Με αφετηρία το Λαϊκό Νοσοκομείο, το πρώτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την προσφορά της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα είναι γεγονός. Το ντοκιμαντέρ αναπτύσσεται σε συνεργασία με σημαντικούς επιστήμονες και προσωπικότητες του χώρου της Υγείας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, και στόχο έχει να αναδείξει ιστορικά στοιχεία, πρόσωπα, στιγμές που διαμόρφωσαν και εξέλιξαν την ιστορία της.

Επιπλέον, στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει το σύνολο του οικοσυστήματος γύρω από την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου θετικού αφηγήματος. Ακόμη, ενημερώνει για τη σημασία στην ανάπτυξη της έρευνας και των κλινικών μελετών και αναδεικνύει την καινοτομία και τις βέλτιστες λύσεις που υιοθετούνται για την καλύτερη υποστήριξη τις υγείας των πολιτών προβάλλοντας τον καθημερινό απαιτητικό έργο των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα «Φώτης Παυλάτος» του Γ.Ν.Α. Λαϊκού την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Την εκδήλωση άνοιξε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ελculture κ. Νίκος Βερβερίδης παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του ελculture στον χώρο της υγείας, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας φωτίζοντας την ιστορία, την πρόοδο, την καινοτομία και την προσφορά.

Ο  κ. Ιωάννης Μπολέτης, διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής & Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και καθηγητής Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε στο κοινό τη βασική αποστολή του ντοκιμαντέρ, που μέσα από το αφήγημα των ανθρώπων του – γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τραυματιοφορείς, άνθρωποι της υποδοχής, ασθενείς – έχει στόχο να αναδείξει τα θετικά στοιχεία και να αλλάξει τα στερεότυπα για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Ο κ. Μπολέτης αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας και της έρευνας ως βασικών χαρακτηριστικών του Λαϊκού Νοσοκομείου. Η πανεπιστημιακή νεφρολογική κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου παρακολουθεί πάνω από 1.500 μεταμοσχευμένους και παραμένει μέχρι σήμερα ένας τόπος επιστημονικής διάδρασης ανάμεσα στην ιατρική πράξη και την έρευνα.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη σημασία της ανάδειξης της ιστορίας τόσο σημαντικών και πολυπρόσωπων οργανισμών με πολυετή προσφορά και έντονο αποτύπωμα στο χρόνο και στη χώρα.

Ο σκηνοθέτης, Χρήστος Μπάρμπας, παρουσίασε τη δημιουργική προσέγγιση και τόνισε την αξία δημιουργίας του ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε ανθρώπινες ιστορίες με έντονο συναισθηματικό στοιχείο στην αφήγηση. Ακαδημαϊκοί, ιατροί, διευθυντές κλινικών, ερευνητές, διοικητικοί εργαζόμενοι, νοσηλευτές αποτελούν την ψυχή ενός νοσοκομείου, την κινητήρια δύναμη προσφοράς στην κοινωνία και στον ιατρικό επιστημονικό χώρο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Πέτρος Αδαμαντίδης, υπεύθυνος ανάπτυξης του εγχειρήματος, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα, τον σχεδιασμό του χορηγικού προγράμματος και των ανταποδοτικών οφελών, το πλάνο δημοσιότητας, τη διανομή και αξιοποίηση του παραγόμενου υλικού καθώς και όλες τις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε πανελλαδικό επίπεδο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ειδικές προβολές, συνέδρια κ.ά.