Μια επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή είναι μια πρόταση που αρκεί να σε γεμίσει για πολύ καιρό. Ωστόσο οι επισκέψεις, οι διαδρομές και οι περιηγήσεις έχουν την τιμητική τους αυτό το ΣΚ με τα παιδιά. Ταξιδεύουμε στην Αθήνα του Όθωνα αλλά και στη σημερινή Αθήνα για να ανακαλύψουμε τοπόσημα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, συμμετέχουμε σε εργαστήρια καλλιτεχνικά, συντροφιά με τα έργα του Ζογγολόπουλου αλλά και την ελληνική μυθολογία και συμμετέχουμε σε διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων με «μια στάλα θάρρος».

«Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι» ~ Arnold J. Toynbee

Σάββατο 13 Απριλίου, 11.00 και 14.00
Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας θα ανοίξει και πάλι για τους αναγνώστες. Μια αναδρομή στη ζωή της σπουδαίας συγγραφέα Ζωρζ Σαρή, που το όνομά της έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και οι αφηγηματικές τεχνικές και η θεματολογία των έργων της έχουν σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. Οι Εκδόσεις Πατάκη για πρώτη φορά καλούν τους αναγνώστες να επισκεφθούν το σπίτι στο οποίο έζησε και έγραψε τα τελευταία βιβλία της.

Όσοι βρεθούν εκεί θα συναντήσουν το γιο της Αλέξη Καρακώστα, τον εγγονό της Ανδρέα Γναφάκη και τη ∆ρ. Χρύσα Κουράκη, που μέσα από τη διδακτορική της διατριβή μελέτησε σε βάθος το έργο της και συνδέθηκε μαζί της με μακρόχρονη φιλία. Συντροφιά τους, θα περιηγηθούν για λίγο και θα ζήσουν ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και αντικείμενα που ξυπνάνε αναμνήσεις από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης Ελλάδας. Θα θυμηθούν γνωστές και θα ανακαλύψουν άγνωστες στιγμές της πορείας της μέσα από αντικείμενα, ιστορίες, φωτογραφίες και το προσωπικό της αρχείο.

Η Ζωρζ Σαρή φρόντιζε πάντα να ανταποκρίνεται στα γράμματα, που λάμβανε από παιδιά, εφήβους, νέους και γονείς, και να τα διατηρεί στο αρχείο της επί δεκαετίες, ενώ δεν δίσταζε, όποτε της το ζητούσαν, να έρχεται και σε επαφή δια ζώσης με πολλούς από αυτούς, καλωσορίζοντας τους στο σπίτι της και πηγαίνοντας σε σχολεία και εκδηλώσεις, κάνοντας τους τελικά δικούς της ανθρώπους. Για αυτό και αν κάποιος έχει αλληλογραφήσει μαζί της, τότε μπορεί να φέρει κατά την επίσκεψη του το γράμμα που η Ζωρζ Σαρή του είχε στείλει και ίσως βρει κάπου μέσα στο αρχείο της και τη δική του επιστολή προς τη συγγραφέα.

Η εκδήλωση γίνεται με δηλώσεις συμμετοχής και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2103650024

Σάββατο 13 Απριλίου, 11.30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά – Ίδρυμα Takis
Παιδιά 4-12 ετών

Εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα, με σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης και πιο συγκεκριμένα την τέχνη του γλύπτη Takis. Με αφορμή τα έργα του όπως τα Σινιάλα, οι Μαγνητικές Σφαίρες, τα Ηλεκτρικά Πάνελ, και οι Μαγνητικοί Τοίχοι διοργανώνονται ξεναγήσεις, παιχνίδια παρατήρησης, γρίφοι, πειράματα και κατασκευές, που εξελίσσονται προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Μετά το πρόγραμμα μπορείτε να περιηγηθείτε στους κήπους με τα Σινιάλα, να παίξετε με τον Μαγνητικό Τοίχο, να ξαποστάσετε στη σκιά των πεύκων και να απολαύσετε την υπέροχη θέα από το Γερόβουνο.

