Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Εναλλακτικά τρουφάκια για εσένα που θέλεις να καταναλώσεις ένα γλύκισμα που να περιέχει θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και πρωτεΐνη. Συν τοις άλλοις οι ξηροί καρποί περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο και πρωτεΐνη και το αβοκάντο περιέχει κάλιο, βιταμίνη C και D.

Η παρασκευή τους είναι πιο εύκολη από ό,τι φαντάζεσαι, το μόνο που χρειάζεται είναι να προμηθευτείς κάποια βασικά υλικά, να αφιερώσεις λίγο χρόνο και πολύ όρεξη! Στις επόμενες παρασκευές σου μπορείς να παίξεις και με άλλα υλικά και έτσι να δημιουργείς κάθε φορά μια διαφορετική γεύση. Μπορείς να ψάξεις στο blog μου για επιπλέον επιλογές. Γενικώς, η ιδέα είναι να συνδυάζεις υγιεινά υλικά ώστε να παρασκευάζεις ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ.

Προετοιμασία 20 λεπτά για την κάθε γεύση, ποσότητα περίπου 15 τεμάχια από την κάθε γεύση (20 γραμ. το καθένα)

Υλικά:

Truffles με αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

· 1 ώριμο αβοκάντο

· 1 κουβερτούρα πικρής σοκολάτας 125γραμ. λιωμένη( ή άλλη της αρεσκείας σας)

· 3 κγ σκόνη κακάο (επιπλέον 5 κσ για την επικάλυψη)

· ½ κούπα καρύδια σπασμένα (επιπλέον 5 κσ για την επικάλυψη)

· ½ κούπα ηλιόσποροι σπασμένοι

· ¼ κούπα σκόνη πρωτεΐνης (προαιρετικά, θα τη βρείτε σε κατάστημα με βιολογικά)

· ½ κγ αλάτι

Truffles με ταχίνι, φιστίκι αιγίνης και βασιλικό χουρμά

· ¾ κούπας ταχίνι ολικής άλεσης (χρησιμοποίησα βιολογικό)

· 6 τεμ. βασιλικοί χουρμάδες

· ¼ κούπας χαρουπάλευρο

· ¾ κούπας φιστίκι αιγίνης σπασμένο (επιπλέον ¼ κούπας για την επικάλυψη)

· Σκόνη maca (προαιρετικά, θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά)

· 4 κσ λάδι καρύδας (λιωμένο)

· 4 κσ σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:

Truffles με αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί (κατσαρολακι με νερό που βράζει πάνω στο οποίο τοποθετώ ανοξείδωτο σκεύος με τα κομμάτια κουβερτούρας) ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτω το λάδι καρύδας και ανακατεύω καλά. Στο ίδιο σκεύος προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη συμπαγής και εύπλαστη.

Πλάθω με τα χέρια μου μπαλάκια περίπου 20 γραμ. το καθένα.

Σε βοηθητική επιφάνεια απλώνω την επιπλέον ποσότητα κακάο ή/και καρυδιού (ξεχωριστά) και περνάω τα truffles από πάνω ώστε να καλυφθούν από υλικό.

Τοποθετώ σε σκεύος και συντηρώ στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Truffles με ταχίνι, φιστίκι αιγίνης και βασιλικό χουρμά

Αφαιρώ το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους τοποθετώ σε μικρό μπολ με λίγο ζεστό νερό. Αφήνω στην άκρη για 20 λεπτά. Στο μεταξύ ζυγίζω τα υπόλοιπα υλικά τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.

Στραγγίζω τους χουρμάδες, τους πολτοποιώ στο μούλτι και μεταφέρω στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω όλα τα υλικά στο μεγάλο καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρέπει να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη συμπαγής και εύπλαστη.

Πλάθω με τα χέρια μου μπαλάκια περίπου 20 γραμ. το καθένα. Σε βοηθητική επιφάνεια απλώνω την επιπλέον ποσότητα από το σπασμένο φιστίκι αιγίνης και περνάω τα truffles από πάνω ώστε να καλυφθούν από υλικό.

Τοποθετώ σε σκεύος και συντηρώ στο ψυγείο για 3-4 μέρες.