Το Αμφιθέατρο του El Jem είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά αμφιθέατρα που χτίστηκε ποτέ. Θεωρείται το μεγαλύτερο μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη και το κατεστραμμένο αμφιθέατρο στην Κάπουα, βόρεια της Νάπολης.

Σχεδιασμένο για να στεγάσει ένα θαυμάσιο πλήθος 35.000 ανθρώπων, σήμερα το El Jem είναι και το μεγαλύτερο και το καλύτερο διατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Αφρική. Βρίσκεται στην πόλη El Jem (ή El Djem), η οποία ήταν γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια ως Thysdrus και ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1979.

Το ιστορικό της κατασκευής του παραμένει μέχρι σήμερα ελάχιστα γνωστό. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η κατασκευή του ξεκίνησε το έτος 238, ένα «δύσκολο» έτος για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καθώς στον αυτοκρατορικό θρόνο ανέβηκαν κατά σειρά έξι διαφορετικοί άνθρωποι, ο Μαξιμίνος ο Θραξ, ο Γορδιανός Α΄, ο Γορδιανός Β΄, ο Πουπιένος, ο Βαλβίνος και ο Γορδιανός Γ΄. Την ίδια χρονιά ο πληθυσμός του σημερινού El Jem επαναστάτησε, αφού εναντιώθηκε στη βαριά φορολογία που ζητούσε να εισπράξει ο αυτοκράτορας Μαξιμίνος και μετά τη δολοφονία τοπικών αρχόντων ζήτησαν νέο κυβερνήτη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το τεράστιο μέγεθος και η μοναδικότητα του το καθιστούν μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Τυνησίας.