Τι γίνεται όταν μια βιοτεχνία που έχει γράψει ιστορία έρχεται αντιμέτωπη με την κρίση και κλείνει; Συνήθως μένει μια ανάμνηση στο μυαλό πολλών, καμιά φορά όμως δωρίζεται στο Μουσείο Μπενάκη δίνοντας στα πράγματα άλλη τροπή!

Η βιοτεχνία «Μέντη», μια βιοτεχνία επεξεργασίας νημάτων και μεταξιού με έτος ίδρυσης το 1867, αποτέλεσε την παλαιότερη εμπορική και βιοτεχνική επιχείρηση της χώρας.  Όταν το 2011 η επιχείρηση έκλεισε αναγκαστικά, η οικογένεια Μέντη θέλοντας να διατηρήσει την πλούσια ιστορία της οικογενειακής τους επιχείρησης προσέφερε στο Μουσείο Μπενάκη τα περιεχόμενα της. Το Μουσείο Μπενάκη με τη σειρά του δεχόμενο την προσφορά, δημιούργησε ένα χώρο για να στεγάσει την κληρονομιά της οικογενείας και τον βάπτισε «Δωρεά Μέντη».

Ο χώρος της «Δωρεάς Μέντη» (Πολυφήμου 6, Πετράλωνα) εγκαινιάζεται την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, στις 11.00 και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο της βιοτεχνίας. Σε ένα χώρο που δεν αποτελεί ένα απλό στατικό μουσείο με μια πληθώρα εκθεμάτων, αλλά ένα ολοζώντανο εργαστήριο – μουσείο που διασώζει και προωθεί μια τέχνη υπό εξαφάνιση! Όπως αρμόζει άλλωστε σε μια βιοτεχνία με παλμό για πάνω από 140 χρόνια.

Φιλοδοξία του Μουσείου Μπενάκη είναι, αυτός ο χώρος, να θυμίσει ξανά στους Έλληνες την τέχνη της υφαντικής και της κεντητικής. Παραδοσιακών τεχνικών που άνθησαν στην Ελλάδα του χθες και που μέρα με τη μέρα παραγκωνίστηκαν και ξεχάστηκαν.

Ταυτόχρονα, στο κτήριο του μουσείου στην οδό Πειραιώς, στις 2 Δεκεμβρίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο «Ανοίγει ξανά ο Μέντης!», με έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη προϊόντα της βιοτεχνίας Μέντη για να δημιουργήσουν αντικείμενα σύγχρονης αισθητικής. Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 6 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 13 Ιανουαρίου 2013.

Στις δράσεις με αφορμή τα εγκαίνια του χώρου περιλαμβάνεται επίσης ένα μεγάλο bazaar, όπου θα διατίθεται προς πώληση σε χαμηλές και προσιτές τιμές το αποθηκευμένο εμπόρευμα της νηματουργίας Μέντη. (2 Δεκεμβρίου 11.00 – 18.00, Κτήριο Οδού Πειραιώς & Κτήριο Δωρεάς Μέντη και 3-7 Δεκεμβρίου 10.00 – 15.00, Κτήριο Δωρεάς Μέντη).

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του χώρου «Δωρεά Μέντη» – και ελπίζουμε ένα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν-  θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων, όπου τα παιδιά που θα συνοδεύουν τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλωστές, χρώματα και φως» και να πειραματιστούν με τα υλικά που παρήγαγε η παραδοσιακή βιοτεχνία.

Άλλωστε σύμφωνα και με το λαϊκό απόφθεγμα «μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε». Μήπως ήρθε ο καιρός να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας αυτή τη σοφή ρήση;