Ο Θεός μπορεί να αγαπάει τον κλέφτη, αλλά στην Ελλάδα που είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της την κρίση και να ξαναβγεί στις αγορές, αγαπάει περισσότερο το αναπτυξιακό χαβιάρι του καινοτόμου νοικοκύρη: νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διορίστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού ο Γιάννης Σμαραγδής.

Κι επειδή κινηματογραφία χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει, την επόμενη Πέμπτη 27/3 βγαίνει στους κινηματογράφους το «Μικρό Ψάρι», η καινούρια ταινία του Γιάννη Οικονομίδη. Δυο μάλλον διαμετρικά αντίθετες σκηνοθετικές ματιές και προσεγγίσεις, από την μια ο Καβάφης, ο Ελ Γκρέκο, ο Βαρβάκης, από την άλλη οι λούμπεν μικροαστοί του Ερρίκου Λίτση και του Βαγγέλη Μουρίκη.

Από την μια ήρωες που “βγαίνουν σαν ήλιοι φωτεινοί σ’ όλης της γης τ’ αλώνι και λάμπουν και έρχονται νικητές ώστε να τους αγαπήσουμε όλοι“, από την άλλη αντιήρωες που αντί να σκορπίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους το άσβεστο ελληνικό φως στα πέρατα του κόσμου, παραμένουν δέσμιοι του δικού τους ζοφερού μικρόκοσμου, ανακυκλώνοντας με λεκτική και σωματική βία τα υλικά που αποτελούν την πρώτη του ύλη.

Φωτογραφία άρθρου: Εν Αιθρία 5: Έκθεση comics και εικονογράφησης, πολυχώρος Τhe Box, 19 – 30 Μαρτίου, είσοδος ελεύθερη

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag