Το openfarm.gr οργανώνει για τους φίλους του στην Αθήνα ένα γευστικό ταξίδι στην πλούσια λακωνική γαστρονομική παράδοση. Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής:

Σάββατο 8 Ιουνίου

8.15 | Αναχώρηση από Αθήνα

Συγκέντρωση στις 8.15 στον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Καραϊσκάκη

12.00 | Άφιξη στην Σπάρτη

Στη Σπάρτη μας υποδέχετε ο συνοδός μας, με τον οποίο θα επισκεφτούμε τα ανοιχτά αγροκτήματα, θα γνωρίσουμε τους παραγωγούς και θα δοκιμάσουμε  πολλά από τα ιδιαίτερα προϊόντα που παράγει η Λακωνική γη.

12.30 | Επίσκεψη στο βιολογικό Αγρόκτημα Γκολέμη

Πρώτη μας στάση 11 χιλιόμετρα από την Σπάρτη, στο χωριό Παλαιοπαναγιά, όπου μας περιμένει η οικογένεια Γκολέμη.

Εδώ θα δροσιστούμε με βιολογικούς χυμούς από το Αγρόκτημα για να ξεκινήσει η περιήγηση μας.

Εδώ θα δροσιστούμε με βιολογικούς χυμούς από το Αγρόκτημα για να ξεκινήσει η ξενάγηση μας σε μια ολοκληρωμένη βιολογική φάρμα, όπου εκτός από τις διάφορες καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, φράουλες, κηπευτικά και άλλα), εκτρέφονται κοτόπουλα για παραγωγή αυγών και παράγονται μια σειρά από εξαιρετικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα (χυμοί, αλείμματα, γλυκά κουταλιού, ποπ κορν).

14.00 | Επίσκεψη στον βιολογικό αμπελώνα και το οινοποιείο του Κτήματος Θεοδωρακάκου. Οινογνωσία – Ελαφρύ γεύμα στο Οινοποιείο.

Ο οινοποιός Νίκος Θεοδωρακάκος μάς υποδέχεται στον αμπελώνα, για να κουβεντιάσουμε μαζί του για την βιολογική παραγωγή τοπικών λακωνικών ποικιλιών οίνου.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στο κελάρι του οινοποιείου με γευσιγνωσία βιολογικών κρασιών, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «Λακωνία»* και ελαφρύ γεύμα με τοπικά προϊόντα.

Άφιξη στο Ξενοδοχείο Μελιές για ξεκούραση.

19.00 | Επίσκεψη στο Μελισσοκομικό εργαστήριο Λιναρδάκη.

Το εργαστήριο βρίσκεται στην Μαγούλα, μόλις 5 λέπτα έξω από την Σπάρτη, στις παραυφές του κάμπου του Ευρώτα και με απεριόριστη θέα στον Ταϋγετο. Ο μελισσοκόμος Βασίλης Λιναρδάκης θα μας μιλήσει για την τέχνη της μελισσοκομίας. Θα μάθουμε πληροφορίες για την συλλογή του μελιού από τα μελίσσια, τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων της κυψέλης, αλλά και πτυχές της ιδιαίτερης κοινωνίας της μέλισσας.

20.30 | Δείπνο στο εστιατόριο «Χρώματα στα Πικουλιάνικα»

Τα Πικουλιάνικα βρίσκονται στις κορφές του Ταϋγετου πάνω από τον Μυστρά. Εδώ βρίσκεται το εστιατόριο Χρώματα, σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα στον κάμπο του Ευρώτα, την Σπάρτη και την βυζαντινή Καστροπολιτεία.

Εδώ θα δοκιμάσουμε σύγχρονες συνταγές με τοπικά προϊόντα: Ταλαγάνι γεμιστό με ψητά λαχανικά και πέστο δυόσμου, Τσιγαριαστά σέσκουλα και βλητοκορφές με φρέσκια ντομάτα, φέτα και αυγά ορτυκιού ποσέ. Φρέσκα μανιτάρια σχάρας με σκόρδο, ελαιόλαδα, θυμάρι, βαλσαμικό ξύδι.

Για «κυρίως» μπορούμε να επιλέξουμε πιάτα όπως: Κριθαρότο λαχανικών ή Σιγοψημένη πανσέτα με χαρουπόμελο ή Κόκκορα ψητό.
Κρασί: Ροζέ.

Η βραδιά κλείνει με το εξαιρετικό υδρόμελο από την οικογένεια Σωτήραλη και παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα με παγωτό.

Κυριακή 9 Ιουνίου

9.30 | Αναχώρηση από το ξενοδοχείο

Αναχωρούμε αφού απολαύσουμε το πρωινό μας με θέα τον Ταΰγετο

10.00 | Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Ένα από τα κοσμήματα του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς μας περιμένει στην Σπάρτη. Εδώ θα γνωρίσουμε τον  πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.  Η ελιά και το λάδι παρουσιάζονται μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνιές της οικονομίας, της διατροφής, αλλά και της θρησκευτικής λατρείας.

11.30 | Επίσκεψη στα κτήματα και το τυποποιητήριο ελαιολάδου Ελαιώνα Σεφερλή.

Το ταξίδι μας στον κόσμο της ελιάς ολοκληρώνεται με μια βόλτα στον ξεχωριστό ελαιώνα του Πάρνωνα, όπου ο Χρήστος Σεφερλής θα μας γνωρίσει τα μυστικά του. Δοκιμάζουμε ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τοπικές ποικιλίες και γνωρίσουμε την διαδικασία τυποποίησης.

13.00 | Επίσκεψη στο ιχθυοτροφείο πέστροφας και σολομού G-Fish

Ο Γιάννης Γεροντίδης μας υποδέχεται στο ιχθυοτροφείο του, στο όμορφο Καστόρι, στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Πέστροφες, σολωμός και οξύρυγχος μεγαλώνουν, στα νερά πηγών του Ευρώτα δίνωντας εξαιρετικά προϊόντα υψηλής γαστρονομίας. Στο ιχθυοτροφείο θα γνωρίσουμε πως μεγαλώνουν τα ψάρια των ποταμών, αλλά και τη διαδικασία καπνίσματος.

Μεσημεριανό γεύμα στο Καστόρι Λακωνίας

Ο μάγειρας του Εν Χατίπι, Νίκος Ζάβρας, ετοιμάζει για εμάς παραδοσιακές γεύσεις με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και υλικά: Ελιές τσακιστές και σφέλα, Σαλάτα «Μανιάτικη», Καγιανάς με μοσχαρίσιο λουκάνικο από την Μάνη, Πέστροφα με καραμελωμένα κρεμμύδια και φάβα, Μελιτζανόπιτα με τραχανά και φέτα, Χοιρινό με πορτοκάλι και ελιές.
Κρασί: Κόκκινο.

Αναχώρηση για Αθήνα

Κόστος εκδρομής:

Το κόστος της εκδρομής είναι 180,00 € / άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Ειδικές τιμές για γκρουπ και οικογένειες.

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

  1. Η μεταφορά από την Αθήνα στην Σπάρτη, όλες οι ενδιάμεσες μεταφορές που περιλαμβάνονται στο πρόγγραμμα και η επιστροφή στην Αθήνα. Η μετακίνηση μας θα γίνει με πολυτελές λεωφορείο.
  2. Ξεναγήσεις και Εργαστήρια
  3. Διαμονή (μία διανυκτέρευση με πρωϊνό) στο Ξενοδοχείο Μελιές (4*) λίγο έξω από την Σπάρτη.
  4. Οινογνωσία και ελαφρύ γεύμα στο Κτήμα Θεοδωρακάκου.
  5. Δείπνο και γεύμα
  6. Είσοδος στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
  7. Οι γευσιγνωσίες και οι γαστρονομικές ξεναγήσεις στα αγροκτήματα

Δηλώστε συμμετοχή εδώ