Είναι κάποιες στιγμές περισσότερο δύσκολες από κάποιες άλλες και η προοπτική της ημέρας φαντάζει σαν ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Έτσι κάπως αισθάνομαι ότι νιώθουν τα παιδιά. Εμείς οι ενήλικες έχουμε αναπτύξει διαφορετικούς μηχανισμούς ώστε να ανατροφοδοτούμε τα γρανάζια της υπομονής μας. Τα παιδιά απαίδευτα ακόμα ταλανίζονται για να βρουν τις ισορροπίες τους. Πολλή η κουβέντα που καθημερινά γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το τι θα κάνουμε με τα παιδιά μας; Πώς θα τα απασχολήσουμε τις άπειρες ώρες που μοιραζόμαστε καθημερινά μέσα στους 4 τοίχους με ευφάνταστες κατασκευές, δημιουργικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια μήπως και χαθεί πολύτιμη γνώση. Σκεπτόμενη όλες τις στιγμές απίθανης βαρεμάρας ως παιδί επιλέγω τον χαλαρό δρόμο της αυτοδιάθεσης πάντα με συμβουλές και κατευθύνσεις για να σπείρω ιδέες για προσωπική ανάταση.

Το μόνο μας κλασικό ραντεβού και η στιγμή που σχεδόν καθημερινά δεν αλλάζει είναι το ραντεβού στην κουζίνα είτε σε ομάδα είτε σε δυάδα. Μια απασχόληση που και πριν την καραντίνα είχε «ζυμώσει» εξαιρετικά τη σχέση μου μαζί τους όταν από πολύ μικρές ακόμα πάνω στον πάγκο θα μάθαιναν τους πρώτους τους αριθμούς με τη μεζούρα, την προέλευση και τις ευεργετικής ιδιότητες της σοκολάτας ενώ παράλληλα εξασκούσαν τη λεπτή τους κινητικότητα, τη συγκέντρωση, τη μεθοδικότητα, την πειθαρχία και τη συνεργασία εμπλουτίζοντας τη φαντασία τους.

Υπάρχουν εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές που συχνά ανακαλύπτω στο alevri.com για το καθημερινό σχεδόν ραντεβού μας στην κουζίνα. Φοράμε τις ποδιές μας και καμιά φορά και τους ειδικούς σκούφους μάγειρα που είχαμε κάποτε προμηθευτεί και προσποιούμαστε ότι έχουμε ένα ζαχαροπλαστείο. Να μερικές μόνο από τις συνταγές που έχουμε δοκιμάσει. Και περιστασιακά, ειδικά τις ημέρες που όλοι μαζί θα απολαύσουμε μια ταινία, θα φτιάξουμε μισή ώρα πριν το καμπανάκι των τίτλων έναρξης, μια σπιτική πίτσα. Η ζύμη είναι βασική. Τα υπόλοιπα κάθε φορά αλλάζουν.

Cupcakes Λεμονιού

Υλικά για τα cupcakes

120 γρ. φαρίνα χωρίς γλουτένη

2 κ.σ.μπέικιν πάουντερ

110 γρ.μαργαρίνη

110 γρ.ζάχαρη

2 αυγά

2 κ.γ.χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Υλικά για τo σερβίρισμα

Παγωτό βανίλια

Blueberries (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε σε ένα μπολ τη φαρίνα χωρίς γλουτένη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε στο σκεύος για τα cupcakes τις θήκες και ρίχνουμε κουταλιές του μείγματος στις θήκες. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και blueberries.

Τips: Aν προσθέστε τελικά blueberries, βάλτε τα στην κατάψυξη για μία ώρα για έξτρα δροσιά.

Σοκολατένιο κέικ ολικής άλεσης

Υλικά για το κέικ

225 γρ.αλεύρι ολικής

350 γρ.ζάχαρη άχνη

85 γρ.κακάο

1,5 κ.γ.μπέικιν πάουντερ

1,5 κ.γ.μαγειρική σόδα

2 αυγά

125 ml σπορέλαιο

2 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας

250 ml γάλα

250 ml βραστό νερό

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βραστό νερό αργά-αργά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα υγρό, λείο μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Αλμυρά muffins τυριών

Υλικά

80 γρ.Φαρίν απ

0,5 κ.γ.αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

300 γρ.Τριμμένα τυριά (γραβιέρα, γκούντα κτλ)

1 αυγό

240 γρ.φρέσκο γάλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι Φαρίν απ Mύλων Αγίου Γεωργίου, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα τριμμένα τυριά. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα του Φαρίν Απ και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε χάρτινες θήκες για muffins στο ειδικό σκεύος και γεμίζουμε την κάθε θήκη μέχρι τα 3/4 .

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα σερβίρουμε

Σπιτική Pizza Easy Bake

Yλικά

280  γρ.νερό

15  γρ.ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά (βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας)

6  κ.σ. Σάλτσα ντομάτας

200  γρ.Μοτσαρέλα τριμμένη

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

3 μανιτάρια λευκά

6 φέτες bacon

1 συσκευασία Εasy Βake μείγμα για ζύμη πίτσας 

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα για ζύμη πίτσας Easy Βake σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 15 λεπτά και κόβουμε σε 2 ίσα μέρη (περίπου 350 γρ. το καθένα). Ανοίγουμε το ένα μέρος της ζύμης με πλάστη. Απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας και το τυρί. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά και το μπέικον.

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C. Για αφράτη ζύμη, αφήνουμε τη ζύμη (αφού την ανοίξουμε) σε ζεστό μέρος, για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.