Ανοιξιάτικος ο αέρας στις δράσεις γι’ αυτό το ΣΚ, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς μετά την έλευση του Μάη. Ολοήμερο φεστιβάλ κοντά στη φύση και τα ζώα στο Λαύριο, κηπουροί με πινέλα, πεζοπορίες, καλλιτεχνικά εργαστήρια αλλά και μια τελευταία θεατρική παράσταση για πολύ μικρά παιδιά που αξίζει να δείτε. Και φυσικά μια παρουσίαση ενός νέου παιδικού βιβλίου με κεντρικό πρωταγωνιστή το χρόνο, το χρόνο που κυλάει γοργά. Ας τους αφιερώσουμε το χρόνο μας, δίχως να κοιτάμε τα ρολόγια.

«Είναι ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό» ~ Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

Σάββατο 4 Μαΐου, 09.45
Πρωτομαγιές στο Πάρκο – Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας
Για όλη την οικογένεια

Ολοήμερο παιδικό φεστιβάλ με έντονο εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Το ολοήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδικές θεατρικές παραστάσεις, μουσική, διακρατικές δραστηριότητες, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ψυχαγωγία, εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλων φορέων καθώς και bazaar φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Το Πάρκο διαθέτει τα θεματικά πάρκα Δεινοσαύρων, Λαογραφικό μουσείο, μουσείο παλιών επαγγελμάτων αλλά και τη μικρή φάρμα των ζώων που θα είναι και αυτά ανοιχτά στο κοινό. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

9.45 Η μικρή μας φάρμα – Τα παιδιά γνωρίζουν τα ζώα του πάρκου, τα ταΐζουν και φωτογραφίζονται μ΄αυτά ενώ στις 10.00, τα παιδιά ταΐζουν το μηχανικό δεινόσαυρο Dino και μαθαίνουν για τις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή των δεινοσαύρων.
10.30 Η εποχή των δεινοσαύρων – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, με ξενάγηση στην υπαίθρια έκθεση του Πάρκου και στα πραγματικού μεγέθους ομοιώματα της εποχής των δεινοσαύρων.
11.15 Ανασκαφή με τους μικρούς παλαιοντολόγους – Τα παιδιά γίνονται μικροί παλαιοντολόγοι και με εργαλεία ψάχνουν να βρουν απολιθώματα Δεινοσαύρων στο χώρο ανασκαφής.
11.30 Βότανα και μυρωδικά – Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα για τα βότανα και τα μυρωδικά της ελληνικής φύσης. Τα παιδιά ξεναγούνται στο βοτανόκηπο του πάρκου και μαθαίνουν τα βότανα, τις ιστορίες τους και τις ιδιότητες τους.
12.00 Το μεγάλο κυνήγι-Το χαμένο αυγό του δεινοσαύρου Ένα οργανωμένο κυνήγι θησαυρού για να βρουν τα παιδιά το μοναδικό αυγό του δεινοσαύρου που υπάρχει στη γη.
12.30 Ας γνωρίσουμε τα Παλιά ΕπαγγέλματαΟ Μπαρμπέρης Τα παιδιά επισκέπτονται το κουρείο του μουσείου και με εκπαιδευτικό και βιωματικό τρόπο μαθαίνουν για τη δουλειά του.
12.45 Ο λαχανόκηπος – Ξενάγηση στο λαχανόκηπο του πάρκου με εκπαιδευτικό χαρακτήρα
13.00 «Οδέττη και Βλασία, οι μάγισσες των παιχνιδιών» – Μουσική θεατρική παράσταση, με μαγικά, ακροβατικά, χορό και πολύ χιούμορ.
16.00 Ξενάγηση στα ελαιοτριβεία του Πάρκου- Εκπαιδευτική και βιωματική δράση για τη διαδικασία παράγωγης του λαδιού με παραδοσιακούς τρόπους και το πολιτισμικό ρόλο της ελιάς ανά τους αιώνες.
16.30 Θεατρικό παιχνίδι -Εργαστήριο για παιδιά από 7 έως 10 ετών με δράσεις και παιχνίδια ρόλων παρέα με τους εμψυχωτές του Πάρκου και τη θεατρική του ομάδα.
17.00 Ανασκαφή με τους μικρούς παλαιοντολόγους – Τα παιδιά γίνονται μικροί παλαιοντολόγοι και με εργαλεία ψάχνουν να βρουν απολιθώματα Δεινοσαύρων στο χώρο ανασκαφής.

Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται και την Κυριακή 5 Μαΐου

Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας, Λαύριο – Κερατέα – Καλύβια, τηλ 2299047999

πολιτιστικό πάρκο κερατέας

Σάββατο 4 Μαΐου, 11.00
Πεζοπορία στην Πάρνηθα – Καταφύγιο Φλαμπούρι
Παιδιά 8+

Πεζοπορία από το καταφύγιο Φλαμπούρι, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας για να γνωρίσετε το βουνό, να έρθετε πιο κοντά στη φύση και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και υγεία. Η διαδρομή είναι κυκλική με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Φλαμπούρι.

Ώρα συνάντησης στο καταφύγιο Φλαμπούρι 10:30
Ώρα εκκίνησης πεζοπορικής βόλτας από το Φλαμπούρι 11:00
Διάρκεια πεζοπορικής βόλτας ~3:00? ώρες.

Βασικός εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, σακίδιο πλάτης, αντιανεμικό-αδιάβροχο, φαρμακείο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Πάρνηθα η θερμοκρασία είναι 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή από την πόλη.

Καταφύγιο Φλαμπούρι

φλαμπούρι

Σάββατο 4 Μαΐου, 13.00
Στο τικ τακ του ρολογιού – Βιβλιοπωλείο Ιανός
Παιδιά 6+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου βιβλίου Στο τικ τακ του ρολογιού της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου, σε εικονογράφηση της Βανέσσας Ιωάννου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Να μάθεις την ώρα, για να προγραμματίζεις σωστά τον χρόνο σου, Κωστή», είπε ο μπαμπάς μου. Αλλά δεν είχα ιδέα πώς να… προγραμματίσω τον χρόνο! Δεν κατάλαβα καν τι σημαίνει αυτό! Είχε έρθει η ώρα να μάθω την ώρα!»

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Κωστή που άρχισε να ακολουθεί τους δείκτες του ρολογιού σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει αν ο χρόνος μάς κυνηγάει ή τον… κυνηγάμε. Αν αφήνουμε τα πράγματα να κυλούν αργά, ή γρήγορα πρέπει να πάμε!

Ένα βιβλίο για τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο, για τις υποχρεώσεις και για την ανεμελιά. Μαζί με τη συγγραφέα, θα ακούσουμε την ιστορία και μικροί-μεγάλοι, θα παίξουμε με τον χρόνο και την παύση. Την ιστορία θα διαβάσει η ηθοποιός Αγγελική Μαρίνου.

Είσοδος ελεύθερη

Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Σάββατο 4 Μαΐου, 17.00
Γλυπτική; Παιχνιδάκι – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Παιδιά 6-11 ετών

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στα έργα Ομπρέλες, Αλέξανδρος, Πεντάκυκλο και Μνημείο του Ζαλόγγου. Με αφετηρία τα έργα αυτά, τα παιδιά ανακαλύπτουν διαφορετικές παραστατικές τέχνες αλλά και την τέχνη ως εμπειρία.

Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα γλυπτά του Ζογγολόπουλου χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική εμπνευσμένη από το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, την αφήγηση και τα εικαστικά. Παράλληλα, η ζωή και το έργο του μεγάλου γλύπτη γίνονται αντικείμενο αφήγησης προκειμένου τα παιδιά να συνδέσουν την τέχνη με πτυχές της δικής τους πραγματικότητας και να διερωτηθούν σχετικά με τη σημασία της τέχνης στο δημόσιο χώρο, τοποθετώντας τα δικά τους γλυπτά στον χώρο του ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Τέχνες στο μίξερ
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή – Το εργαστήριο επαναλαμβάνεται στις 18/05

ΚΠΙΣΝ, Χώρος Παιδικό Εργαστήρι

ΚΠΙΣΝ

Κυριακή 5 Μαίου, 11.00
Ο Κύριος Ιππόκαμπος – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Παιδιά 4+

Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης με κεντρικό θέμα τον Ιππόκαμπο, το πιο στοργικό μπαμπά, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Eric Carle των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Ξέρεις ότι ο ιππόκαμπος είναι το μόνο πλάσμα, όπου το αρσενικό κυοφορεί και γεννά τα μικρά;

Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε 2 ομάδες – για μικρά παιδιά ηλικίας 2-4 ετών και ηλικίας 4-6 ετών

Ώρες έναρξης: 11:00 πµ & 12:30 πµ
∆ιάρκεια: 1 ώρα
Εισιτήριο: 6€ για τους ενήλικες, 6€ για τα παιδιά

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο Γαία Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά (Αίθουσα Λεβέντη, 1ος όροφος)

Κυριακή 5 Μαΐου, 11.00
Μικροί κηπουροί με πινέλα – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Διασκεδαστικό καλλιτεχνικό εργαστήριο κάτω από τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο. Τα παιδιά, εμπνέονται από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, παίρνουν τα πινέλα τους και ζωγραφίζουν μικρές κεραμικές γλάστρες. Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» και φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήρι: διάθεση, φαντασία και κατάλληλα ρούχα.

Συμμετοχή δωρεάν, Διάρκεια 1 ώρα

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παιδική χαρά

τεχνόπολη

Κυριακή 5 Μαΐου, 11.30
Πικ νικ για χαρτογράφους, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Για όλη την οικογένεια

Με αφετηρία έναν χάρτη τραπεζομάντηλο μικροί και μεγάλοι συναντιούνται για πικ νικ και μετατρέπονται σε χαρτογράφους της πόλης.
Με τη βοήθεια των παιδαγωγών του Playroom, γυρνώντας βέλη προσαρμοσμένα πάνω στον χάρτη, τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους θα συμμετάσχουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα τους ταξιδέψει στην πόλη και θα τους πλημμυρίσει με εικόνες τέχνης. Σε κάθε προορισμό πάνω στον χάρτη-οδηγό ένα μνημείο θα μας αποκαλύπτει ιστορίες του παρελθόντος και του σήμερα.

Τα μνημεία-αγάλματα που θα συλλέξουν οι μικροί χαρτογράφοι στη διαδρομή τους θα τους μάθουν περισσότερα για την πόλη μας.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Αφετηρία οι Πίδακες Νερού

Κυριακή 5 Μαΐου, 16.00
«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας»- Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Για όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτική και βιωματική δράση για να ανακαλύψετε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους.

Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από μέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δημιούργημά σας ως διακοσμητικό στο γραφείο σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
Διάρκεια: 60 λεπτά.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

Θεατρική παράσταση

Κυριακή 5 Μαΐου, 12.00 
Κούκου… μια βόλτα στο δάσος, Μορφές Έκφρασης
Παιδιά από 18 μηνών

Το «Κούκου… μια βόλτα στο δάσος» είναι μια βιωματική αφήγηση παραμυθιού για πολύ μικρά παιδιά. Συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική, τη φαντασία και την περιπέτεια. Είναι ένα πρόγραμμα που γεμίζει χαμόγελα τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τα μυεί στη μελωδία, στο ρυθμό και σε άλλες ιδιότητες της μουσικής.

– «Κούκου! Θέλεις να παίξουμε;» είπε ένα πολύχρωμο πουλί κρυμμένο μέσα στις φυλλωσιές του δέντρου.
– «Ω, ναι!» απάντησε το πολύ ζωηρό παιδί.
– «Όμως πού είσαι;»
– «Έλα να με βρεις!»

Το παιδί άρχισε να ψάχνει ώσπου βρέθηκε μέσα στο δάσος. Δειλά, δειλά στην αρχή και με ενθουσιασμό στη συνέχεια, το παιδί και ο πολύχρωμος φίλος του, θα αρχίσουν ένα παιχνίδι ανακάλυψης που θα τους φέρει πιο κοντά στη φύση. Θα παίξουν με τις σταγόνες της βροχής, θα κρυφτούν από τον κεραυνό και θα κολυμπήσουν στα γαλάζια νερά του ποταμού ώσπου η κοινή τους περιπέτεια θα τους οδηγήσει σε μια υπέροχη φιλία.

Στην παράσταση αυτή τα παιδιά παίζουν μαζί με τους ηθοποιούς και συμμετέχουν στις περιπέτειες του ήρωα. Θα δούνε από κοντά φυσικά μουσικά όργανα και πως με αυτά μπορούμε όχι μόνο να παίξουμε μουσική, αλλά και να αναπαράγουμε ήχους της φύσης. Η παράσταση γίνεται με τη χρήση φυσικών μουσικών οργάνων, τα οποία ακολουθούν τα παιδιά σε όλη την πορεία της παράστασης. Με τα μουσικά όργανα αλλά και το σώμα (body percussion) όλοι φτιάχνουν μαζί τους ήχους της φύσης. Στην παράσταση κυρίαρχο είναι το τραγούδι του Κούκου, το οποίο μαθαίνουν και τα παιδιά και το χρησιμοποιούν στην περιπέτεια τους. Η μουσική της παράστασης είναι βασισμένη στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα του Carl Orff.

Σύλληψη-κείμενο-τραγούδια-σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Ερμηνεύουν: Άννα Σ. Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης
Τιμές εισιτηρίων: 8€ – Οικογενειακό ( 3 άτομα +): 7€ – Ομαδικό και Μέλη (10 άτομα +): 6€
Διάρκεια: 60 λεπτά

Θέατρο Μορφές Έκφρασης, Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα (απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς)