Ο κόσμος που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο συνειδητοποιεί ότι ο εκλιπών καλλιτέχνης Μαρσέλ Ντισάν (1887-1968) εμφανίστηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου έως και επτά φορές το 2013 – «Ρίτσαρντ Χάμιλτον: Τα Ύστερα Έργα» στην Εθνική Πινακοθήκη, «Προσωπογραφίες Μαν Ρέι» στην Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών, «Χορεύοντας γύρω από την Νύφη» στο Μπάρμπικαν, «Ρόζμαρι Τρόκελ: Ο Κόσμος» στην Γκαλερί Σέρπενταϊν, «Ο Ντέιβιντ Μπάουι είναι» στο V&A και «Ετοιμοπαράδοτα» στην Εταιρεία Καλών Τεχνών. Η έβδομη φορά, λοιπόν, είναι ένα συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί, όπως αρμόζει, όχι στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά στον Κόλπο Χερν, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη βόρεια ακτή του Κεντ. Εορτάζοντας εφέτος την εκατονταετηρίδα από την πρώτη επίσκεψη του Ντισάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το συνέδριο αναμένεται να είναι ένα μεγάλο γεγονός.

Είναι μάλλον παράδοξο το γεγονός ότι ο Ντισάν, ένας περιβόητος εικονοκλάστης, δημιούργησε το πιο εμβληματικό έργο τέχνης του 20ού αιώνα. Χρονολογούμενο το 1915-1923, τιτλοφορείται «Η Νύφη Ξεγυμνωμένη από τους Εργένηδες, Ακόμη», γνωστό και πιο συνοπτικά ως «Το Μέγα Γυαλί», και εξακολουθεί να προβληματίζει στοχαστές σήμερα και θα συνεχίσει στο μέλλον. Η επίσκεψη του Ντισάν στον Κόλπο Χερν είναι σημαντική επειδή συνδέει τα σχέδιά του για το «Γυαλί» με τη λαϊκή κουλτούρα. Εξάλλου, ο Ντισάν είναι γνωστός για την καλλιέργεια αυτής της βαθιά χρήσιμης, παραγωγικής και υγιούς ατζέντας – να προτείνει την τέχνη ως μια δημιουργική πράξη άρρηκτα συνυφασμένη με την κοινή καθημερινή ζωή. Αυτό ακριβώς το σημείο ξεχωρίζει τον Ντισάν από το παρελθόν και τον καθιστά πρωτοπόρο καλλιτέχνη που οι ιδέες του παραμένουν σύγχρονες, υπερβαίνοντας την εποχή τους.

Καθώς το 2013 σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα από την πρώτη επίσκεψη του Ντισάν στην Αγγλία, οι αρχές του Κόλπου Χερν οργανώνουν το συμπόσιο «Μαρσέλ Ντισάν στον Κόλπο Χερν 1913-2013» στις 2 Αυγούστου για να γιορτάσουν και να διερευνήσουν τη σχέση στην εμπειρία του καλλιτέχνη μεταξύ του τόπου και του έργου του. Το συμπόσιο περιλαμβάνει παρουσιάσεις από εμπειρογνώμονες που μελετούν το έργο του Ντισάν: ο Πολ Φράνκλι, εκδότης του ετησίου επιστημονικού περιοδικού για τον Ντισάν «Étant donné», θα μιλήσει για τον Ντισάν και την αγγλική γλώσσα ή ό,τι σήμερα κοινώς αποκαλείται «Φρανκλέζ», η Λίντα Χέντερσον, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ντισάν σε Συνάφεια: Επιστήμη και Τεχνολογία στο Μεγάλο Γυαλί και Σχετικά Έργα», θα αναφερθεί στις επιστημονικές πηγές με τις οποίες μπορεί ο Ντισάν να ήρθε σε επαφή στον Κόλπο Χερν. Ο Μάικλ Τέιλορ, από την πλευρά του, διευθυντής του Μουσείου Χουντ στο Ντάρτμουθ (πρώην επιμελητής της Συλλογής Ντισάν στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφεια), θα μιλήσει για τα δύο σχέδια και τις δύο σημειώσεις που ο Ντισάν συνέθεσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Κόλπο Χερν, ενώ ο Μπράντλεϊ Μπέιλι, καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις, που ειδικεύεται στον Ντισάν και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα με καλή ανταπόκριση σχετικά με τον καλλιτέχνη, θα αναφερθεί στο θέμα των παιχνιδιών, ιδίως εκείνων που ο Ντισάν μπορεί να βρήκε στην προβλήτα του Κόλπου Χερν. Η ομιλία του Κίραν Λάιονς, επικεφαλής τέχνης (συνταξιούχος) του Τμήματος Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, ενός Άγγλου καλλιτέχνη που έχει παρουσιάσει διάφορες εργασίες σχετικά με τον Ντισάν, θα αναφέρεται στην πηγή στη λαϊκή κουλτούρα που ο Ντισάν μπορεί να βίωσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Κόλπο Χερν, συμπεριλαμβανομένων του κινηματογράφου, του θεάτρου κ.λπ., η Σεσίλ Ντεμπρέ-Αμάρ, επιμελήτρια στο Κέντρο Πομπιντού, η οποία σήμερα εργάζεται σε μια ζωγραφική έκθεση του Ντισάν, θα μιλήσει για την απόφασή του να σταματήσει τη ζωγραφική, και τέλος ο Βρετανός καλλιτέχνης Τζέρεμι Μίλαρ έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει την ταινία του «Τσούγκτσβανγκ (σχεδόν πλήρης)» και να συζητήσει το έργο και την έμπνευσή του.

Το συμπόσιο «Μαρσέλ Ντισάν στον Κόλπο Χερν 1913-2013» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013, στην Αίθουσα Βασιλέων (Kings Hall) στον Κόλπο Χερν. Για εγγραφές πατήστε εδώ.

Kings Hall, Herne Bay, Beacon Hill, Herne Bay, Kent CT6 6BA, England, +44 (0)1227 374188, http://www.thekingshall.com

Βιβλιογραφία
Ντισάν, Μαρσέλ. Μαρσέλ Ντισάν: Σημειώσεις. Εκ. και Μτ. Πολ Ματίς. Παρίσι: Εθνικό Κέντρο Τέχνης και Κουλτούρας Ζορζ Μπμπιντού, 1980. Ανατύπωση. Βοστόνη: Γ. Κ. Χολ, 1983.
Μίλαρ, Τζέρεμι. «Κοιτώντας μέσα από το μεγάλο γυαλί.» Tate κλπ., Νο 7. Καλοκαίρι 2006.
Νάουμαν, Φράνσις Μ., και Χέκτορ Όμπαλκ, Εκς. Με Αγάπη, Μαρσέλ: Η Επιλεγμένη Αλληλογραφία του Μαρσέλ Ντισάν. Γάνδη-Άμστερνταμ: Λούντιον Πρες, 2000.
Τόμκινς, Κάλβιν. Ντισάν: Μία Βιογραφία. Νέα Υόρκη: Χένρι Χολτ & Σια, 1996.
Χάρβεϊ, Γκλεν. «Με την ευκαιρία του Κόλπου Χερν (ένα βιογραφικό σημείωμα).» Tout-Fait: Διαδικτυακό Περιοδικό, 31/03/2005.