Ο θρύλος της μουσικής σάλσα Τζόνι Πατσέκο έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 85 ετών.

Υπήρξε μουσικός, συνθέτης, παραγωγός και συνιδρυτής της δισκογραφικής Fania Records, η οποία έκανε το μουσικό είδος της σάλσα παγκόσμια τάση. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγός του Maria Elena Pacheco, γνωστή και ως Cuqui.

Ο Juan Azarías Pacheco Knipping, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε το 1935 στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο πατέρας του Rafael Azarias Pacheco, ήταν δημοφιλής μουσικός και αρχηγός συγκροτήματος. Σε ηλικία 11 ετών μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του και στη συνέχεια έκανε σπουδές πάνω στη μουσική στην Juilliard School. Συμμετείχε ως μέλος σε λάτιν μπάντες πριν ξεκινήσει τη δική του, Pacheco y Su Charanga, το 1960.

Το 1964 ίδρυσε τη δισκογραφική Fania Records με τον δικηγόρο Jerry Masucci, με την οποία υπέγραψαν μερικά από τα πιο περιζήτητα ονόματα των 60s και των 70s όπως οι Celia Cruz, Willie Colón, Hector Lavoe and Rubén Blades.

Του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία τόσο στη Δομινικανή Δημοκρατία όσο και στις ΗΠΑ, ενώ το 1998 το όνομα του εντάχθηκε στο International Latin Music Hall of Fame.

O Τζόνι Πατσέκο υπήρξε 9 φορές υποψήφιος για βραβείο Grammy και το 2005 βραβεύτηκε με το Latin Grammy Lifetime Achievement Award από τη Latin Recording Academy.

Έχει γράψει πάνω από 150 τραγούδια πολλά από τα οποία θεωρούνται πλέον κλασικά.