθε χρόνο. Όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες μας λένε ότι αυτό σε άλλα μέρη δεν είναι αυτονόητο και για αυτό πάντα ανυπομονούν να γυρίσουν και να ξαναπαίξουν στον Μόλυβο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχει και εκπαιδευτικά προγράμματα: ποιος ο αντίκτυπος τους και τα αποτελέσματα που έχετε δει μέσα από την πρακτική τους στα παιδιά;

Δανάη Dörken: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ένα βασικό κομμάτι του Φεστιβάλ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε καλοκαίρι όταν έρχονται νέα παιδιά (τα οποία πριν δεν είχαν επαφή με την κλασική μουσική) να ακούσουν τις συναυλίες στο κάστρο. Αλλά δεν έρχονται μόνο να ακούσουν, πολλά παιδιά μας βοηθάνε στη διοργάνωση. Πέρα από αυτό, πολλά παιδιά μας έχουν πει ότι θέλουν και εκείνα να ξεκινήσουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο – ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει όσο μεγαλώνει.

Τι σημαίνει για εσάς το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου;

Ραλλού Κράλλη: Για μένα, ως μέλος της αρχικής ομάδας που συγκρότησε και συνδιαμόρφωσε αυτόν τον σπουδαίο πολιτιστικό μουσικό θεσμό, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, είναι το αποτέλεσμα μιας ενδιαφέρουσας συνάντησης. Μια ωραία ιδέα, υιοθετείται από έναν τόπο μοναδικού κάλλους, αγκαλιάζεται από μια ομάδα ανθρώπων και παράγεται, έτσι, ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός. Ένα γεγονός που προάγει τον διάλογο ανάμεσα στην καρδιά της Ευρώπης και το ανατολικό νησιωτικό ευρωπαϊκό σύνορο που ορίζεται από τον Μόλυβο της Λέσβου, την αρχαία Μήθυμνα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου σημαίνει και ταυτόχρονα επαληθεύει την άποψη που έχω από χρόνια ότι το μικρότερο κοινωνικό κύτταρο, η μικρή κοινωνική διάσταση είναι το ίδιο σημαντική όπως και η πιο μεγάλη, γιατί το μικρότερο πρέπει να εντάσσεται στο μεγαλύτερο, να το τρέφει και να το διαφοροποιεί δίχως να εξαφανίζεται, διατηρώντας την αυτοτέλειά του. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι ένα πετυχημένο πείραμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αποδεικνύει περίτρανα ότι η αλληλοτροφοδότηση των δύο κόσμων είναι δυνατή και παράγει σημαντικά οφέλη αισθητικά, κοινωνικά, οικονομικά και τελικά αναπτυξιακά για το σύνολο της κοινωνίας και των αθρώπων της.

Μετά από 4 χρόνια πάμε στον 5ο, ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο που ξεχωρίζετε στα Φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί;

Χρήστος Τατάς [χορηγός και μεγάλος φίλος του Φεστιβάλ]: Θα έλεγα η αναγνωρισιμότητα που έχει προσδώσει στο νησί γενικά και στον Μόλυβο ειδικά. Και ότι έχει φέρει την ελπίδα ότι κάτι θετικό γίνεται. Ότι υπάρχει ένα γεγονός που δεν το συναντάς σε μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή μέρη-πόλεις. Επίσης μέσω αυτού του γεγονότος μπορεί κάποιος να γνωρίσει σημαντικούς ανθρώπους από την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι έρχονται στο νησί γι αυτό και μόνο το μοναδικό γεγονός.

 Τίμοθυ Ρίνταουτ

Τίμοθυ Ρίνταουτ

Πώς αισθάνεστε που θα συμμετάσχετε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, παίζοντας μουσική σε ένα από τα νησιά της Μεσογείου, στην παραμεθόριο Μόλυβο;

Timothy Ridout [μουσικός]: Αισθάνομαι πολύ τυχερός που ήμουν ένας από τους λίγους που προσκλήθηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ Μολύβου. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα και σε αυτό το εκπληκτικό νησί. Χαίρομαι που βλέπω πώς το φεστιβάλ συνέχισε να μεγαλώνει. Το Φεστιβάλ αυτό είναι μοναδικό για αρκετούς λόγους. Αρχικά η τοποθεσία είναι εξαιρετική.

Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι

Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι

Οι υπαίθριες συναυλίες πραγματοποιούνται το απόγευμα σε ένα αρχαίο φρούριο και υπάρχει κάτι μυστικιστικό στο ηλιοβασίλεμα πάνω από το πέλαγος, ενώ παίζονται οι πρώτες νότες της βραδιάς. Δεύτερον, το κοινό είναι μοναδικό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εξοικειωμένοι με τις συναυλίες κλασικής μουσικής, αλλά και πολλοί που δεν είναι και ο συνδυασμός αυτός με ενθουσιάζει. Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι οι άλλοι μουσικοί, ένας συνδυασμός σπουδαίων μουσικών και φίλων που απογειώνει την απόδοσή μας.

Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι [μουσικός]: Είχα την τύχη να είμαι μέρος του φεστιβάλ ήδη από τον πρώτο χρόνο και το έχω δει να μεγαλώνει και να ξεπερνά τις προσδοκίες μου. Ήδη από την πρώτη χρονιά συναντήθηκα με εξαιρετικούς μουσικούς, ένα εκπληκτικό πρόγραμμα και ένα πολύ ενθουσιώδες κοινό, στον απίστευτα γραφικό Μόλυβο. Έκτοτε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έγινε μια στιγμή του χρόνου που κρατώ στην καρδιά μου!

Μοιραστείτε μαζί μας κάτι που δεν θα ξεχάσετε από τη φεστιβαλική εμπειρία. 

Βάσω Ψάνη [Εθελόντρια]: Όταν αποφάσισα να συμμετάσχω, ως εθελόντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, δεν περίμενα ότι αυτό θα ήταν μια εμπειρία ζωής για μένα. Ο ήχος του βιολιού και του τσέλου κάτω από το φως του φεγγαριού. Οι νότες που ταξιδεύουν με τον άνεμο και ακουμπούν την ψυχή σου. Αυτό που ένιωσα στις συναυλίες, η ηρεμία, η γαλήνη, η «κάθαρσις», με έκανε να μείνω και να θέλω να συμβάλλω, ώστε κάθε Φεστιβάλ να είναι καλύτερο από το προηγούμενο και αυτό που ένιωσα να το νιώσουν κι άλλοι άνθρωποι, από κάθε μεριά του κόσμου.

Βάσω Ψάνη

Βάσω Ψάνη

Info φεστιβάλ:

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου | 8 – 19 Αυγούστου