Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», Μουσεία και κέντρα επιστήμης ανοίγουν τις πόρτες τους και παρουσιάζουν πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις.

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, είναι η μέρα που έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites) και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Εδώ, έχουμε συγκεντρώσει μερικές μόνο από τις άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά.

«Ονειρεύτηκα ότι ζωγράφιζα. Μετά ζωγράφισα το όνειρό μου» ~ Vincent Van Gogh

Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους/φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας από τις 8 έως τις 12 το βράδυ.

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: «Ζωή στο Σύμπαν» – Ώρα 20:30, 21:30 και 22:30

Μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από τη Γη. Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και τη μελέτη ενός εξωπλανήτη.

Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, Ώρα: 21:00 ‒ 24:00

Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ‒καιρού επιτρέποντος‒ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό.

Athena Kέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας: Περιήγηση στην Έκθεση, Ώρα: 20:00 ‒ 23:00

Ένας χώρος αφιερωμένος στις Θετικές Επιστήμες και τις Σύγχρονες Τεχνολογίες, όπου η θεωρία συναντά το πείραμα και την πρακτική εφαρμογή. Γνωρίστε τον κόσμο των Επιστημών και της σύγχρονης Τεχνολογίας μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εξερεύνησης και πειραματισμού.

Βιβλιοθήκη: Αναγνώσεις βιβλίων για τους Αστερισμούς για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Ώρα: 20:00 – 21:30

Το νεανικό τμήμα της Βιβλιοθήκης προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους και φίλες Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αναγνώσεις σχετικές με τους αστερισμούς, ανάπτυξη ερωτημάτων γι’ αυτούς και εύρεση των απαντήσεων μέσα από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης. Συνολικά θα διατεθούν θέσεις για 20 άτομα.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Museum in the Dark: Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, καλεί όλους με ελεύθερη είσοδο σε μία διαδραστική εμπειρία για όλη την οικογένεια με όχημα την τεχνολογία που συναρπάζει. Κλείνει τα φώτα του και η μουσειοπαιδαγωγική δράση Museum in the Dark ξεκινά. Μία φωσφορίζουσα διαδρομή καλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το μουσείο στο σκοτάδι, με τη βοήθεια των φακών του Μουσείου και των νέων τεχνολογιών. Οι επισκέπτες θα διαβάσουν φωσφορίζοντα βιβλία και θα γίνουν ήρωες επικοινωνίας με τα φωτόσπαθά τους.

Χρωματίζοντας το παρελθόν: Ακολουθεί ένα εικαστικό εργαστήρι, και οι συμμετέχοντες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και να παίξουν ζωγραφίζοντας με έμπνευση από το Αρχείο του Μουσείου που θα ανοίξει. Οι επισκέπτες επιλέγουν τέσσερις φωτογραφίες από το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό του μουσείου. Μετά από ανοιχτή συζήτηση για τα στιγμιότυπα που απεικονίζονται, οι συμμετέχοντες μπορούν να «επέμβουν» δημιουργικά στις φωτογραφίες προσθέτοντας έντονα χρώματα και υλικά. Ο καθένας δημιουργεί ένα προσωπικό άλμπουμ, το οποίο θα είναι το αναμνηστικό που θα πάρει μαζί του.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Μουσείου είναι δωρεάν.
Κάντε κράτηση στο otegroupmuseum.gr

Ώρα 09.00-19.00

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσιάζει μια σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν το Μουσείο όχι μόνο ως μέσο προστασίας, διαφύλαξης και διατήρησης της Φύσης, αλλά και ως μέσο που μεταφέρει στις νεότερες γενιές, τις αξίες και τα ήθη που είναι απαραίτητα προκειμένου να συμβιώσουμε αρμονικά με τη φύση.

Εικαστική Έκθεση «45 χρόνια, ζωγραφίζοντας για το Μουσείο» της Mireille Bessis στον Α’ Όροφο του Κέντρου ΓΑΙΑ και παρουσίαση «Τα φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας» σε συνεχή ροή στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ με αφορμή τα οποία θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο ζωγραφικής και κολλάζ «Το πρώτο μου φυτολόγιο».

Σε συνεχή ροή μέχρι τις 14.30 στον Α’ Όροφο του Κέντρου ΓΑΙΑ

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού «Μια Τίγρη στο Κήπο» της Lizzy Stewart από την Μαριάννα Ψύχαλου και τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη που θα δώσει την ευκαιρία σε παιδιά από 4 ετών και άνω, να περιγράψουν εικαστικά τον δικό τους κήπο και τα πλάσματα που ζουν εκεί. Τι είναι άραγε αληθινό και τι φανταστικό;  Ώρα 12.00 στο Πωλητήριο του Μουσείου

Είσοδος ελεύθερη

Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων

Οικογενειακή δράση για παιδιά ηλικίας 5 -10 ετών, Ώρα 17.00
Εκπαιδευτική δράση που ξεκινά από την κορυφή του βουνού Φούτζι, κάνει μια στάση σε ένα νησί του Ιονίου, τη Λευκάδα, για να ξαναβρεθεί στην Ιαπωνία με Γκέισες και Σαμουράι έχοντας οδηγό εκθέματα από το μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3243023, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00- 15:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια έκθεσης: έως 9 Ιουνίου 2019 *

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από 10:00 έως 21:00.

Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, στάση Μετρό Μεταξουργείο

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα Το Μέλλον της Παράδοσης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τους γονείς τους, Ώρα 11.00

Μικροί και μεγάλοι θα κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και θα ανακαλύψουν μια γραφική γειτονιά της παλιάς Αθήνας στην οποία μπορούν να παίξουν, να τραγουδήσουν, να δημιουργήσουν και να ονειρευτούν το μέλλον. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3452150, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Οδοιπορικό της παληάς Αθήνας» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο)

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης, διοργανώνει 2 ημερήσια οικογενειακά προγράμματα για τους μικρούς φίλους διοργανώνει το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στα Παναθήναια με όλες μου τις αισθήσεις – Ώρα 11.00, 12.00 και 17.00
Πάντα οι Έλληνες αγαπούσαν τις μεγάλες γιορτές. Ειδικά οι Αθηναίοι μαγεύονταν από το πανηγύρι των Παναθηναίων. Πώς όμως ήταν αυτή η αρχαία γιορτή; Θα το μάθεις, θα το ζήσεις και προπαντός θα το χαρείς παρέα με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου Ακρόπολης. Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες: παιδιά 3-5 ετών

Τι απέγινε το θαυμαστό άγαλμα της Αθηνάς από τον Παρθενώνα; – Ώρα 13.00, 16.00, 18.00

Κάποτε οι αρχαίοι ναοί κλείνουν και τα αγάλματα των θεών άλλοτε καταστρέφονται και άλλοτε μεταναστεύουν. Τι απέγινε το χρυσό άγαλμα της Αθηνάς; Παρέα με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου Ακρόπολης θα ρωτήσουμε τα μυθικά όντα που τη συνόδευαν μήπως αυτά ξέρουν κάτι!
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες: παιδιά 6-9 ετών

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη για τα παιδιά και τους γονείς τους. Απαραίτητη η παρουσία ενός γονέα/συνοδού.
Κρατήσεις: Εγγραφή 30 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη κάθε προγράμματος στο Γραφείο Πληροφοριών. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (έως 20 παιδιά)

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Ο προπαππούς και η προγιαγιά διηγούνται… – Ώρα 10.00, 11.00, 13.00 και 14.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5 έως 12 χρόνων.

Μικροί και μεγάλοι μέσα από την παρατήρηση και το παιχνίδι ανακαλύπτουν στοιχεία για την παλιά εποχή, έρχονται σε επαφή με την έννοια της συνέχειας και της εξέλιξης και φτιάχνουν το δικό τους αντικείμενο όπως ήταν παλιά και όπως εξελίχθηκε σήμερα.

Συμμετοχή δωρεάν
Διάρκεια: 60′

Ελληνικό παιδικό μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

Μουσείο Κοτσανά

To Μουσείο Κοτσανά καλεί τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του να ταξιδέψουν μαζί του παρατηρώντας τον ουρανό και τ ’άστρα.

«Οι αρχαίοι Έλληνες μετρούν.. τ’ άστρα!» Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, Ώρα: 19.00

Οι αστερισμοί στην Αρχαία Ελλάδα, η σημασία τους στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιοποίηση τους. Λεπτομερής ανάλυση αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου και που αποτέλεσαν βασικά εργαλεία της ναυσιπλοΐας αλλά και της καθημερινότητας τους. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν περισσότερα για τους γνωστούς αστερισμούς στην Αρχαία Ελλάδα και τους αστρονόμους της, τα παρατηρητήρια, τα αστρονομικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. (Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο Αστρολάβος του Πτολεμαίου, Πλινθίς του Ιππάρχου, Τετράντας Ιππάρχου)

«Η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων και η χρήση της τεχνολογίας. Η θεότητα της Νύχτας, του Ουρανού και της Σελήνης.» Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, , Ώρα: 20.00

Η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, οι τρόποι έκφρασης της πίστης τους και οι προσπάθειες ενίσχυσης αυτής μέσω τεχνολογικών εφευρέσεων. Ανάλυση της λατρείας των θεοτήτων της Νύχτας, του Ουρανού και της Σελήνης.

Είσοδος Ελεύθερη. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 15 άτομα

Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 411 0044

Μουσείο Μπενάκη

Στα ίχνη των καραβανιών, για παιδιά 8-14 ετών, Ώρα 11.00 και 13.00

Μία περιπέτεια ανακάλυψης στην έκθεση Οι Δρόμοι της Αραβίας. Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία κι ένα ταξίδι στη μακρινή και μυστηριώδη Αραβία ξεκινά. Τι καιρό κάνει εκεί; Ποιοι είναι οι κάτοικοι της; Από πότε ξεκινά η ιστορία τους; Τι εκπλήξεις άραγε μας περιμένουν;

Με μία πυξίδα και ένα χάρτη στο χέρι, τα παιδιά θα εξερευνήσουν τους δρόμους των εμπόρων και των προσκυνητών ανακαλύπτοντας θησαυρούς από την Προϊστορία μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Δωρεάν συμμετοχή, Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο Τ. 210 3671067-69

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138