Υποδεχτήκαμε την άνοιξη με γεγονότα εντός και εκτός συνόρων. Καλά και κακά μαζί βράζουν στο ίδιο καζάνι και η συνταγή άγνωστη. Ζήτω το σασπένς! Οι γείτονές μας οι Τούρκοι επιλέγουν τον σκοταδισμό με πανηγυρική πλειοψηφία. Στη Γαλλία οι πολίτες ψηφίζουν για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο, ελπίζοντας ότι θα νοικοκυρέψει τα της πόλης τους. Ζούμε επί μέρες το θρίλερ ενός αεροπλάνου φαντάσματος.

Στην Ελλάδα, οι μισοί υστεριάζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανατέλλει σαν ουράνιο τόξο, που αδυνατούν να ατενίσουν οι άλλοι μισοί που βυθίζονται στο βούρκο της ανέχειας. Στον πολιτισμό, οι του χώρου χάσκουμε με στόμα πλατύ, παρακολουθώντας τις κυβερνητικές επιλογές σε θέσεις κομβικής σημασίας. Την αναμενόμενη πλήξη σπάνε ανακατατάξεις, όπως η Μαριάννα Κάλμπαρη στο Θέατρο Τέχνης. Το ΥΠΠΟ υπόσχεται διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας για τα μουσεία και ανεβάζει τον πήχη των υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους. Καιρός είναι να δούμε ουσιαστικές κινήσεις και από τους κρατικούς θεσμούς.

Το Διάζωμα από την άλλη συνεχίζει να υποκινεί και να τροφοδοτεί μεγάλα έργα. Τα νέα παιδιά δείχνουν το δρόμο προς τη δημιουργική αλλαγή σε πολλά μέτωπα, από θεατρικές παραστάσεις, όπως το «Ρωμαϊκό Λουτρό», μέχρι αρχιτεκτονικά project, όπως το Open House που για πρώτη φορά μάς έρχεται στην Αθήνα. Κάτι φυσάει εκεί έξω πάνω από τις αμυγδαλιές. Και για να αντιπαραβάλω ένα αγαπημένο μου διαφημιστικό σλόγκαν, ο κόσμος μας μένει σταθερός γιατί κινείται.

Καλό μας Απρίλη.

Φωτογραφία άρθρου: Σκίτσο του Jordi Bernet Cussó από τη σειρά Torpedo, με αφορμή την παρουσία του σεναριογράφου Enrique Sánchez Abulí στο Comicdom Con Athens

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag