Μαζί με όλα έχει αλλάξει και το κλίμα σ’ αυτή τη χώρα. Πέρα από φοβικό και νευρωτικό, έχει γίνει και τροπικό. Μεγάλη αδικία για τα θερινά σινεμά, αλλά χαράς ευαγγέλια για τους σινεφίλ, τους οποίους το φθινόπωρο δεν άφησε ποτέ παραπονεμένους: Οι Νύχτες Πρεμιέρας μόλις γιόρτασαν τα 20 χρόνια τους, με μια διοργάνωση που παντρεύει χαριτωμένα την επισημότητα με τον αυτοσχεδιασμό. Τον Οκτώβρη το φεστιβάλ Δράμας θα φιλοξενηθεί στο Τριανόν. Οι βαλκανικές ταινίες μικρού μήκους επιλέγονται από την πλατφόρμα altcine, σε μια διαδικτυακή οργάνωση που βραβεύει… και τους κριτές. Στα μέσα Οκτώβρη ξεκινά το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, χωρίς όμως ακόμα ανακοινωμένο πρόγραμμα. Ασυνήθιστα νωρίς φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την ίδια τελικά διοίκηση, έχει προς το παρόν δώσει το στίγμα της γιορτής των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Οι πρώτες πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες, βγαίνουν: Το Xenia του Π. Κούτρα και το Σπίτι, του Αθ. Καρανικόλα.

Η Στέγη ντύθηκε στα λουλούδια και μας παρουσίασε ένα εξωστρεφές πρόγραμμα με έμφαση στη διαφορετικότητα και στην εφηβεία – όπου να’ ναι πάντως ντύνεται στα Αίματα για την ομώνυμη παράσταση… Πίσω από τις κουίντες τα θέατρα άνοιξαν μας περιμένουν. Το θέατρο Πάνθεον (πρώην Αθηνών Αρένα) μόλις ανακοίνωσε το πρόγραμμά του σε μια αμφιλεγόμενη εκδοχή της έννοιας «αλλιώτικο θέατρο»… Το ριάλιτι της Αμφίπολης κονταροχτυπιέται αυτές τις μέρες με το ριάλιτι του γάμου του αμετανόητου εργένη με την ακτιβίστρια δικηγόρο, μην ανησυχείτε όμως: Το σωστό πάντρεμα θα γίνει μέσα στο μήνα με την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα για την επιστροφή των μαρμάρων.

Ζούμε μεγάλες στιγμές…

Φωτογραφία άρθρου: Η ραδιοφωνική εκπομπή του ελculture επιστρέφει για το καθιερωμένο ραντεβού της στον Pepper 96,6, κάθε Σάββατο & Κυριακή, από τις 11:00 έως τις 12:00

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag