Θαλασσινός ο αέρας στις δράσεις γι’ αυτό το ΣΚ, με πολλές δραστηριότητες δίπλα στην ακροθαλασσιά με αφορμή τις Ημέρες Θάλασσας, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ειδικά για εφήβους στο Μικρό Εθνικό και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών με θέμα τη θάλασσα και την Οδύσσεια του Έρικ, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής αφιερωμένο στην Ημέρα της μητέρας αλλά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και πειράματα για τους μικρούς επίδοξους επιστήμονες.

Γίνε η μαμά που θέλεις να θυμούνται.

Σάββατο 11 Μαΐου, 10.00-14.00
Ημέρες Θάλασσας – Βοτσαλάκια στον Πειραιά, γήπεδα ποδοσφαίρου
Για όλη την οικογένεια

Δημιουργικό πρωινό με παιχνίδι και αθλητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Θάλασσας στα γήπεδα ποδοσφαίρου στα Βοτσαλάκια. Στο πρώτο γήπεδο θα πραγματοποιηθούν οι αθλητικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ασκήσεις συντονισμού και ιδιοδεκτικότητας, ποδόσφαιρο, παιχνίδι ευστοχίας, σκυταλοδρομία και μπάσκετ, ενώ στο δεύτερο γήπεδο θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και ομαδικά παιχνίδια. Τα παιδιά θα παίξουν με το αερόστατο της φαντασίας, θα μεταμορφωθούν στο τούνελ των παραμυθιών, θα ταξιδέψουν με το μαγικό καράβι και θα αυτοσχεδιάσουν τη δική τους θαλασσινή ιστορία.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τα παιδιά.

Η δράση υλοποιείται από τη διεύθυνση Βρεφονηπιακών Σταθμών Πειραιά σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Ν. Πειραιά

Βοτσαλάκια στον Πειραιά, γήπεδα ποδοσφαίρου

Σάββατο 11 Μαΐου, 11.00
Αφήγηση παραμυθιών με θέμα τη θάλασσα – Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Παιδιά 4+

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με πρωταγωνιστή τη θάλασσα. Στον παραμυθένια όμορφο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, η παιδαγωγός Νατάσσα Θάνου και η μουσικοπαιδαγωγός Ηλέκτρα Δημόγλου θα παρουσιάσουν τα παραμύθια «Το Δελφινάκι» και «Ο γλάρος Ερμής» σε παιδιά.

Η Νατάσσα θα διηγηθεί τα παραμύθια και η Ηλέκτρα θα την συνοδέψει με μουσική. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας».

Είσοδος είναι ελεύθερη.
Οργάνωση: Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά , Φίλωνος 29

Σάββατο 11 Μαΐου, 11:00
Η Οδύσσεια του Έρικ – Παιδικό ΙΑΝΟΣ
Παιδιά 6+

Διαδραστική παρουσίαση του νέου οικολογικού παραμυθιού γνώσεων της Ούλη Μοιρασγέτη, «Η Οδύσσεια του Έρικ», σε εικονογράφηση της ίδιας, από τις εκδόσεις OASIS.

Ο Έρικ, ένα μικρό δελφίνι, ζούσε ευτυχισμένος στη θάλασσα, ώσπου ένα μεγάλο πλοίο τάραξε την παιχνιδιάρικη ζωή του. Εκατοντάδες βέλη εκτοξεύθηκαν από τους ανθρώπους του πλοίου και χτύπησαν το κοπάδι των δελφινιών καθώς και την οικογένεια του Έρικ. Για καλή του τύχη, μια τεράστια μέδουσα, η Κυανέα, τον έσωσε οδηγώντας τον μακριά από το πλοίο ενώ μια φάλαινα, η Βασιλική, ακούγοντας το δυνατό κλάμα του, πήγε να τον παρηγορήσει. Η Οδύσσεια του Έρικ, ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, μόλις είχε ξεκινήσει.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα, μαζί με τη συγγραφέα η ηθοποιός-Θεατρολόγος Ειρήνη Πολυδώρου και η δασκάλα Κατερίνα Φωτιάδου.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου ζωντανεύουν μέσα από την παραμυθένια αφήγηση και το εργαστήρι χειροτεχνίας που θα ακολουθήσει. Τα παιδιά με την εμψύχωση της Ούλη Μοιρασγέτη θα δημιουργήσουν μια υπέροχη κοραλλιούπολη με πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια μετατρέποντας την οικολογική αφύπνιση σε τέχνη.

Βιβλιοπωλείο Ιανός – Σταδίου 24

Σάββατο 11 Μαΐου, 12:00,
Δυο φίλοι, μα τι φίλοι – Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της Έμιλι Γκράβετ, Δυο φίλοι, μα τι φίλοι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Την εκδήλωση εμψυχώνει η ηθοποιός Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Στο πάρκο ζούσε κάποτε θλιμμένος, μοναχός, χωρίς κανέναν φίλο ένας σκίουρος, ο Ρος.
Ώσπου μια μέρα, απρόσμενα, ήρθε στο πάρκο ο Ρέος, και ευθύς ο Ρος διέκρινε πως ήταν φίλος ωραίος. Και έγιναν φίλοι καλοί και παίζουν και γελάνε, μα γρήγορα κάποιοι από το πάρκο αρχίζουν να μιλάνε. Και λένε πως ετούτοι οι δυο καθόλου δεν ταιριάζουν, φιλία να μην έχουνε, με τίποτα δε μοιάζουν.
Οι δυο τους τι θα γίνουνε, θα χωριστούν και πάει; Η φιλία τους αυτή μπορεί και να κρατάει;
Με όχημα τούτη την ιστορία και τη φαντασία μας, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη δύναμη της φιλίας, την αξία του να είσαι ο εαυτός σου και την ομορφιά της ένωσης των διαφορετικών.

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι 152 32 Τ. 210 680 0644-6

Σάββατο 11 Μαΐου, 12.00
Εργαστήριο Νάρκισσος – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Παιδιά 5+

Εκπαιδευτική και βιωματική δράση για να ανακαλύψουμε τον Νάρκισσο, Τι τον οδήγησε να σταθεί στην άκρη της λίμνης, ποια ήταν η Ηχώ και ποια η σχέση του Νάρκισσου με το ομώνυμο λουλούδι; Η ιστορία του μύθου ιδωμένη μέσα από τα παγκόσμια έργα τέχνης συνδυασμένα με το βιωματικό εργαστήριο, θα ενεργοποιήσουν την έμπνευση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα έχοντας ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της

Το εργαστήριο Μυθολογία και Τέχνη προσεγγίζει τη μυθολογία μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος. Η αρχαία ελληνική μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο και έγινε ένα πνευματικό αγαθό πανανθρώπινο. Ο συμβολισμός είναι κύριο συστατικό της μυθολογίας και ανιχνεύει τις βαθύτερες πτυχές της ψυχολογίας του ατόμου.

Σχεδιασμός εργαστηρίου:
Ταγάρα Ιωάννα – Πολιτισμολόγος Εκπαιδεύτρια
Κατερίνα Κοφφινά – Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια

Διάρκεια εργαστηρίου: 90’
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ παιδί με συνοδό (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις: Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ: 211 411 0044 και 690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

Σάββατο 11 Μαΐου, 14.30
Ξενάγηση εν πλω στα ναυάγια της Σαλαμίνας και θεατρικό δρώμενο – Λιμάνι Πειραιά
Παιδιά 8-12 ετών

Ξενάγηση εν πλω στα ναυάγια της Σαλαμίνας που συνδυάζεται με θεατρικό δρώμενο που υλοποιείται από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου. Θεματική του δρώμενου «Ζωντανεύντας τα ναυάγια – Η ιστορία πριν και μετά».

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Ημέρες Θάλασσας”.
Απαραίτητη η προκράτηση θέσης (∆ωρεάν) ∆ευτέρα έως Παρασκευή 12:00-15:00 στο τηλέφωνο 6973462799.

Σημείο Συνάντησης: Πύλη Ε8

Κυριακή 12 Μαΐου, 10.00
Ένα γλυκό για τη μαμά – Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 1+

Διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας που βασικό στόχο έχει, να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Ποια υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μπισκότα; Πόσο μαλακό είναι το αλεύρι; Τι χρώμα έχει η ζάχαρη; Τι σκεύη θα χρειαστούμε; Τα παιδιά πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά δημιουργώντας το δικό τους μπισκότο για να γλυκάνουν νωρίτερα τη μαμά τους τη μέρα της γιορτής της.

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των: 10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ.

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων : 10:00 – 10:50
Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων: 11:10 – 12:00
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2103312995, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00. Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

Κυριακή 12 Μαΐου, 10.30 και 12.30
Μαγική Χημεία – Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής
Παιδιά 6-11 ετών

Εργαστήριο πειραμάτων για όσους ονειρεύονται να γίνουν επιστήμονες. Ποιος μικρός επιστήμονας δεν έχει ονειρευτεί να ανακατεύει υγρά σε περίεργα γυάλινα μπουκαλάκια, να τα κάνει να αλλάζουν χρώμα; Ποιος δεν έχει φανταστεί ακόμα και εκρήξεις στο δικό του εργαστήριο; Αυτή την Κυριακή ο αέρας θα πάρει φωτιά, ένα τζίνι θα βγει από το μπουκάλι και όλα θα γίνουν πραγματικότητα στο εργαστήριο της Μαγικής Χημείας με συναρπαστικά πειράματα.

Κόστος συμμετοχής: 10€/παιδί και 8€/παιδί για αδέλφια ή φίλους
Μουσείο Πειραμάτων Καισαριανής, Συβρισσαρίου 6 Καισαριανή 16121

Κυριακή 12 Μαΐου, 11.30
Πόσες οπτικές γωνίες; Ο κυβισμός
Παιδιά 5-7 ετών

Καλλιτεχνικό εργαστήριο με θεματική τον κυβισμό, όπου οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν αντικείμενα και ανθρώπους από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν έχουν μόνο μία όψη. Πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να δείξουν το θέμα τους πιο καλά και πιο ολοκληρωμένα. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά, με χαρτόνι, ξύλο, κλωστές και άλλα υλικά θα δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά που θα αποτυπώσουν διαφορετικές πλευρές του ίδιου τους του εαυτού, και όχι μόνο.

Με την εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την παιδαγωγό Ιφιγένεια Θεοδοσίου

Προτείνεται τα παιδιά, να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , Αθήνα, 106 74

Θεατρικές παραστάσεις και δράσεις

Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου
Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έφηβοι 13-17 ετών

Εκπαιδευτικό, θεατρικό πρόγραμμα που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με στόχο την ενεργή υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα αυτό ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία, του θεάτρου και της εκπαίδευσης, µέσα στη σχολική αίθουσα αρχικά και στη συνέχεια σε μια επαγγελματική ιστορική θεατρική σκηνή. Έτσι το Σάββατο και την Κυριακή θα μπορούμε να δούμε 7 Σχολεία, 7 Σκηνοθέτες και 7 Παραστάσεις.

Σάββατο 11/05

Τίτλος παράστασης : Πλασμένοι για… χαρταετοί / 11.00, 2ο ΤΕΛ Πειραιά
Οι μαθητές της ομάδας αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Ιστορίες μυθοπλασίας; Ιστορίες πραγματικές; Η ίδια η ζωή θα δώσει την απάντηση. Μια παράσταση βασισμένη στους κανόνες του θεάτρου της επινόησης, φτιαγμένη με τα υλικά της ψυχής των συντελεστών της….. και την αγάπη τους για τη ζωή και το θέατρο.

Τίτλος παράστασης: Μετ΄εμποδίων /12.30, 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου
Μία παράσταση «θεάτρου της επινόησης» με θέμα το θάρρος και τον φόβο, τους στόχους που βάζουμε, τα εμπόδια που συναντάμε και πώς συνεχίζουμε ή εγκαταλείπουμε τον αγώνα αναλογιζόμενοι το κόστος. Το υλικό της παράστασης είναι ιστορίες των παιδιών, αυτοσχεδιασμοί που έγιναν στην πρόβα από τα παιδιά, χορογραφίες από τα ίδια τα παιδιά.

Κυριακή 12/05

Τίτλος Παράστασης: Μέσα από τα μάτια μας / 10.00. ΓΕΛ Ιωνίδειου Σχολής Πειραιά
Επτά ιστορίες από εφήβους για εφήβους βγαλμένες από αυτοσχεδιασμούς διερευνούν την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια τους και συνομιλούν με τον εαυτό τους.

Τίτλος Παράστασης: Νέα πρόσωπα ζητούν συγγραφέα / 11.15, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanne d’ Arc
Μαθητές του σχολείου μιλούν για τις ανησυχίες τους, τις σύγχρονες σχολικές συνθήκες και την επιθυμία τους να αλλάξουν τα πράγματα, μέσα από μια οπτική ονειροφαντασίας η οποία προκύπτει από τη χρήση δύο θεατρικών κειμένων, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ, ως οχήματα μετάβασης από το πραγματικό στο φαντασιακό, από τη ρεαλιστική προσέγγιση έως την απόλυτη ψευδαίσθηση της θεατρικής σύμβασης. Η παράσταση προκύπτει από την ένωση των κειμένων «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλο με αυτό του Ανδρέα Φλουράκη «Θέλω μια χώρα» και πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της σκηνής.

