Μόλις η ζωντανή αγορά της Αθηνάς, στήσει τα τελευταία παραπετάσματά της, μαζέψει τα καλούδια της και αποκτήσει τον κατάλληλο φωτισμό θα μεταμορφωθεί σε ανοιχτό σινεμά για να τραβήξει ευθεία γραμμή και να συναντήσει την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Συν Αθηνά και απλώνεις πανί και το κλεινόν άστυ θα δει μέσα από μικρές ταινίες πώς ζουν τα άστη των Βαλκανίων.

Πριν όμως φτάσεις στην αγορά του Βαρβάκη, μη λησμονήσεις να περάσεις απ’ το Φιξ, γιατί το ΕΜΣΤ επιτέλους άνοιξε, όχι για ένα πρωινό, ούτε για ένα σούρουπο, άνοιξε διάλογο με τον κόσμο και μάλιστα κρίσιμο και μας περιμένει για ν’ ακούσει τις ερωτήσεις και τις συζητήσεις μας, τις συνειδητοποιήσεις μας.

Από τα στενά της Πλάκας αρχίζει ν’ ακούγεται ένας λαϊκός απόηχος, κάτι γνώριμο απ΄τα παλιά, επιλογές από κασέτα γραμμένη και μια ιστορία καλοκαιρινή αρχίζει να παίζει. Άλλα ερωτήματα ξυπνούν, πιο εσωστρεφή αγγίζοντας αγάπες και μοναξιές. Σίγουρα τέτοιες θα δούμε πολλές και στις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης, γιατί έφτασε η ώρα ν’ ανέβουμε προς τα πάνω για δέκα ημέρες σαν σινεμά με πρώτο «οικοδεσπότη» τον Τζιμ Τζάρμους για να δούμε τι θα μας πει μετά από το ότι Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί.

Και μιας και ανεβήκαμε, λίγο πριν αναβιώσουμε τη δική μας eightίστικη κάστα ας δούμε και την υποκουλτούρα της δεκαετίας του ’80 στη Γερμανία μέσα από μουσικά συνθήματα σαν του Palais Schaumburg:

«Σήμερα ντίσκο, αύριο επανάσταση, μεθαύριο εκδρομή στην ύπαιθρο. Αυτό είναι που αποκαλούμε Εκούσιο Αυτοέλεγχο»

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Big Big World, Reha Erdem | Mατιές στα Βαλκάνια στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | 3 – 13 Νοεμβρίου