Η λειτουργία των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 1986 μαζί με τα εγκαίνια του μουσείου, πράγμα που τονίζει την άρρηκτα δεμένη φύση τους με τη φιλοσοφία του Μουσείου. Από τότε διοργανώθηκαν προγράμματα για περισσότερους από 300.000 μαθητές, σχεδιάστηκε εκπαιδευτικό υλικό, δημιουργήθηκαν οι Μουσειοσκευές, διοργανώθηκαν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές Πανεπιστημίων και ενήλικες που ασχολούνται με την εκπαίδευση, και το μουσείο “ζωντάνεψε” τα Σαββατοκύριακα μέσα από τα εικαστικά εργαστήρια και τα έργα των παιδιών.

Ας δούμε συνοπτικά τι ετοιμάζει αυτή τη χρονιά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους.

Το ΜΚΤ για τα Σχολεία

Επισκέψεις σχολείων
Προγράμματα για όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα το Νηπιαγωγείο, την Γ’ και Δ’ δημοτικού και την Α’ γυμνασίου. Με αφορμή κάθε συλλογή του μουσείου, τα προγράμματα είναι συνδεδεμένα με τη σχολική ύλη στο μάθημα της Ιστορίας.

Μουσειοσκευές. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ταξιδεύει σε σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού
4 διαφορετικές Μουσειοσκευές για τα εξής θέματα: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Κεραμική, Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα, και, Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα. Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν στα σχολεία της ελληνικής επαρχίας, στα σχολεία της Νέας Υόρκης και το Metropolitan Museum of Art.

Κάθε Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια

Εκδόσεις για παιδιά

Άνθρωπος ή Βιολί; Μια άλλη ματιά στα κυκλαδικά ειδώλια
Ένα βιβλίο με στόχο την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τα κυκλαδικά γλυπτά και τη σχέση τους με τη μοντέρνα τέχνη. Την αφορμή έδωσαν οι ερωτήσεις και τα σχόλια που κάνουν συνήθως τα παιδιά όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά «τα μαρμάρινα αγαλματάκια».

Δημιουργικά προγράμματα για παιδιά & οικογένειες

Προγράμματα τα Σαββατοκύριακα
Από τον Οκτώβριο έως το Μάιο κάθε Σαββατοκύριακο παιδιά και γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα συμμετέχοντας σε εικαστικά και άλλα δημιουργικά εργαστήρια.

Τα προγράμματα χωρίζονται σε 3 άξονες:
1. Προγράμματα για οικογένειες – Για παιδιά από 2 ετών και πάνω μαζί με τους γονείς τους
2. Εργαστήρια για παιδιά 4-11 ετών
3. Εργαστήρια για εφήβους 12-15 ετών

Summer Camp

Το Summer Camp του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείται σε κύκλους των 5 συναντήσεων. Παιδιά 4-8 ετών έρχονται στο Μουσείο για μία εβδομάδα και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική και χειροτεχνία, κατασκευές και ομαδικά παιχνίδια.

Με γρίφους, παιχνίδια εξερεύνησης και εικαστικές δραστηριότητες τα παιδιά ανακαλύπτουν τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, καθώς και τη σύγχρονη τέχνη, μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου.

Διαγωνισμός για παιδιά

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί τα παιδιά ηλικίας 6–12 χρονών να δημιουργήσουν την εικόνα για την εικαστική ταυτότητα των Παιδικών Προγραμμάτων. Ο διαγωνισμός αυτός στόχο έχει να ενεργοποιήσει τη φαντασία των παιδιών και να τα προσκαλέσει σε μια διαδικασία συμμετοχής στα προγράμματα του μουσείου.

Για τη συμμετοχή ή πληροφορίες απαιτείται προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλ. +30 210 7239438