Από την αρχαιότητα και τα παιχνίδια με τον πηλό, μέχρι τους αστερισμούς μέσα από το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, και από εκεί, συντροφιά με περισσότερες από 14 κούκλες-μαριονέτες, οι μικροί μας φίλοι θα βρεθούν να δημιουργούν έναν ευφάνταστο κήπο και να συνθέτουν, να οικοδομούν και να δημιουργούν γλυπτά από τεράστια μαξιλάρια στην Πειραιώς 260. Και την Κυριακή, σε μια ολοήμερη οικογενειακή φιέστα, όλοι μαζί θα απολαύσουμε το καλοκαίρι.

«Καλοκαίρι είναι όταν η τεμπελιά βρίσκει σεβασμό» ~ Sam Keen

Σάββατο 22 Ιουνίου, 18.30
Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός – Πειραιώς 260
Παιδιά 3+

Καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό εργαστήριο που συνδυάζει τις πλαστικές τέχνες με το σχέδιο. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης, Πικάσο και αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός, η οποία εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου, με το αφιέρωμα στα παιδιά, του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019. Στόχο έχει να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα των παιδιών εστιάζοντας στο διάλογο μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων από πηλό και στα σύγχρονα κεραμικά του Πικάσο.

Συνδυάζοντας τις πλαστικές τέχνες με το σχέδιο και αντιστοιχίζοντας τα αρχαία έργα με τα μοντέρνα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν θραύσματα των έργων σαν αρχαιολόγοι, να φτιάξουν δικά τους έργα σαν καλλιτέχνες και να στήσουν μια έκθεση σαν επιμελητές. Η έκθεση με τα έργα των παιδιών –προσομοίωση της πρωτότυπης έκθεσης– θα παραμείνει στην Πειραιώς 260 ως τα μέσα Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εθελοντικά φοιτητές της ΑΣΚΤ.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 18.30

Σχεδιασμός – υλοποίηση εργαστηρίου Δάφνη Κουρή και Χριστίνα Νάκου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.
Πειραιώς 260, Προαύλιο

Σάββατο 23 Ιουνίου, 17.30
Κουκλοθεατροδρομίες – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Παιδιά 4+

Κουκλοθέατρο όχι με μία αλλά με 14 κουκλο-ιστορίες για μικρά και … μεγάλα παιδιά για κάθε ημέρα. 29 μεταπτυχιακοί κουκλο-παίχτες θα «δώσουν ζωή» στις κούκλες τους, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και την Κυριακή 23 Ιουνίου.

Ιστορίες για το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

“Η Τσίτση, η Μήτση και…το κακό συναπάντημα” – Ματθαία -Ελισάβετ Μητσοπέτρου και Ιφιγένεια-Σοφία Παπαπαναγιώτου
“Η χρυσόσκονη στη φωτιά” – Ζωή Χρηστίδη και Νικολίνα Νικοπούλου
“Ρωμαλέα και Ευπραξία δίνουν χρώμα στη φιλία” – Μαρκέλλα Καπογιάννη – Σίσσυ Κοντογεώργη
“Όχι άλλο ουφ!” – Χριστίνα Μελέτη και Παναγιώτα Βγενοπούλου
“Το Κατερινιώ” – Μάγια Παπαγεωργίου και Γεωργία Παπαμακαρίου
“Ή στραβός είν΄ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε” – Άννα Γούναρη και Ιωάννα Παλαιορούτη
“Εκπαιδεύοντας τη Λίλα” – Κατερίνα Ασημίδου και Αναστασία Καΐτσα

Ιστορίες για την Κυριακή 23 Ιουνίου

“Θησέας και Αριάδνη σε νέες περιπέτειες” – Ασπασία Ασημίδη και Θανάσης Οικονόμου
“Το Αγόρι και η Μπαλαρίνα” – Φιλίππη Ρουβαλη και Γκλόρια Χόντια
“Το δίλημμα της Φιλομένα” – Κωνσταντία Γραμματικοπούλου και Ελένη Γρίβα
“Κάλλιο πέντε και στον γάντζο” – Λυδία Κολάτση και Νάσια Μαλικούρτη
“Ποτέ δεν είναι αργά” – Ελίζα Κουράκη και Έλενα Διαμαντοπούλου
“Το IPHON…σκοράρει;” – Ειρήνη Μελισσηνού και Βίκυ Τσιανίκα
“Κινέζικη Καρπουζοφαγία” – Βένια Δεληγιαννίδη – Αιμιλία Γιαννακοπούλου – Miao Bin

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος

Σάββατο 22 Ιουνίου, 21.00
Βραδινή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο – Αστεροσκοπείο Αθηνών
Παιδιά 5+

Βραδινή ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στεγάζεται στο κτίριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη.

Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας, ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 21:00 και κάθε 30 λεπτά, ως τις 22:30.

Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο – Μοναστηράκι, τηλ. 2103490000

Κυριακή 23 Ιουνίου, 11.00
Στην αυλή του εργοστασίου – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Εικαστικό δημιουργικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους, ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και να πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης, κάθε φορά με μια διαφορετική θεματική.

Κάτω απ’ το ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο, λοιπόν, θα φτιάξουν έναν εντυπωσιακό κήπο! Θα μάθουν πώς κατασκευάζονται τα γλυπτά, θα ανακατέψουν χρώματα και θα επιλέξουν ανακυκλώσιμα υλικά για να φιλοτεχνήσουν πολύχρωμα ανοιξιάτικα δέντρα και λουλούδια. Κόβοντας διαφορετικά είδη χαρτιών σε μικρά-μικρά κομμάτια, θα δημιουργήσουν πέταλα σε ιδιαίτερα σχήματα και θα πάρουν τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές μας για να διακοσμήσουν ευφάνταστα τον κήπο.

Ώρες: 11.00-12.00, 12.00-13.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων , Παιδική χαρά

Κυριακές στην Τεχνόπολη

Κυριακή 23 Ιουνίου, 12.00
Meet Market – Κτήμα Αρίστη
Για όλη την οικογένεια

Μια ολοήμερη καλοκαιρινή φιέστα για όλη την οικογένεια ανάμεσα σε δέντρα, λουλούδια, βόλτες ανάμεσα στον λαχανόκηπο με τα βιολογικά εποχιακά λαχανικά και φρούτα και όπως πάντα καφέ, βιολογικά snacks και ροφήματα από το Παντοπωλείο του Κτήματος.

Μικροί και μεγάλοι, θα απολαύσουν συνεχόμενα διαδραστικά παιχνίδια στη φύση, ξυλοπόδαρους, face painting, εργαστήρια κατασκευής καπέλου, κουκλοθέατρο και μαγευτικές κοτσίδες. Σε αυτή την καλοκαιρινή εκδοχή του Meet Market θα υπάρχει δυνατότητα για αγορές και ψώνια, με ένα mini Meet Market ανάμεσα σε 16 ελληνικές επιχειρήσεις με προϊόντα προσανατολισμένα στο παιδί και την οικογένεια.

Όπως κάθε φορά, έτσι και αυτή δεν θα λείπουν μερικοί από τους αγαπημένους μας djs και δώρα για όλους -ανεξαρτήτως ηλικίας- στο κεντρικό ταμείο – info point της διοργάνωσης. Το Κτήμα Αρίστη βρίσκεται μόνο 6 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό του Μετρό «Χαλάνδρι» και της «Αγίας Παρασκευής» αντίστοιχα. Αν επιθυμείτε να έρθετε με το αμάξι σας υπάρχει ελεύθερη στάθμευση ακριβώς απέξω.

Κτήμα Αρίστη, Πλουτάρχου & Κέας, Χαλάνδρι, 15234

Κυριακή 23 Ιουνίου, 19.30
Building Hope εγκατάσταση παιχνιδιού – Πειραιώς 260
Για όλη την οικογένεια

Διαδραστικό παιχνίδι και ταυτόχρονα έργο τέχνης, φτιαγμένο από μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές που αρμόζουν σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους μπορούν να παίξουν δημιουργικά, συναρμολογώντας, οικοδομώντας και συνθέτοντας, μόνοι τους και συλλογικά, γέφυρες, κτήρια, πολιτείες και κάθε είδους περιβάλλοντα με οδηγό ένα μεγάλο μπάνερ που απεικονίζει τους συνδυασμούς σαν παζλ που δημιουργούν τα κομμάτια.

Δημιουργός του ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Μαρκ Χατζηπατέρας, δημιουργός site-specific εγκαταστάσεων σε γκαλερί, μουσεία και δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και την Αμερική (όπως το μετρό της Νέας Υόρκης, αλλά και η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης). Το έργο απαρτίζεται από τμήματα βασισμένα σε αρχέτυπες γεωμετρικές φόρμες που συναντάμε στην αρχιτεκτονική και την τέχνη όλων των περιόδων και πολιτισμών και υποδηλώνουν τις κοινές μας καταβολές.

Κάθε απόγευμα από τις 19.30-21.00 μέχρι τις 30/06

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019

Πειραιώς 260, Ταύρος, +30 2103272000