Κόστος συμμετοχής: 15€ (1 παιδί + 1 συνοδός), 5€ (επιπλέον παιδί)
Έκπτωση σε οικογένεια: 10%
Ειρήνη Περσίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΤΑΚΙΣ ΚΕΤΕ/ Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια Εκθέσεων

Ίδρυμα Takis – Τέρμα Δερβενακίων Γερόβουνο – Καματερό 13451 Aθήνα

Σάββατο 13 Απριλίου, 12.00
Μια στάλα θάρρος – Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της Νίκολα Κίνεαρ “Μία στάλα θάρρος” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί ένα κουνέλι που δεν τολμάει να βγει από το σπίτι του να δείξει μια στάλα θάρρος; Ο Λόγκαν ξεκινάει για την πρώτη του περιπέτεια και δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένος γι’ αυτό. Έξω όμως τον περιμένει ένας εκπληκτικός κόσμος, αρκεί να βρει το κουράγιο να τον ανακαλύψει…

Μια αστεία αλλά και ενθαρρυντική ιστορία, που δείχνει ότι όλοι είμαστε πολύ πιο γενναίοι απ’ όσο νομίζουμε.

Την εκδήλωση εμψυχώνει η ηθοποιός-εμψυχώτρια Ειρήνη Κουμπαρούλη.

Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Γεωργίου Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι 152 32

Σάββατο 13 Απριλίου, 12.30
Ο άνθρωπος του ρετιρέ – Πολυχώρος Μεταίχμιο
Παιδιά 6+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Ανδρουλάκη «Ο άνθρωπος του ρετιρέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πώς γίνεται να πηγαίνεις σχολείο και να μη μισείς την ιστορία; Υπάρχουν στ’ αλήθεια άνθρωποι που δεν τρώνε τις τηγανητές πατάτες; Οι συγγραφείς είναι μουσάτοι γέροι που ζουν με βιβλία και βραστά λαχανικά;

Ένα μικρό ατύχημα στην μπουγάδα του ρετιρέ θα γίνει η αφορμή να απαντηθούν μια και καλή αυτά τα ερωτήματα.

Η συγγραφέας Δήμητρα Ανδρουλάκη θα σας περιμένει για να διηγηθεί την ιστορία και να φτιάξετε μαζί την μπουγάδα του συγγραφέα.

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Τ.Κ. 11472, Αθήνα

Σάββατο 13 Απριλίου, 17.00
Γλυπτική; Παιχνιδάκι – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Παιδιά 6+

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στα έργα Ομπρέλες, Αλέξανδρος, Πεντάκυκλο και Μνημείο του Ζαλόγγου. Με αφετηρία τα έργα αυτά, τα παιδιά ανακαλύπτουν διαφορετικές παραστατικές τέχνες αλλά και την τέχνη ως εμπειρία. Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα γλυπτά του Ζογγολόπουλου χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική εμπνευσμένη από το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, την αφήγηση και τα εικαστικά.

Παράλληλα, η ζωή και το έργο του μεγάλου γλύπτη γίνονται αντικείμενο αφήγησης προκειμένου τα παιδιά να συνδέσουν την τέχνη με πτυχές της δικής τους πραγματικότητας και να διερωτηθούν σχετικά με τη σημασία της τέχνης στο δημόσιο χώρο, τοποθετώντας τα δικά τους γλυπτά στο χώρο του ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Τέχνες στο μίξερ-παραστατικές τέχνες
Κατερίνα Αδαμάρα, θεατροπαιδαγωγός-αφηγήτρια Μ.Α., εκπαιδευτικός Νάγια Φιορέτου, εικαστικός-παιδαγωγός

Έως 25 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Κυριακή 14 Απριλίου, 11.00 – 16.00
WWF Walk – Κέντρο Αθήνας
Για όλη την οικογένεια

Πρωτότυπος αθηναϊκός περίπατος για να ανακαλύψουμε ιστορικά σημεία του κέντρου, τοπόσημα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερες γωνιές της Αθήνας αλλά και να γνωρίσουμε το έργο και το όραμα του WWF με 10 σταθμούς.

