Το 2018, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Έλσγουορθ Κέλι, ενός από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς εικαστικούς της Αμερικής, αποκαλύφθηκε το πιο φιλόδοξο έργο που έκανε ποτέ ο Αμερικανός καλλιτέχνης: ένα κτίριο 2.700 τετραγωνικών ποδιών που διαμορφώθηκε στο στιλ μιας εκκλησίας στον χώρο του Μουσείου Blanton στο Ώστιν του Τέξας.

Η απλότητα της φόρμας και ο ρόλος του χρώματος που χαρακτήριζαν το έργο του Κέλι, η σύνθεση των χρωμάτων -ο οποίος ποτέ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του δεν χρησιμοποίησε την ίδια απόχρωση- κυριαρχούν και σε αυτό το έργο, ενός δημιουργού που δούλεψε για δεκαετίες τα έργα του που υπάρχουν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου με συνέπεια και χάρη, με προσωπικότητα και τόλμη.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης με τα έργα του εκπέμπει μηνύματα στοχασμού και ηρεμίας και το έργο του στο Ώστιν δίνει έναν αέρα αλλαγής στην πόλη. Ο Κέλι αρχικά σκόπευε να χτίσει τη δομή στον αμπελώνα του παραγωγού Douglas Cramer, στην Καλιφόρνια, ο οποίος υπήρξε μεγάλος συλλέκτης του έργου του, αλλά τελικά αποφάσισε ότι ήταν ένα έργο σημαντικό για να τοποθετηθεί σε μια ιδιωτική γη που θα μπορούσε να πουληθεί όπως και στη συνέχεια συνέβη.

Έτσι το Μουσείο του Τέξας συγκέντρωσε 23 εκατομμύρια δολάρια για το έργο, το οποίο περιλαμβάνει δωρεά 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση του έργου.

Το Μουσείου Blanton αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά και την τελευταία λεπτομέρεια του έργου του Κέλι που τότε πλησίαζε τα 90, τη θέση, το χρώμα, ακόμα και τη γραμματοσειρά της υπογραφής του. Το παρεκκλήσι ολοκληρώθηκε από το μουσείο μετά τον θάνατο του Κέλι και υπηρέτησε πιστά το όραμά του. Ο Κέλι ήταν γοητευμένος από τους ναούς που είδε στο Παρίσι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη διάρκεια των επτά ετών που έμεινε στην Ευρώπη μελέτησε και έκανε σχέδια καθεδρικών ναών όπως αυτόν στη  Σαρτρ και τη Νοτρ Νταμ.

Το παρεκκλήσι που σχεδίασε παραλείπει τη θρησκευτική αφήγηση και δημιουργεί ένα χώρο προσευχής ή διαλογισμού για ανθρώπους όλων των δογμάτων. Οι καμπύλες της δομής και τα τετράγωνα χρωματιστά γυαλιά των παραθύρων διαχέουν το φως και την ηρεμία στον χώρο και θυμίζουν βιτρώ χωρίς θρησκευτικές απεικονίσεις στην πιο σύγχρονη μορφή τους.

Το χρώμα και η λιτή αφαιρετική δομή δημιουργούν ένα ηλιόλουστο περιβάλλον με τα συναρπαστικά μοτίβα του έγχρωμου φωτός που δημιουργούνται από τα παράθυρα να δημιουργούν μια διαρκή ροή της κίνησης του φωτός από την αυγή έως το σούρουπο. Το όραμα του Κέλι, ως χώρος χαράς και στοχασμού, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μπλάντον το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε διαδικτυακά από εδώ.