Κυκλοφόρησε μόλις το νέο μυθιστόρημα του Μίλαν Κούντερα «Η γιορτή της ασημαντότητας» (εκδόσεις Εστία, μετάφραση Γιάννη Χάρη), ενώ σε άλλα πολιτιστικά νέα ο ανασχηματισμός έφερε για μια ακόμη φορά αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ας δώσουμε το λόγο στον συγγραφέα: «Η ασημαντότητα, φίλε μου, είναι η ουσία της ύπαρξης. Είναι μαζί μας παντού και πάντοτε. Είναι παρούσα ακόμα και εκεί που κανένας δεν θέλει να τη δει: στις φρικαλεότητες, στις αιματηρές μάχες, στις μεγαλύτερες δυστυχίες. Συχνά χρειάζεται θάρρος να την αναγνωρίσουμε μέσα σε τόσο δραματικές συνθήκες και να την πούμε με τ’ όνομά της. Αλλά το θέμα δεν είναι απλώς να την αναγνωρίσουμε, πρέπει να την αγαπησουμε την ασημαντότητα, πρέπει να μάθουμε να την αγαπάμε».

Όχι μόνο την τελευταία τετραετία που η χώρα μας μπήκε στο δραματικό της φεγγάρι, αλλά και για πολλά χρόνια πριν από αυτό, οι επιλογές των πολιτικών προσώπων που αναλάμβαναν τις τύχες του Υπουργείου Πολιτισμού, συνιστούσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους μια αληθινή γιορτή της ασημαντότητας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν την αγαπήσαμε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν την τιμήσαμε, κανείς τέλος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για σύμπτωση. Επαναλήφθηκε πολλές φορές για να είναι σύμπτωση. Πρόκειται για διαχρονική αξιολόγηση της σημασίας του υπουργείου, πρόκειται για διαχρονική αξιολόγηση της σημασίας του πολιτισμού.

Φωτογραφία άρθρου: Πώς θα ακουγόταν το ελculture αν είχε φωνή; Ανακαλύψτε το στη νέα μας εκπομπή στον Pepper 96,6, κάθε Σάββατο & Κυριακή, από τις 11:00 έως τις 12:00!

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag