Ένα από τα πιο διάσημα παιδιά της μουσικής σκηνής της Νέας Ορλεάνης, κάτοχος έξι βραβείων Γκράμι, ο Dr. John, ο άνθρωπος που γνώρισε σε όλο τον κόσμο τον περίφημο «ήχο του βουντού» πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Το ιδιαίτερο είδος της μουσικής που έκανε γνωστό παγκοσμίως ο Μάλκολμ Τζον Ρέμπενακ, όπως ήταν το αληθινό όνομά του Ντόκτορ Τζον, ήταν παιδί ερασιτεχνών μουσικών, λάτρης της μουσικής από παιδί αφού μεγάλωσε στο κατάστημα του πατέρα του που πουλούσε ηλεκτρικές συσκευές και δίσκους βινυλίου ενώ επισκεύαζε συστήματα ήχου στα κλαμπ της περιοχής.

Η πρώτη σκηνή στην οποία ανέβηκε ήταν αυτή ενός κακόφημου μπαρ. Δοκίμαζε ένα μείγμα ήχων, rhythm and blues, καουμπόικα τραγούδια, γκόσπελ, τζαζ, μουσική της Μαρντί Γκρα, boogie, πιανιστική μουσική, ψυχεδελική και funk, για να παίξει στο πιάνο τα κομμάτια του συνεχίζοντας με τον μοναδικό του τρόπο την παράδοση της πιανιστικής «σχολής» της Νέας Ορλεάνης στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο Φατς Ντόμινο και ο Χιούι Σμιθ. Ο Ντόκτορ Τζον εθίστηκε από νωρίς στα ναρκωτικά, αποβλήθηκε από το σχολείο και κατέληξε στη φυλακή. Έφυγε από τη γενέτειρά του προκειμένου να μην έχει προβλήματα με το νόμο και επανεμφανίστηκε στο Λος Άντζελες φορώντας στη σκηνή στολή σαμάνου ως Dr. John the Night Tripper φορώντας τα καρναβαλικά ρούχα της Μαρντί Γκρα των καθολικών, γούνες, φτερά, καπέλα ενώ αναδυόταν στη σκηνή μέσα από σύννεφα καπνού.

Οι δοξασίες και η λατρεία των βουντού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να ξεχωρίσει στην αμερικάνικη μουσική σκηνή και η κυκλοφορία των δίσκων του Dr. John’s Gumbo και In the Right Place τον έκανε διάσημο για την ιδιαίτερη ερμηνεία του. Η προσωπικότητά του, ένα μείγμα παραβατικού και ιδιοφυούς, εκκεντρικού και απίστευτα ταλαντούχου, δυσκόλευε τους πάντες. Κανένας δε μπορούσε να καταλάβει το εννοούσε όταν μιλούσε, αφού είχε «εφεύρει» και τη δική του γλώσσα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και συνέχισε να ηχογραφεί 35 άλμπουμ που του χάρισαν Γκράμι. Ανάμεσά τους τα Goin’ Back to New Orleans (1992) και City That Care Forgot (2008) που τον αφιέρωσε στην οδύνη που προκάλεσε στη Νέα Ορλεάνη ο κυκλώνας Κατρίνα.