Η πρώτη πρωτότυπη εκπομπή του OTE History, του καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίζεται αυτή την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:00, με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Επίδαυρο.

Η Επίδαυρος είναι γνωστή για τις παραστάσεις αρχαίου δράματος που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το θέατρο αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου που αποτελούσε το μεγαλύτερο «νοσοκομείο» της αρχαιότητας;

Επίδαυρος

Ο καθηγητής αρχαιολογίας, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, μας ξεναγεί στο χώρο του Ασκληπιείου και εξηγεί πως χιλιάδες ασθενείς από ολα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου συνέρρεαν στην Επίδαυρο για να «ιαθούν» δεχόμενοι απο τους ιερείς/γιατρούς του Ασκληπειού τη λεγόμενη «θεουργική ιατρική». Θα επισκεφτούμε μαζί με τον αρχαιολόγο Νίκο Κατσαραίο έναν τάφο γιατρών, ένα «άγνωστο» μνημείο της περιοχής που αποδεικνύει πως η ιατρική ασκούνταν στην περιοχή αυτή ενεργά ως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Επίδαυρος

Δεν είναι τυχαίο που ένα τέτοιο νοσοκομείο ιδρύθηκε στην Επίδαυρο. Η γη της είναι εύφορη και το κλίμα γλυκό με αποτέλεσμα να είναι ανεπτυγμένη ήδη απο τους Μυκηναϊκούς χρόνους, όπως μας εξηγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Άλκηστις Παπαδημητρίου. Τα προιόντα της περιοχής που παράγονται σε αφθονία ακόμη και σήμερα – όπως τα περίφημα πορτοκάλια της Επιδαύρου – αποδεικνύουν πόσο «ευλογημένη» είναι και σήμερα αυτή η γη, όπως εξηγούν ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής, που οργανώνουν κάθε καλοκαίρι ένα «πανηγύρι αγροτοτουρισμού».

Επίδαυρος

Τέλος, το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται κοντά στο Λυγουριό – το καλύτερα σωζόμενο θέατρο της αρχαιότητας – αποτελεί το βασικό πολο έλξης της περιοχής. Μπορεί στην αρχαιότητα να λειτουργούσε – στο πλαίσιο του Ασκληπιείου – για λόγους θεραπευτικούς, τα τελευταία χρόνια όμως φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι αξιόλογους θεατρικούς θιάσους απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου ταυτίζεται με την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου στην Ελλάδα, τονίζει ο θεατρολόγος Πλάτων Μαυρομούστακος, ο οποίος κάνει μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή που μας πάει πίσω ως το 1937.

Λυδία Κονιόρδου

Λυδία Κονιόρδου

Για πολλούς καλλιτέχνες η κάθοδος στην Επίδαυρο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, υπογραμμίζουν τρεις καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης: ο σκηνοθέτης και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου που έχει επανειλημμένως πρωταγωνιστήσει και διακριθεί στην Επίδαυρο και ο διεθνους φήμης διευθυντής της βερολινέζικης Σαουμπύνε, γερμανός  σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάγιερ. Η Επίδαυρος είναι κάτι μοναδικό, λένε και οι τρεις και καταθέτουν τα συναισθήματα που τους προκαλεί το αρχαίο θέατρο.

Τόμας Οστερμάγιερ

Πώς και πότε ξεκίνησαν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο, πως έφτανε ο κόσμος εκεί, ποια μεγάλα ονόματα διακρίθηκαν, τι σήμαινε και τι σημαίνει για τον κόσμο η Επίδαυρος: όλα αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι ξεχωριστοί ομιλητές του επεισοδίου, ενώ οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν σπάνιο φωτογραφικό και οπτικό υλικό από τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που πέρασαν από την Επίδαυρο.

Επίδαυρος

Η εκπομπή του OTE History, του νέου καναλιού του ΟΤΕ TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Ιδέα-ανάπτυξη: Ντίνα Κάσσου
Διεύθυνση περιεχομένου: Καλλιόπη Αλπίτση
Αρχισυνταξία-σενάριο: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Έρευνα-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτισμού elculture.gr