Κι όλα αυτά, μέσα από πρωτότυπα εργαστήρια, παρουσιάσεις, διαδραστικές εκθέσεις, γευστικές εκπλήξεις άλλα και μέχρι δραστηριότητες για παιδιά, σε μια ενδιαφέρουσα κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο, κατάλληλη για όλη την οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα οι 10 σταθμοί είναι:

1. Πλατεία Κλαυθμώνος – Σημείο εκκίνησης και παραλαβή χάρτη
2. Πεζόδρομος Σκουζέ – Γεύσεις ενάντια στη σπατάλη φαγητού
3. Πεζόδρομος Καρόρη – Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με μαγικές γωνιές της ελληνικής φύσης
4. “Πλατεία Τριγώνου”, Αιόλου και Βύσσης – Εικονικό ταξίδι στην ελληνική φύση με τεχνολογία VR
5. Eco Zone, Βλαχάβα 6-8 – Συζητήσεις και παρουσιάσεις
6. Στοά Πάππου, Αιόλου 68 – Βγάλε μια selfie στο…βυθό και ενημερώσου για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών
7. Αβραμιώτου και Αγίας Ειρήνης – Street Art από τον Achilles
8. Πλατεία Θεάτρου – Πόσες ζωές έχει μια πλαστική σακούλα ή…ένα εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης πλαστικού;
9. 49ο Δημοτικό Σχολείο, Αγ. Ασωμάτων 37 – Δράσεις και παιχνίδια για παιδιά
10. Στοά Πραξιτέλους 33 – Αγόρασε το δικό σου αγαπημένο προϊόν και γίνε “διάσημος” μέσα από το φωτογραφικό φακό της Ρούλας Ρέβη

Δήλωσε συμμετοχή >>> support.wwf.gr/events/wwf_walk/
Σημείο εκκίνησης Πλατεία Κλαυθμώνος

Κυριακή 14 Απριλίου 12:00-14:00
Από την Αθήνα του Όθωνα στην Αθήνα του σήμερα- Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη 
Παιδιά 9-18 ετών

Βιωματική και διαδραστική περιήγηση στη διαμόρφωση της Αθήνας, την εξέλιξη και τη μετάβαση της από μία μικρή κωμόπολη των Βαλκανίων (όταν προκηρύχθηκε πρωτεύουσα το 1834) στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ξέρουμε. Από την ταράτσα του κτηρίου του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τα παιδιά ανακαλύπτουν την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας με αφετηρία το πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία των Ανακτόρων καθώς και τις διάφορες πολεοδομικές προτάσεις που έγιναν.

Με οδηγό τα νεοκλασικά κτίρια ορόσημο (όπως το Μέγαρο Δημητρίου, του Θεόφιλου Χάνσεν στη θέση του κτιρίου της Μεγάλης Βρετανίας) ανακαλύπτουν πτυχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κέντρου της Αθήνας, ακολουθούν τη διαμόρφωση της πλατείας Συντάγματος και καταλήγουν στον Εθνικό κήπο που φυτεύτηκε και σχεδιάστηκε με την αποκλειστική επιμέλεια της Αμαλίας σαν προσωπικό της κήπο.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες (Βασιλιάς, Πολεοδόμοι, Αρχιτέκτονες, Σχεδιασμός κήπου, Βασίλισσα) και παρακολουθούν την περιήγηση σύμφωνα με τους ρόλους τους.

Σταθμός 1: Ταράτσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη
Σταθμός 2: Αρχή περιπάτου – Πλατεία Συντάγματος
Σταθμός 3: Μνημείο άγνωστου στρατιώτη και κτίριο της Βουλής
Σταθμός 4: Τέλος περιπάτου – Εθνικός κήπος
Σταθμός 5: Αίθουσα Ιδρύματος Θεοχαράκη

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 Τηλέφωνο: 210-3611206

Κυριακή 14 Απριλίου, 12.00
Μυθολογία και Τέχνη – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Παιδιά 5-11 ετών

Καλλιτεχνικό βιωματικό εργαστήριο που προσεγγίζει τη μυθολογία μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος.  Η έμπνευση, η φαντασία, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της αισθητικής αποτελούν στοιχεία του εργαστηρίου και έχουν ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του μύθου μέσω έργων τέχνης από τη ζωγραφική, την κινούμενη εικόνα, τη μουσική και στη συνέχεια, θα πειραματιστούν και θα αυτοσχεδιάσουν με διάφορους εικαστικούς τρόπους και τεχνικές.

Διάρκεια εργαστηρίου: 90’
Κόστος συμμετοχής:12 ευρώ παιδί με συνοδό (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

Σχεδιασμός εργαστηρίων:
Ταγάρα Ιωάννα – Πολιτισμολόγος Εκπαιδεύτρια
Κατερίνα Κοφφινά – Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις

Κυριακή 14 Απριλίου, 12.00 και 15.00
Πες μου το όνομά σου – Θέατρο Radar
Παιδιά 4-10 ετών

Μια μουσική παράσταση με αφορμή το νέο βιβλίο CD με τίτλο Πες μου το όνομά σου, του Φοίβου Δεληβοριά που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Σ’ αυτό το βιβλίο ο Φοίβος θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία, όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους. Και στο δίσκο που συνοδεύει το βιβλίο, τραγουδά μέσα από δεκαπέντε τραγούδια, τις στιγμές αυτής της ιστορίας με το γνωστό δικό του τρόπο.

Οι παραστάσεις αυτές κάνουν και μια αναδρομή σε αγαπημένα τραγούδια όπως το Ελεφαντάκι, και την τρελοπαρέα του Φοίβου και μαζί με τη Νεφέλη Φασούλη και τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, υπόσχονται πολύ τραγούδι και πολλά χαμόγελα.

Πρόκειται για τις τελευταίες παραστάσεις.

Θέατρο Radar, Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Σταθμός Μετρό «Άγιος Ιωάννης», +302109769294

Σάββατο 13 Απριλίου, 12.00
Μουσικοί και Φίλοι – Θέατρο Πόρτα
Για όλη την οικογένεια

Για 2η χρονιά το θέατρο Πόρτα φιλοξενεί τους Burger Project, σε μια ανανεωμένη διαδραστική τους συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση Μουσική και Φίλοι. Ένα χιουμοριστικό, πολυ-πολιτισμικό ταξίδι, που φανερώνει στα παιδιά τον πλούτο της μουσικής και αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Με όχημα τα ολοκαίνουργια τραγούδια τους και πολλά μουσικοκινητικά παιχνίδια, μικροί και μεγάλοι θεατές ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αλληλεπιδρούν με ρυθμούς και ήχους, καθώς αναζητούν μαζί με τους ήρωες ένα σπάνιο μουσικό όργανο, που ονομάζεται “παρεόφωνο”.

Ο Δόκτωρ Κορνίλιος, στην αναζήτηση ενός σπάνιου και αρχαίου μουσικού οργάνου, που γιατρεύει την «ασθένεια της ξινίλας», αναθέτει στους Burger Project τη δύσκολη αποστολή, που τους στέλνει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι γνωρίζουν πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και μουσικές μακρινών πολιτισμών και έρχονται αντιμέτωποι με κρίσιμες αποφάσεις. Όμως, χάρη στην ομαδικότητα, τη μουσική και τη βοήθεια των παιδιών, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ανακαλύψουν το σπάνιο “παρεόφωνο”.

Αυτό το Σάββατο είναι η τελευταία παράσταση.

Παίζουν: Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, τραγούδι), Θάνος Κοσμίδης (πλήκτρα, τραγούδι), Έλενα Ιωάννου (τύμπανα, φωνητικά), Αλέκος Γεωργουλόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά)
Μέρα και ώρα παραστάσεων: Σάββατο στις 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59 11526, Αθήνα

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Madalena Veloso