Μήνας μυρωδάτος, ποιητικός και εμπνευστικός· ο Μάιος ζεσταίνει τις καρδιές μας κι απελευθερώνει το νου προς κατευθύνσεις θερινές κι ανάλαφρες. Αν έπρεπε να τον ντύσουμε μουσικά θα επιλέγαμε ρυθμούς της τζαζ για να συνταιριάξουν με το ανεξάρτητο ένστικτό μας, ενώ αφού ανακαλύπταμε τις ποντιακές παραδόσεις θα τον αποκαλούσαμε “καλομηνά” μαζεύοντας μια χούφτα τυχερό τριφύλλι και άνθη για το μαγιόξυλό μας.

Δίσημη καθώς είναι όμως η πρώτη μέρα του Μαΐου, φέρνει επιπλέον στο μυαλό την εξέγερση των εργατών μιας περασμένης εποχής που μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ· το αμφίρροπο μέλλον των λαϊκών αγορών απειλεί τον κάμπο με ερήμωση και το ξεφόρτωμα των σύριων χημικών δυτικά της Κρήτης επισκιάζει την αναγεννησιακή φύση του μήνα. Στη γειτονική μας χώρα, το πάρκο Γκεζί αναμένει 40.000 αστυνομικούς σε ένα ειρωνικό κράμα βουκολικής και εργατικής πρωτομαγιάς, ενώ στην Ιαπωνία οι εργαζόμενοι “νοσούν” απ’ τη λεγόμενη ασθένεια του Μάη δυσκολευόμενοι να προσαρμοστούν μετά τη χρυσή βδομάδα των αργιών.

Είθε να ξορκίσει τη νωθρότητα λοιπόν το φετινό εαρινό στεφάνι, προτού παραδοθεί στις φλόγες του Αϊ Γιάννη. Καλό μήνα σε όλους!

Φωτογραφία άρθρου: Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας έρχεται στις “Ημέρες Γαστρονομίας” 9 – 11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag