Στο ημερολόγιο του Ιανουαρίου αναζητήσαμε και κυκλώσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Μουσική, Σεμινάρια θεάτρου, εκθέσεις και ένα νέο Φεστιβάλ, είναι μόνο μερικές από τις πολιτιστικές συναντήσεις που μπορείτε να συμμετάσχετε χωρίς εισιτήριο.

SGTtributesband
Οι Sgt. Pepper’s Beatles Tribute Band στο Nixon Bar, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στις 22:00

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου οι Sgt. Pepper’s Beatles Tribute Band επιστρέφουν στο Nixon Bar στον Κεραμεικό. Με διασκευές των μεγαλύτερων επιτυχιών των Beatles, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι το White Album, η μαγική ενέργεια της μουσικής των Σκαθαριών θα κατακλύσει τη σκηνή του Nixon από τις 22.00.

simfoniki-orchistra-649x234
Γνωριμία με τη Σύγχρονη Ελληνική Μουσική Δημιουργία στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά», την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στις 20:30

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει και φέτος τη σειρά συναυλιών με θέμα «Γνωριμία με τη Σύγχρονη Ελληνική Μουσική Δημιουργία». Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Η πρώτη συναυλία για το 2015 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στις 20:30 στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία Καλουτά» και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο νέες συνθέσεις που γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τα έργα: «Μελαγχολία και Φούγκα» του Νίκου Παναγιωτάκη και «Balkan» του Γιώργου Παπουτσή.

κεντρο επισκεπτών κπισν
Σεμινάρια θεάτρου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τις 20 Ιανουαρίου

Από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινάνε στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την ομάδα απεξάρτησης «18 Άνω» σεμινάρια θεάτρου που θα οδηγήσουν στο ανέβασμα της παράστασης «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ. Το σεμινάριο επιμελείται η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη.

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Το Συμπόσιο του Μήνα», την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Πρόκειται για ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό γύρω από θέματα που αφορούν σε θεατρικές πρακτικές, αλλά και σε άλλα ζητήματα της πολιτισμικής ζωής του τόπου. Η επόμενη συνάντηση έχει θέμα «Άμλετ, ο αινιγματικός πρίγκιπας» και ομιλητές τους Ματθαίο Γιωσαφάτ, ψυχίατρο / ψυχαναλυτή, συγγραφέα και Διονύση Καψάλη, συγγραφέα, διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) και θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 20.00 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24).

isidro_ferrer
Έκθεση με έργα του γνωστού Ισπανού γραφίστα Ισίδρο Φερρέρ στο Ινστιτούτο Θερβάντες, μέχρι τις 14 Μαρτίου

Το ιδιαιτέρως δραστήριο τα τελευταία χρόνια Ινστιτούτο Θερβάντες, διοργανώνει έκθεση για τη σύγχρονη γραφιστική τέχνη με τίτλο «Συλλογή από Εκπλήξεις». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του πολύ γνωστού Ισπανού γραφίστα Ισίδρο Φερρέρ, ως γραφίστα και εικονογράφου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Ιανουαρίου. Στην αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23) μέχρι τις 14 Μαρτίου από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-21:00 και Σάββατο: 10:00-14. (Κλειστά 23.02.2015)

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις 2014-15», θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η πολυκατοικία της αντιπαροχής». Με επίκεντρο τις διαδικασίες ανοικοδόμησης της μεταπολεμικής Αθήνας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στην αποτίμηση των επιπτώσεων της πρακτικής αυτής. Έλληνες και ξένοι ομιλητές από τον κλάδο της αρχιτεκτονικής και του design συμμετέχουν στη συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πελοποννήσου
Προβολές ντοκιμαντέρ, workshops και σεμινάρια για μικρούς & μεγάλους σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Σπάρτη, Μεγαλόπολη και Αμαλιάδα (28/1 έως 8/2)

Ένα νέο Φεστιβάλ έρχεται να προστεθεί στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Μεγαλόπολη και την Αμαλιάδα. Με προβολές ντοκιμαντέρ, workshops και σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Πελοποννήσου επιδιώκει να αποτελέσει το νέο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της περιφέρεις.

Antallaktiki-Vivliothiki-Chania
Τέσσερις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε τέσσερις πλατείες των Χανιών, από τις 20 Ιανουαρίου

Στα Χανιά από τις 20 Ιανουαρίου λειτουργούν όχι μια, ούτε δύο, αλλά τέσσερις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στην πλατεία Κουνουπιδιανών, στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία της Σούδας. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, οι ανταλλακτικές αυτές βιβλιοθήκες δεν απαιτούν μητρώο εγγραφής και το απόθεμά τους εξαρτάται από την επισκεψιμότητα των χρηστών τους.

Για δύο ημέρες, από τις 23 έως και τις 24 Ιανουαρίου το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το ZGI: Kompakt. Ένα διήμερο εντατικό εργαστήριο για την Κοινωνική & Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα, απευθυνόμενο σε άτομα που φιλοδοξούν να γίνουν οι φορείς κοινωνικής καινοτομίας του αύριο. Το εργαστήριο παρέχει τα εργαλεία επιχειρηματικότητας και τις μεθόδους για την ανάπτυξη καινοτόμων απαντήσεων στις κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές προκλήσεις της Ελλάδας.