Ως άλλοι Ζακ-Υβ Κουστώ μπορούμε να εξερευνήσουμε το π.Χ. βαρύ φορτίο που κουβάλησε το σκαρί εκείνο των Αντικυθήρων δίχως να καταφέρει να φτάσει τον προορισμό του. Βαρύ για τον πλούτο του με έργα τέχνης, που τελικά δεν κόσμησαν ποτέ την έπαυλη για την οποία προορίζονταν αλλά ακόμα πιο βαρύ και πολύτιμο για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας, που έφερε μαζί του.

Η θαλάσσια αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται κι εμείς για πρώτη φορά μπορούμε από ξηράς να παρατηρήσουμε τα τελευταία ευρήματα από τα συντρίμμια του πλοίου: ένα χρυσό δαχτυλίδι, χάλκινα δόρατα, μέρος από το σκελετό του σκάφους ακόμη και τμήμα ανθρώπινου σκελετού.

Μια κατάδυση στους αρχαίους θαμμένους θησαυρούς, σε μια εν εξελίξει ανασκαφή που ποιος ξέρει τι ακόμα μπορεί να ξεβράσει η άβυσσος του αρχαίου ναυαγίου, αν και όπως λέει ο ποιητής «η θάλασσα ηδονίζεται με τα ναυάγια τα προκαλεί τα κουκουλώνει…».

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Ο Κωστής Μαραβέγιας σε μουσικό «ταξίδι» στο Αεροδρόμιο της Αθήνας | Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 12:00 | Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Fly me to the moon”