Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Γάλλος ηθοποιός της «νουβέλ βαγκ», Ζαν Πολ Μπελμοντό σε ηλικία 88 ετών.

Ο Γάλλος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 στο Neuilly-sur-Seine, βορειοδυτικά του Παρισιού σε καλλιτεχνική οικογένεια και συνέδεσε το όνομά του με το «νέο κύμα» του γαλλικού κινηματογράφου – «νουβέλ βαγκ» της δεκαετίας του 1960. Ήταν γιος του διάσημου γλύπτη Πολ Μπελμοντό με καταγωγή από την Ιταλία.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1957 με μικρούς ρόλους σε γαλλικές ταινίες της εποχής. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε το 1958 με το ”Les copains du Dimanche” του Henri Aisner.

Το 1960 ο Μπελμοντό πρωταγωνίστησε στην πρώτη ταινία του Jean-Luc Godard «Με κομμένη την ανάσα», η οποία συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της «νουβέλ βαγκ», υιοθετώντας μία νέα οπτική και απορρίπτοντας τους ακαδημαϊκούς κανόνες.

Ζαν Πολ Μπελμοντό

Ακολούθησαν οι ταινίες «Μοντεράτο Καντάμπιλε» του Πίτερ Μπρουκ, «Η Ατιμασμένη» του Βιτόριο Ντε Σίκα και «Λεόν Μορέν, ο ιερέας» του Ζαν – Πιερ Μελβίλ.

Τα επόμενα χρόνια στράφηκε σε πιο εμπορικές ταινίες, όπως ο «Τυχοδιώκτης του Ρίο» του Φιλίπ Ντε Μπροκά, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Οι κριτικοί χαρακτήρισαν τον Μπελμοντό ως «γοητευτικά άσχημο» απέναντι στον Αλέν Ντελόν που κατείχε τη θέση του «υπερβολικά όμορφου».