Το project “The Dragons of Epirus” έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις προγραμματισμένες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Ο σκηνοθέτης του project, Θεμιστοκλής Λαμπρίδης, εξηγεί με λίγα λόγια το εγχείρημα αυτό.

«Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε από τότε που οι τέσσερις παίκτες του χόκεϊ βάλανε σαν στόχο να παίξουν το άθλημα τους σε παγωμένη λίμνη στην Ελλάδα. Ψάξαμε να βρούμε λοιπόν ποιες λίμνες παγώνουν αρκετά ώστε να μπορούμε να παίξουμε με ασφάλεια, αλλά να έχει και σχετικά εύκολη πρόσβαση ώστε να μπορεί να γίνει μέσα σε μια μέρα. Η Δρακολίμνη του Σμόλικα φάνηκε να πληροί τις προδιαγραφές μας και μέσα σε έναν μήνα πήραμε την απόφαση να πάμε να εξερευνήσουμε το μέρος.

Ως σκηνοθέτης και παίκτης ήξερα ότι δε θα μπορούσα να βγάλω το αποτέλεσμα που ήθελα μόνος μου, και έτσι ζήτησα από τον σκηνοθέτη / κινηματογραφιστή Κωνσταντίνο Παπανικολάου να μας συνοδεύσει στο εγχείρημα αυτό. Με τον Κωνσταντίνο πίσω από τον φακό και την ομάδα έτοιμη να περπατήσει και να σκάψει, ανεβήκαμε μια Κυριακή να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Όπως βλέπετε και στα πλάνα, δε θα μπορούσε να είναι καλύτερος ο καιρός, με ήλιο και καλές θερμοκρασίες, και τρομερή ποιότητα του πάγου.

Μετά από μερικές ώρες σκαψίματος για να φτιαχτεί το παγοδρόμιο, δώσαμε τη σκυτάλη στους καλλιτέχνες της παρέας και πριν το πάρουμε είδηση είχαν φτιάξει έναν τεράστιο δράκο στο χιόνι, χωρίς οποιαδήποτε προμελέτη, και χωρίς να το δούνε από ψηλά.

Έτσι δημιουργήσαμε τον πρώτο αγώνα χόκεϊ επί πάγου σε αλπική λίμνη της Ελλάδας. Και όχι απλά λίμνη, αλλά Δρακόλιμνη, σε μέρος γεμάτο θρύλους και ιστορία. Γυρνώντας στην Αθήνα όλοι ξέραμε ότι αυτό που κάναμε ήταν μοναδικό. Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα να το συνδυάσω με ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα – τις προγραμματισμένες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, και όχι μόνο. Με τον τρόπο μου πλαισίωσα τον μύθο των δράκων της Ηπείρου στα σημερινά γεγονότα, και συνδύασα την ιστορία του Δράκου που προστάτευε πάντα τον τόπο του, με την ανάγκη να προστατέψουμε και εμείς τον δικό μας.

Info:

Σκηνοθεσία – Θεμιστοκλής Λαμπρίδης
Κινηματογράφηση – Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Δάφνη Ιλιάκη, Ελένη Χατζησάββα
Παίκτες – Ιάσων Παχός, Αλέξανδρος Βαλσαμάς Ράλλης, Marcus Filipsson, Θεμιστοκλής Λαμπρίδης