Τίτλος παράστασης: Ηρεμία, ηρεμία είναι απλώς μια εφηβεία / 12.15, 2ο Γενικό Λύκειο Κορυδαλλού
Οχτώ μαθητές, οχτώ λέξεις, ένα έργο για εφήβους γραμμένο από εφήβους. Εμπειρίες και σκέψεις για την εφηβεία σε μια παράσταση με κείμενα από το βιβλίο ‘Η Αλφαβήτα της εφηβείας’ της Μάγιας Δεληβοριά καθώς και και κείμενα που έγραψαν οι μαθητές.

Τίτλος παράστασης : Αν έχεις συμπτώματα Internet Addiction μην έρθεις, 13.30, 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας
Μια παράσταση ντοκουμέντο για την ημέρα που κατέρρευσε ο server των δημοφιλέστερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου. Εσύ θυμάσαι τι έκανες εκείνη την ημέρα;

Τίτλος παράστασης: ” 91 Λόγοι για να ζεις”/14.30, 10 Γενικό Λύκειο Πειραιά
Ένας μαθητής κάνει μια ανάρτηση στο Facebook αναγγέλλοντας την ημέρα και την ώρα της αυτοκτονίας του. Οι συμμαθητές του τον απαγάγουν λίγο πριν την κρίσιμη ώρα και τον οδηγούν στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Εκεί στήνουν ένα “party” και του παρουσιάζουν 91 λόγους που αξίζει κανείς να ζει. Με χιούμορ και συγκίνηση περνούν από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και υμνούν τη ζωή.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Κυριακή 12 Μαΐου, 17.00
Μάγια η Μέλισσα – Πολυχώρος Χυτήριο
Παιδιά 3+

Θεατρική παράσταση Μάγια η Μέλισσα που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Η Μάγια είναι μια μελισσούλα που της αρέσει η περιπέτεια. Γι’ αυτό θέλει να εγκαταλείψει την κυψέλη και να ζήσει ελεύθερη. Στην προσπάθειά της να πείσει το στενό της φίλο Βίλλυ να φύγουν μαζί, σπάει κατά λάθος την κυψέλη. Πρέπει να βρει τρόπο να τη φτιάξει πριν επιστρέψουν οι μέλισσες. Ο σοφός Φλιπ, θα της δώσει τη λύση και η περιπέτεια ξεκινά.

Η Μάγια η Μέλισσα εμφανίστηκε στην τηλεόραση σαν παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής παραγωγής από το 1975 έως το 1980. Η σειρά βασίστηκε στο γερμανικό παραμύθι Die Biene Maja, το οποίο γράφτηκε το 1912.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Νίκος Λημνιός
Κείμενο: Νίκος Λημνιός-Αντώνης Ζιώγας
Μουσική: Νίκη Γρανά
Στίχοι τραγουδιών: Αντώνης Ζιώγας
Πολυχώρος Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Τηλ 210 3412313

Κυριακή 12 Μαΐου, 20.00 και 21.00
Θέατρο Με, Από και Για Έφηβους – Μικρό Εθνικό Rex
Παιδιά 12+

Θεατρικές παραστάσεις από έφηβους που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, και γράφουν τα δικά τους έργα, και εξερευνούν τα εκφραστικά τους μέσα με την καθοδήγηση επαγγελματιών του θεάτρου.

Ελέφαντες: από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Νέες Φωνές» – Σκηνοθεσία: Α. Μάνου / 20.00
Αφιερωμένο στην εφηβική στιγμή της ανακάλυψης ενός κόσμου που ζει και εξελίσσεται ανεπαίσθητα μες το μυαλό, και που απ’ όλους τους κόσμους που ζούμε, είναι ο πιο ζωντανός.

Είμαι ζώο! Σοκαρίστηκες; από το θεατρικό εργαστήριο του Μικρού Εθνικού «Σωματικό θέατρο»-Σκηνοθεσία: Μ. Μάρρα / 21.00
Μια παράσταση που εξερευνά εμάς, εσάς, τα ζωώδικα, τα θεϊκά, τα ανθρώπινα στοιχεία της ύπαρξης μας. Στο βάθος, στο τέλος, η επικοινωνία και η επαφή μοιάζουν πιο ζωτικές ανάγκες κι από την ίδια την επιβίωση.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου διανέμονται στο κοινό μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, από τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Rex (Πανεπιστημίου 48)

Εθνικό Θέατρο REX Πανεπιστημίου 48, +302103305074, +302107234567